(2) 21/7/2004 tarihli ve 25529 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2004/14) ile İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2002/14)’in 23 üncü maddesi değiştirilerek “Yalnız, tekrar eden pano baskı yapılmış ve söz konusu pano baskıdan kesilerek battaniye elde edilebilen, rulo veya kesilmiş halde olanların havlı olanları” da önlem kapsamına alınmıştır.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 2014/4
Kurum: Ekonomi Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 23.01.2014
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Bilgi ve İşlemler
Mevcut Önlem ve Soruşturma
(1) Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 6301.40 gümrük tarife pozisyonunda yer alan “sentetik liflerden battaniyeler (elektrikli olanlar hariç) ve diz battaniyeleri” ile 6301.90 gümrük tarife pozisyonunda yer alan “diğer battaniyeler ve diz battaniyeleri” için 8/12/2002 tarihli ve 24957 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2002/14) ile dampinge karşı önlem yürürlüğe konulmuştur.
(3) Bahse konu önlemler, 1/8/2008 tarihli ve 26954 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (No: 2008/27) ile tamamlanan nihai gözden geçirme soruşturması sonucunda karar maddesinde yer alan tanımlama değiştirilerek “Yalnız, kesilerek battaniye elde edilebilen rulo veya kesilmiş halde örme tüylü mensucat” olarak uygulamaya devam ettirilmiştir.
(4) İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğin (Yönetmelik) 35 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünce, 31/1/2013 tarihli ve 28545 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2013/2) ile mevcut önlemlerin yürürlükte kalma sürelerinin sona ereceği ve bu kapsamda önlemin aynen veya değiştirilerek devamı için ilgili ürünün yerli üreticilerinin mevzuatta öngörülen sürelerde yeterli delillerle desteklenmiş bir başvuru ile nihai gözden geçirme soruşturması açılması talebinde bulunabilecekleri duyurulmuştur.
(5) Dampinge karşı önlemin sona ermesinin damping ve zararın devamına veya yeniden meydana gelmesine yol açacağı iddiasıyla Özerdem Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş.(Özerdem), Altınsar Tekstil San. ve Tic. A.Ş.(Altınsar) ve Diriliş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Diriliş) tarafından yapılan ve Mink Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yentur Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Polat Tekstil San. Tic. Ltd. Şti., Saçlı Tekstil Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Sarar Battaniye Tekstil San. ve Tic. A.Ş. tarafından desteklenen başvuru üzerine, 25/7/2013 tarihli ve 28718 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2013/12) ile başlatılan nihai gözden geçirme soruşturması, T.C. Ekonomi Bakanlığı (Bakanlık) İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülerek tamamlanmıştır.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ; 14/6/1989 tarihli ve 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 20/10/1999 tarihli ve 99/13482 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar ve 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülen nihai gözden geçirme soruşturması sonuçlarını kapsar.
Yerli Üretim Dalının Temsil Niteliği
(1) Yönetmeliğin 20 nci maddesi çerçevesinde başvuru sahibi firmaların yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz olduğu anlaşılmıştır.
İlgili Tarafların Bilgilendirilmesi ve Toplanan Bilgilerin Değerlendirilmesi
(1) Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün yerli üreticilerine, Bakanlıkça tespit edilen ithalatçılarına, ÇHC’de yerleşik, ürünün bilinen ihracatçılarına ve diğer bütün ihracatçıların da bilgilendirilmesi için ÇHC Ankara Büyükelçiliği’ne ilgili soru formları, başvurunun gizli olmayan özeti ve soruşturma açılış Tebliğine ulaşmalarını temin etmek için soruşturma açılışına ilişkin bildirimde bulunulmuştur.
(2) Tarafların soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
(3) Yerli üretim dalı, soruşturma süresi boyunca Bakanlığımız ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgileri temin etmiştir.
(4) İthalatçı soru formunu doldurmaları için kendilerine soruşturma açılışına ilişkin bildirimde bulunulan ithalatçı firmalardan yalnızca birinden yanıt alınmıştır. İhracatçı firmalardan ise bir yanıt alınamamıştır.
Yerinde Doğrulama Soruşturması
(1) Yönetmeliğin 21 inci maddesi çerçevesinde yerli üreticilerden Özerdem ve Altınsar’ın Uşak’ta bulunan üretim tesislerinde yerinde doğrulama gerçekleştirilmiştir.
Gözden Geçirme Dönemi
(1) Önlemin yürürlükten kalkması durumunda, dampingin ve zararın devamı veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olup olmadığının tespiti için 1/1/2010-31/12/2012 arasındaki dönem gözden geçirme dönemi olarak belirlenmiştir.