ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 2)
No.: 2022/56
Kurum: Tarım ve Orman Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 13.01.2023
Son Değişiklik Tarihi: 05.09.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 05.09.2024 - 05.09.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı; deniz ve içsularda küçük ölçekli balıkçılığın av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin toplanması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2023 ve 2024 yıllarında destekleme yapılmasına dair usul ve esasları düzenlemektir.
(1) Bu Tebliğ, 21/10/2022 tarihli ve 6246 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesine İlişkin Karar kapsamında su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunmak üzere; Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)’nde kayıtlı ve geçerli bir Balıkçı Gemileri İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip, içsularda faaliyet gösterenlerin tamamı ile denizlerde 12 (on iki) metreden küçük (12 metre hariç) balıkçı gemilerine, 2023 ve 2024 yıllarında yapılacak destekleme ödemelerine dair usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ile 21/10/2022 tarihli ve 6246 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesine İlişkin Kararın 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Balıkçı gemisi: Denizlerde ve içsularda faaliyet gösteren ve geçerli bir su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip SUBİS’te kayıtlı balıkçı gemilerini,
c) Balıkçı gemisi sahibi: SUBİS kayıtlarında balıkçı gemisinin sahibi olarak belirtilen gerçek veya tüzel kişileri,
ç) Balıkçı gemisi yetkilisi: Balıkçı gemisinin sahibi olan gerçek ya da tüzel kişiler adına, bu Tebliğ kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek üzere muvafakatname veya noter tasdikli yetki belgesi ile yetkilendirilmiş kişiyi,
d) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
e) Boy uzunluğu: Balıkçı gemisinin SUBİS’te yer alan en büyük boy uzunluğunu,
f) EBYS: Bakanlık bünyesinde resmî yazışmaların yürütüldüğü elektronik belge yönetim sistemini,
g) Genel Müdürlük: Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünü,
ğ) İçsu: Lagünler, göller, göletler, baraj gölleri, akarsular ve hudut oluşturan nehirleri,
h) İl/ilçe müdürlüğü: Bakanlık il/ilçe müdürlüklerini,
ı) Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS): Bakanlık bünyesinde kurulu bulunan su ürünleri ve balıkçı gemilerine ilişkin kayıtların tutulduğu, verilerin toplandığı bilgi sistemini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler, Başvuru Şartları ve Müracaat
Genel hükümler
(1) Bu Tebliğde düzenlenen desteklemeden; geçerli bir ruhsata sahip olan, içsularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde faaliyet gösteren 12 (on iki) metreden küçük (12 metre hariç) boylardaki balıkçı gemilerinin sahipleri faydalanabilir.
(2) Destekleme için balıkçı gemisinin başvuru tarihindeki sahibi/sahipleri veya bunlar adına balıkçı gemisi yetkilisi müracaatta bulunur ve o tarihteki SUBİS kayıtlarında yer alan en büyük boy uzunluğu esas alınır.
(3) Aynı balıkçı gemisi ve/veya ruhsat tezkeresi için birden fazla destekleme başvurusu yapılamaz. Destekleme başvurusu kabul edildikten sonra balıkçı gemisi ve/veya ruhsat tezkeresinde yapılacak hiçbir değişiklik, yeni destekleme başvuru hakkı doğurmaz.
(4) Birden fazla balıkçı gemisine sahip olanlar her bir balıkçı gemisi için ayrı ayrı müracaat eder.
(5) Bakanlıkça hazırlanan anket sorularından kendi faaliyet alanı ile ilgili olanları cevaplamayan balıkçı gemi sahipleri destekleme ödemesinden yararlanamaz.
(6) Bu Tebliğdeki iş ve işlemlerin başlangıç ve bitiş tarihleri Genel Müdürlükçe Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.
(7) 2023 ve 2024 yılı destekleme dönemi için; desteklemeye başvuru hakkı olup, 6246 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihte balıkçı gemisinin sahibi veya ortağı olan kadınlara; desteklemeye başvurduğu tarihte sahiplik veya ortaklığın devam ediyor olması ve şahsı veya ortakları adına desteklemeye bizzat başvuru yapmaları halinde, gemi başına ödenecek birim destekleme tutarının %25 daha fazlası ödenir. 6246 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarih ve sonrasında balıkçı gemisi ruhsatlarında, kadın sahip ve kadın ortaklar ile ilgili yapılacak değişiklikler ilave %25 destekleme alma hakkı kazandırmaz.
Müracaat
(1) Desteklemeden yararlanmak isteyen balıkçı gemisi sahipleri veya balıkçı gemisi yetkilileri, Genel Müdürlükçe Bakanlık internet sitesinde ilan edilen tarihlerde gemisinin ruhsat tezkeresinin düzenlendiği il/ilçe müdürlüklerine Ek-1’de yer alan dilekçe ve ikinci fıkrada yer alan belgelerle şahsen müracaat eder.
(2) Müracaat dilekçesinin ekinde;
a) Geminin birden fazla kişiye veya tüzel kişiliğe ait olması halinde, bu Tebliğ ve ilgili destekleme dönemi kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek üzere, gemi sahiplerinin tümü tarafından yetkilendirilen kişiye ait Ek-2’de yer alan muvafakatname veya noter tasdikli yetki belgesi,