Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 55016929-325.05.03- &055 Konu : Uygulama Talimatı
Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği çerçevesinde uygulama usul ve esaslarını belirleyen Uygulama Talimatı hazırlanmış ve ekte gönderilmiştir.
Bu kapsamda ilgili Yönetmelik gereğince faaliyette bulunan kuluçkahane ve damızlık kanatlı işletmeleri çalışma esaslarının söz konusu Uygulama Talimatı hükümleri çerçevesinde yürütülmesi ve halen Faaliyet Onay Belgesi ve Sağlık Sertifikası verilmiş mevcut işletmelerin Talimatın Ek-l ve Ek-2'sinde yer alan forma işlenerek 15.06.2015 tarihine kadar mucadele@tarim.gov.tr adresine e-posta ve yazı ile Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği Uygulama Talimatı
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
(1) Ülkemizde faaliyet gösteren kuluçkahaneler ile damızlık kanatlı işletmelerinin teknik, hijyenik ve sağlık şartlarını belirlemek, işletmenin atık ve artıklarının çevre ve toplum sağlığına zarar vermesini önlemek, biyogüvenlik tedbirlerinin alınmasını temin etmek, bu tür işletmelerin Faaliyet Onay Belgelerini vermek, hijyen ve sağlık şartlarına göre işletmelerin kontrolünü yapmak, kanatlı hayvan hastalıklarının yayılmasını engellemek ve Bakanlıkça belirlenen hastalıklardan ari olan kuluçkahane ve damızlık işletmelerine Sağlık Sertifikası verilmesini düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu talimat, gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulmuş veya kurulacak olan tavuk, hindi, ördek, kaz, devekuşu, bıldırcın, ve benzeri çiftlik veya işletme ortamında yetiştiriciliği yapılan damızlık kanatlı işletmesi ve kuluçkahanelerinin sahip olması gereken teknik, hijyenik, sağlık şartları ve Faaliyet Onay Belgeleri ile Sağlık Sertifikalarının verilmesini, 16.01.2014 tarih ve 28884 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliği” ve bu talimat hükümlerine uyulmaması durumunda uygulanacak işlemleri kapsar.
(2) Damızlık tavuk ve hindi işletmeleri ve kuluçkahaneleri, bıldırcın, sülün, keklik ile yüzen kaz, ördek gibi evcilleştirilmiş su kuşları kanatlı hayvanlar bu Talimat kapsamına girer.
(2) 1/7/2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında olan av ve yaban hayvanları bu Talimat kapsamına girmez.
Dayanak
(1) 11/6/2010 tarih ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile 3/6/2011 tarih ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri ile 16/1/2014 tarih ve 28884 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmeleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmelerinin Bölümleri ve Asgari Teknik ve Hijyenik Şartları
(1) İşletmelerin Yönetmelikte belirtilen bölümlerden oluşması ve teknik ve hijyenik şartlara uymaları titizlikle sağlanır.
(2) Havalandırma sistemleri, kuluçkahane ve damızlık kanatlı kümeslerinin büyüklüklerine uygun olur.
(3) Kümes girişlerine dışarıdan okunabilir özellikte işletme numarası, kümes numarası, kümes kapasitesini ve kümesteki mevcut durumu belirten tabelalar asmak zorundadırlar. Tabelalarda işletme numarası, kümes numarası ile kümes kapasitesi sabit ve kalıcı olarak; kümes mevcudiyeti ise silinebilir özellikte yaptırılır. Tam kapalı sistem gerektirmeyen devekuşu, ördek ve benzeri işletmelerde hazırladıkları tabelaları padok kapısı ve benzeri görülebilir bir yere asmaları mecburidir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kuluçkahane ve Damızlık Kanatlı İşletmelerinde Çalışma Esnasında Uyulacak Hususlar
(1) İşletmelerin Yönetmelikte belirtilen personel, bina ve ekipman, teknik müdür ve sorumlu veteriner hekim için belirlenen şartlara uymaları titizlikle sağlanır.
(1) Damızlık kanatlı işletmelerinde teknik müdürün veteriner hekim olması ve işletme kapasitesinin de 150.000 adetten az olması durumunda ayrıca veteriner hekim istihdamı aranmaz. Kapasitenin 150.000’den fazla olması durumunda, teknik müdür veteriner hekim olsa bile sorumlu veteriner hekim istihdamı zorunludur.
(2) Sözleşmeli yetiştiricilik yapılan damızlık işletmelerde il sınırları içerisinde kalmak kaydıyla 1 teknik müdür ve her 150.000 kapasite için 1 veteriner hekim istihdamı şartı aranır. Teknik müdürün veteriner hekim olması ve işletme kapasitesinin de 150.000 adetten az olması durumunda ayrıca veteriner hekim istihdamı aranmaz.
(3) Her bir kuluçkahanede 1 teknik müdür ve 1 sorumlu veteriner hekim istihdamı zorunludur. Kuluçkahanelerde teknik müdürün veteriner hekim olması durumunda ayrıca veteriner hekim istihdamı aranmaz.