Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Talimatın amacı, Genel Müdürlük tarafından sertifikalandırılacak kabin ekibi üyelerinin sahip olması gereken asgari niteliklere, kabin ekibi temel eğitim sertifikalarının düzenlenmesine, verilmesine, geçerlilik ve kullanımına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Talimat, ticari hava taşımacılığında görev alan kabin ekibi üyeleri ile Genel Müdürlük onayı ile kabin ekibi temel eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan kabin ekibi üyesi adaylarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat, 18/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 8/A maddesine ve 16/11/2013 tarihli ve 28823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliğinin (SHY-6A) 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
(2) Bu Talimat, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan (EU) No 1178/2011 numaralı mevzuat esas alınarak, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Talimatta yer alan:
a) AMC: AB Regülasyonlarına uyum için EASA tarafından yayımlanan kabul edilebilir uyumluluk yöntemleri,
b) CRM: Ekip Kaynak Yönetimini,
c) EASA: Avrupa Havacılık Emniyet Ajansını,
ç) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünü,
d) ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünü,
e) IR: EASA tarafından yayımlanan uygulama kurallarını,
f) JAR: Ortak Havacılık Kurallarını,
g) Kabin Ekibi Temel Eğitim Sertifikası: Bu Talimatın Ek 3’ünde yer alan standart EASA formatını,
ğ) Kabin Ekibi Üyesi: Uçuş ekibi ve teknik personel haricinde operasyonlar süresince uçuşun ve yolcuların emniyeti ile ilgili görevleri yapmak üzere havayolu işletmesi tarafından gerekli eğitimleri verilmiş ve görevlendirilmiş sertifikalı kişiyi,
h) Part-CC: Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan (EU) No 1178/2011 numaralı mevzuatın Ek-5’ini,
ı) Part-ORO: Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan (EU) No 965/2012 numaralı mevzuatın Ek-3’ünü,
i) Part-CAT: Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan (EU) No 965/2012 numaralı mevzuatın Ek-4’ünü,
j) Part MED: Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan (EU) No 1178/2011 numaralı mevzuatın Ek-4’ünü,
k) SHT OPS 1: 24/08/2010 tarihli Uçakla Ticari Hava Taşıma İşletmeciliği Operasyon Usul ve Esasları Talimatını,
l) SHY 6A: 16/11/2013 tarihli ve 28823 sayılı Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliğini ifade eder.
(2) Bu Talimatta belirtilmeyen tanımlar için 2920 sayılı Kanun, 5431 sayılı Kanun ile ülkemizin üyesi bulunduğu uluslararası sivil havacılık kuruluşları tarafından yayımlanan dokümanlarda belirtilen tanım ve kısaltmalar geçerlidir.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hususlar, Uygulama Esasları, İdari Yaptırımlar ve Son Hükümler
Kabin ekibi nitelikleri ve sertifikalandırma gereklilikleri
(1) SHY 6A Yönetmeliği kapsamında ticari hava taşımacılığı faaliyetlerinde görev alan kabin ekibi üyesinin, bu Talimatın Ek-1’inde belirtilen nitelikleri taşıması ve bu Talimat gereğince ilgili belgelere sahip olması gerekmektedir.
(2) Bu Talimatın yürürlüğe girmesinden önce SHT OPS 1 Talimatı kapsamında bir emniyet eğitimi belgesine sahip olan kabin ekibi üyesinin:
a) SHT OPS 1 standartlarına göre eğitim ve değerlendirme sürecinden başarı ile geçmiş ise bu Talimat gerekliliklerini sağladığı kabul edilir.
b) SHT OPS 1 standartları kapsamında eğitim alarak değerlendirmeden geçememiş ise, bu Talimatta yer alan eğitim ve değerlendirme süreçlerinden geçmesi gerekir.
c) Ticari hava taşımacılığı yapan bir işletmede 5 (beş) seneden daha fazla süreli kabin ekibi üyesi olarak görev almadıysa, bu Talimatın Ek-1’inde tanımlı eğitim ve değerlendirme sürecini başarı ile bitirmesi gerekir.
(3) Bu Talimatın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ticari helikopter operasyonunda görev alan kabin ekibi üyesi için;
a) JAR kapsamında ticari hava taşımacılığı yapan helikopter işletmesinde görev alan kabin ekibi üyesi olarak almış olduğu eğitim ve değerlendirme, bu Talimat kapsamında tanımlı Temel Eğitim ile aynı değerlendirilir.
b) JAR kapsamında tanımlanmış eğitim ve değerlendirme sürecinden geçmemiş ise, Temel Eğitim dışında bu Talimatta tanımlı eğitimleri alarak değerlendirmeden geçmesi gerekir.
c) Ticari hava taşımacılığı yapan helikopter işletmesinde 5 (beş) yıldan daha fazla süreli görev yapmayan kabin ekibi üyesinin bu Talimatta yer alan gereklilikleri sağlaması için, Ek-2’de yer alan konuları içeren Temel Eğitimi aldıktan sonra eğitim ve değerlendirme süreçlerini başarıyla tamamlaması gerekir.
(4) Ek-3’te düzenlenen formata uygun kabin ekibi temel eğitim sertifikaları, bu Talimatın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ticari helikopter operasyonlarında görev alan bütün kabin ekibi üyelerine verilir.