BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, makaronların teknik düzenlemelere uygunluklarının belirlenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu Tebliğ, iç piyasaya arz edilen makaronları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 28/6/2014 tarihli ve 29044 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Makaron Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Aroma verici: Koku ve/veya tat veren bir katkı maddesini,
b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
c) Bilgi mesajı: “Tütün dumanı, kansere yol açtığı bilinen 70’ten fazla madde içerir.” şeklindeki sağlık uyarısını,
ç) Birleşik sağlık uyarısı: Bakanlık internet sitesinde ilan edilen sigara dışındaki içimlik tütün mamullerinde kullanılan “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” bilgisi, uyarı metni ve ilgili fotoğraf, resim veya çizimin herhangi birinin birleşiminden oluşan sağlık uyarısını,
d) Genel uyarı: “Tütün içmek öldürür-hemen bırakın” şeklindeki sağlık uyarısını,
e) Koli: Birden fazla birim paketin konulduğu kutuyu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Teknik Özellikler
Teknik düzenlemelere uygunluğun belirlenmesi
(1) Türkiye’de üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilecek mamulat çeşidinin teknik düzenlemelere uygunluğu; mamulat çeşidi için beyan edilen girdilerin, filtrelerin, piyasaya arz ambalajının bu Tebliğde ve Makaron Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte yer alan düzenlemelere uygunluklarının incelenmesi suretiyle belirlenir.
Girdiler
(1) Makaronlara ait girdi bildirim ve toksikolojik veri tabloları Bakanlık internet sitesinde yayımlanan açıklama kılavuzu ve tablolarına uygun düzenlenir. Bu tablolarda, mamulat çeşidinde kullanılan girdilerin isimleri Türkçe olarak yazılır, varsa Latince isimleri parantez içinde belirtilir.
(2) Makaronların sigara kağıdı ve uç kağıdında şekerler ve/veya tatlandırıcılar kullanılamaz.
(3) Makaronların üzerinde yer alması gereken marka ve/veya ayırt edici ibarenin yazılması için kullanılanlar ile sigara kağıdını, filtresini, uç kağıdını beyazlaştırmak ve/veya uç kağıdına mantar deseni yapmak için kullanılanlar hariç olmak üzere makaron üretiminde renklendirici kullanılamaz.
(4) Bakanlık internet sitesinde yayımlanan Makaron Üretiminde Kullanılan Girdilerin Listesinde yer almayan bir girdi kullanılmak istendiğinin tespit edilmesi halinde başvuruya ait Girdi Bildirim ve Toksolojik Veri Tabloları Bakanlıkça değerlendirilerek, başvuru sonuçlandırılır.
(5) Makaronların üretiminde, sigara kağıdında, kenar ek yeri yapıştırıcısında, sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkepte, filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında, uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebi ile yapıştırıcılarında ve/veya üründe herhangi bir şekilde Ek-1’deki listede belirtilen girdiler kullanılamaz.
(6) Makaronların filtrelerinde, işlevi filtreleme maddesi olan selüloz, selüloz asetat (tow), selüloz diasetat, aktif karbon, sorbitan monolaurat, polisorbat ve polisorbat 20 kullanılır.
(7) Makaronların, filtrelerindeki filtreleme maddesinde, filtre sargısında, filtre yapıştırıcısında ve/veya diğer kısımlarında tatlandırıcı, tütün ve/veya nikotin kullanılamaz.
(8) Filtre, kağıt, paket, kapsül gibi bileşenler ile kokusunda, tadında ya da duman yoğunluğunda değişim sağlayan herhangi bir teknik özelliğinden herhangi birinde aroma verici içeren makaron piyasaya arz edilemez.
Filtre
(1) Filtre içine kapsül yerleştirilemez.
(2) Filtreler silindirik form dışında herhangi bir şekilde olamaz.
Piyasaya arz ambalajı
(1) Makaron birim paketinin dış yüzey rengi ve tonu Pantone 448 C mat bitişli, parlaklık derecesi %20’nin altında, karton malzemeden yapılan birim paketin iç yüzey rengi kraft kahvesi, Pantone 448 C mat bitişli veya beyaz olması gerekir.
(2) Makaron birim paketinin iç ve dış yüzeyinin düz ve pürüzsüz olması, kabartma ve desen olmaması, mamulün kendisinin görünürlüğünü sağlayan pencere içermemesi gerekir.
(3) Makaron birim paketi, dikdörtgen prizma şeklinde karton malzemeden yapılır. Birim paketlerde ek şeffaf ambalaj kullanılması zorunludur.
(4) Makaronun kolisi, koli bandı ve koli etiketi, dış ambalajı ile makaron üzerinde markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri dahil olmak üzere zorunlu kılınanların haricinde metin, yazı, ibare, şekil, çizgi, sembol, resim, figür, desen ve işaret bulunmaz.
(5) Makaronda kullanılan uç kağıdı düz beyaz mat bitişli ve/veya mantar desenli, sigara kağıdı beyaz mat bitişli olmak zorundadır.
(6) Makaron birim paketleri, ses çıkaran ve/veya kokulu malzemeden üretilemez, haricen kılıf, kutu, çıkartma içeremez.