Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 69500404-03-010.06-
Konu : İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemeleri Talimatı ve İş Takvimi
……..……………………..VALİLİĞİNE
(Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü)
2016 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin 2016/8791 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 05/05/2016 tarihli ve 29703 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bakanlar Kurulu Kararının uygulanmasına ilişkin " Bitkisel Üretime Destekleme Yapılmasına Dair 2016/29 No'lu Tebliğ 04/08/2016 tarihli ve 29791 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Anılan Tebliğ ile İyi Tarım Uygulamaları destekleme çalışmalarında görev alacak kurum ve kuruluşlar ile İyi Tarım Uygulamaları faaliyetinde bulunan çiftçilere destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
İyi Tarım Uygulamaları desteklemelerinde, söz konusu Tebliğ hükümleri uygulanırken aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.
İTUD destekleme başvuruları ile ilgili işlemler :
1) Üretim yılı içerisinde ÇKS’de kayıtlı olan ve desteklemelerden faydalanmak isteyen çiftçilerin bu Tebliğde anılan desteklemeler için, Tebliğin yayımı tarihinden itibaren ÇKS’de kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine EK-3’te yer alan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Başvuru Dilekçesi ile şahsen veya yasal temsilcisi aracılığıyla başvuruda bulunurlar. Dilekçede, yararlanmak istenilen destek adının EK-4’te bulunan onay kutucuğu (X) işaretlenir, başvuruda bulunulan her bir destekleme için ayrı dilekçe alınmaz.
2) Kadastro görmemiş köylere ilişkin tahkim komisyonlarınca yapılan çalışma planına göre her köy için son müracaat tarihi, EK-2’de yer alan destekleme uygulama takvimine göre belge teslim bitiş tarihinden önce olmak kaydıyla belirlenebilir. Bu tarih 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre 15 gün önceden çiftçilere ilan edilmesi amacıyla ilgili muhtara tebliğ edilir.
3) Başvuru yapan çiftçilerin bilgilerinde değişiklik olması halinde, Yönetmelik kapsamında ÇKS’deki bilgilerini güncellemesi gereklidir.
4) Çiftçiler, yararlanacakları desteklemeler için EK-4’te yer alan destekleme talep formunda belirtilen belgeleri, EK-2’de yer alan destekleme uygulama takvimine göre belge teslim bitiş tarihinden önce il/ilçe müdürlüğüne teslim etmek zorundadır.
5) EK-4’te yer alan destekleme talep formu iki nüsha olarak düzenlenir. Bir nüshası imza karşılığında çiftçiye teslim edilir, diğer nüshası çiftçinin ÇKS başvuru dosyasında muhafaza edilir. Çiftçinin başvuruda bulunduğu desteklemeler için ayrı ayrı dosya tanzim edilmez.
6) Çiftçiler, EK-2’de yer alan destekleme uygulama takviminde belirtilen belge teslim bitiş tarihi sona eren bir destekleme için müracaatta bulunamaz.
İTUD destekleme ödemelerinden aşağıdaki şartlara haiz çiftçiler yararlandırılır;
1) İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmeliğe göre bireysel veya grup halinde meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde veya örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları faaliyetleri sonucunda Yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2016 üretim yılında düzenlenmiş İyi Tarım Uygulamaları Sertifikasına sahip olanlar,
2) Örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerden ÖKS’de kayıtlı olanlar.
İTUD destekleme ödemelerinde aşağıdaki hususlara dikkat edilir;
1) Meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilere İTUD ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan tarım arazilerinin ÇKS’ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak yapılır.
2) Örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları yapanlara İTUD ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan ayrıca ÖKS’de kayıtlı olan alanların ÇKS’ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak yapılır.
3) Meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde veya örtüaltında İyi Tarım Uygulamaları yapanlara yönelik İTUD ödemeleri, çiftçilerin ÇKS’de kayıtlı toplam alanlarını geçmemek kaydıyla yapılır.
4) Meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki üretiminde İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerin, Başvuru Dilekçesini (EK-3), Destekleme Talep Formunu (EK-4), 1/1/2016- 31/12/2016 tarihleri arasında düzenlenen ve 2016 yılında geçerli olan İTU Sertifikası ve Yetkilendirilmiş Kuruluşlarca Düzenlenen İTU Destekleme Ödemesi Sertifika Ekini (EK-7), EK-2’de yer alan destekleme uygulama takvimine göre il/ilçe müdürlüğüne teslim etmek zorundadır.
5) Örtüaltı üretiminde İyi Tarım Uygulamaları yapan çiftçilerin, Başvuru Dilekçesini (EK-3), Destekleme Talep Formunu (EK-4), 1/1/2016-31/12/2016 tarihleri arasında düzenlenen ve 2016 yılında geçerli olan İTU Sertifikası, Yetkilendirilmiş Kuruluşlarca Düzenlenen İTU Destekleme Ödemesi Sertifika Ekini (EK-7) ve Örtüaltı Alanlarda İyi Tarım Uygulamalarına Ait Kayıt Sistemi Belgesini (EK-8), EK-2’de yer alan destekleme uygulama takvimine göre il/ilçe müdürlüğüne teslim etmek zorundadır.