4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 53 üncü maddesinin (a) bendine göre bu Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanması konusunda Kamu İhale Kurumu görevli ve yetkilidir. Ayrıca, yapılan ihaleler ve sözleşmelerle ilgili Kurum tarafından belirlenen şekilde bilgi toplamak, adet, tutar ve diğer konular itibariyle istatistikler oluşturmak, yayımlamak ve ihale ilanları ile ilgili esas ve usulleri düzenlemek, basılı veya elektronik ortamda Kamu İhale Bültenini yayımlamak Kurumun görevleri arasında sayılmıştır.
Bu nedenle, 4734 sayılı Kanunda belirtilen esas, usul ve işlemlerin doğru olarak uygulanmasını bilgi teknolojileri desteğiyle sağlamak, kolaylaştırmak, hızlandırmak, kamu kaynaklarıyla karşılanan mal ve hizmet alımlarıyla yapım işlerine ilişkin olarak bilgi toplamak, adet, tutar veya diğer konular itibariyle istatistikler oluşturmak, sonuçlarını raporlamak ve yayımlamak, teyit taleplerine ilişkin işlemleri hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirmek amacıyla İhale Bilgi Sistemi (İBİS) oluşturulmaktadır. İhale Bilgi Sistemi üzerinden idarelerin istisna kapsamına alınmış ihaleleri ile doğrudan temin yoluyla yapılan alımları ve bu Kanunda belirtilen esas ve usullere göre yapılan ihalelerinin her biri için bir İhale Kayıt Numarası (İKN) alınması, ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının Kurumdan teyit ettirilmesi ve ihalelere ilişkin gerekli bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi amacıyla aşağıdaki uygulamaların yapılması gerekli görülmüştür.
1. İhale Bilgi Sistemi
a. İhale Kayıt Numarası
4964 sayılı Kanunla 4734 sayılı Kanunda yapılan değişiklikler üzerine çıkarılan uygulama yönetmeliklerinde yer alan “idarelerce ihale onayının alınmasından sonra, ihale ilanı veya davetinden önce Kurumdan İhale Kayıt Numarası alınır” hükmü uyarınca İhale Kayıt Numarası alınması zorunludur. İstisna kapsamında gerçekleştirilen ihaleler ve doğrudan temin yoluyla yapılan alımlarda da İhale Kayıt Numarası alınacaktır.
İhale Kayıt Formu usulüne uygun ve ilgili kısımları doldurulduktan sonra Kuruma gönderilecektir.
İhale Kayıt Formu Kurum tarafından alınıp gerekli kontroller yapıldıktan sonra İhale Kayıt Numarası verilip idareye ulaştırılacaktır.
Her bir ihale işlem dosyası için İhale Kayıt Formu doldurularak Kurumdan alınan İhale Kayıt Numarası, ait olduğu ihale ile ilgili tüm işlemlerde ve Kurumla internet üzerinden veya yazılı olarak yapılacak yazışmalarda kullanılacaktır.
İhale Kayıt Numarası ihale onayı ile bağlantılı olup, ihale onayı değiştirildiğinde ve/veya iptal edildiğinde idarece İhale Kayıt Numarası da iptal edilecektir. Aynı işle ilgili olarak yeni bir ihale onayı alındığında ise, idarece yeni bir İhale Kayıt Numarası alınacaktır.
İnternet üzerinden İhale Kayıt Numarası alınması işlemi, Kurumun web sayfasında (www.ihale.gov.tr) yer alan açıklamalar takip edilerek hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilebilir.
b. İhale İlanlarının Alınması ve Yayınlanması (Kamu İhale Bülteni)
15.08.2003 günlü ve 25200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4964 sayılı Kanunun 41 inci maddesi ile 4734 sayılı Kanuna eklenen Ek 1 inci madde de 4734 sayılı Kanunun 13 ve 47 nci maddelerinde düzenlenen ihale ilanlarının Resmi Gazete’de yayım zorunluluğuna ilişkin hükümlerden Kanunun 53 üncü maddesinde öngörülen Kamu İhale Bülteninde yayım zorunluluğunun anlaşılacağı belirtilmiştir.
Bu hüküm 01.01.2004 tarihinde yürürlüğe gireceğinden ihale ilanlarının Kamu İhale Bülteninde yayınlanmasına ilişkin düzenlemeler daha sonra duyurulacaktır.
c. İhale Üzerinde Kalan İsteklinin İhalelere Katılmaktan Yasaklı Olup Olmadığının Teyit Ettirilmesi
4734 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin son fıkrasında, ihale kararlarının ihale yetkilisince onaylanmadan önce idarelerin, ihale üzerinde kalan isteklinin bu Kanunun 58 inci maddesine göre yasaklı olup olmadığını teyit ettirerek buna ilişkin belgeyi ihale kararına eklemek zorunda oldukları belirtilmiştir.
4964 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile değişik 4734 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca istisna kapsamında yapılan alımlarda da aynı şekilde ihale üzerinde kalan isteklinin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı Kamu İhale Kurumundan teyit ettirilecektir.
40 ıncı maddede, sadece 4734 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre ihale üzerinde kalan isteklinin yasaklı olup olmadığının Kamu İhale Kurumundan teyit ettirilmesinden söz edilmiş ise de, bu Kanunun diğer hükümleri ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümleri uyarınca ihalelere katılmaktan yasaklananlar hakkında da teyit işlemi gerçekleştirilecektir.
Kamu İhale Kurumu sözü edilen hükümler çerçevesinde Resmi Gazete’de yayımlanan ihalelere katılmaktan yasaklama kararlarını günlük olarak takip etmekte ve kararlarda yer alan bilgilere göre sicil tutma görevini yerine getirmektedir. Kurumun görevini daha etkin, hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi, ihale yapan idarelerin ise ihaleyi zamanında ve usulüne uygun bir şekilde tamamlayabilmeleri amacıyla Kurum tarafından tutulan ve Kurumun web sayfasında ilan edilen yasaklılar listesinin ve yasaklamalarla ilgili açıklamaların takip edilmesi gerekmektedir.