Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
3335052
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
14.01.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
14.01.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: E-66995690-010.07.01-3335052
Konu: Mantar ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği ile Orman Bitkisi Fidanlığı Kuruluşu İzin Süreçlerine Ait Talimat
DAĞITIM YERLERİNE
04 Kasım 2020 tarih ve 31294 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7255 sayılı Gıda Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılmasına Dair Kanununun 4 üncü maddesine istinaden çıkarılan "Orman Kanununun 18 inci Maddesinin Uygulaması Hakkında Yönetmelik" 30.11.2021 tarih ve 31675 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yönetmelik ile "bozuk orman alanlarında orman bitkisi fidanlıkları kurulmasına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, orman alanlarından üretilen odun dışı ürünlerin mamul ya da yarı mamul olarak işlenmesi amacıyla tesis kurulmasına" izin verilebileceği hükme bağlamıştır.
Uygulamada birlikteliğin sağlanabilmesi ve izin işlemlerinin sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla bir kısmı hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
1- Bu yönetmelik kapsamındaki izin taleplerine ilişkin başvurular e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
2- Orman bitkisi fidanlığı, kuruluşu ile mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği izni için 2022 yılı başvuru bedeli 600,00 TL olarak belirlenmiştir. Aynı kişi tarafından farklı sahalara yapılacak her başvuru için ayrı bedel ilgili orman bölge müdürlüğünün özel bütçe hesabına talep sahibince yatırılacaktır.
3- Mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinde 1 hektardan küçük alanlar, orman bitkisi fidanlığı kurulmasında 3 hektardan küçük alanlar izne konu edilmeyecektir, Gerçek kişilerde toplamda en fazla 50 hektar alanda, tüzel kişilere toplamda en fazla 300 hektar alanda izin verilebilecek olup bu alanların iki katından fazla alana başvuru yapılamayacaktır:
4- İstanbul ve Kocaeli İllerinde mantar Ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği ile orman bitkisi fidanlığı kuruluşu için izin verilmeyecektir.
5- Orman bitkisi fidanlığı kurulması ile mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği izin taleplerinde öncelikli olarak ilk müracaat sahibi tespit edilecektir.
6- Orman işletme müdürlüklerince; orman bitkisi fidanlığı kuruluşu ile mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği talepleri için müracaatlar her ayın ilk günü saat: 00:00 itibariyle başlayarak ayın ayın onbeşinci günü saat: 23:59 a kadar e-Devlet üzerinden alınacaktır. Alınan müracaatlar, aynı ayın onaltıncı gününden başlayarak ayın bitim tarihine kadar ilgili orman işletme müdürlüğünce yönetmeliğin 7 nci maddesine göre değerlendirilerek ilk müracaatçı tespiti yapılacaktır.
7- Tespit çalışmaları sonucunda; orman işletme müdürlüğünce müracaatçılara ve ilgili orman bölge müdürlüğüne yönetmelik hükümlerine göre ilk müracaatçı tespitinin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde bildirim yapılacaktır.
8- Tespiti yapılan ilk müracaatçının Orman Bilgi Sistemi (ORBİS) e kaydı; Orman bitkisi fidanlığı kuruluşu Ağaçlandırma Şube Müdürünce, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüğünce yapılacaktır.
9-İlk müracaatçı ön izin başvurusunu tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde e-Devlet üzerinden yapacaktır.
10- e-Devlet üzerinden yapılan ön izin başvuruları ORBİS e-İzin modülü üzerinden: Orman bitkisi fidanlığı kuruluşu izin taleplerinde Ağaçlandırma Şube Müdürlüğüne, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği izin taleplerinde Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüğüne aktarılacaktır. İlgili şube müdürlüklerince talebe ilişkin kuruluş raporu yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilecektir. Değerlendirme notu ile birlikte ön izin başvuruları izin raporu sürecinin yürütülmesi için İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğüne ORBİS-EBYS üzerinden gönderilecektir.
11- Bölge Müdürlüğü izin raporu heyetinin oluşturulması ile izin rapor onay süreci İzin ve İrtifak Şube Müdürlüğünce yapılacaktır.
12- Heyet tarafından arazi ve evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda uygun değerlendirilen başvuruların ORBİS e-İzin Modülü üzerinden ön izin rapor süreci yürütülecektir.
13- Ön izin raporunun Orman Bölge Müdürlüğünce onaylanmasına müteakip, rapor ORBİS e-İzin modülü üzerinden; Orman bitkisi fidanlığı kuruluşu izin taleplerinde Fidanlık, ve Tohum İşleri Dairesi Başkanlığına, mantar ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği izin taleplerinde Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanlığına aktarılacaktır.
14- İlgili Daire Başkanlığı Kuruluş Raporunu kontrole ilişkin değerlendirmesi ile birlikte ORBİS-EBYS üzerinden İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığına gönderecektir.
15- İzin ve İrtifak. Dairesi Başkanlığınca ön izin iş ve işlemleri; yürütecektir. Değerlendirmede ön izin raporu ve eklerinde bir eksiklik/kata tespit edilmesi halinde talep gereği için bölge müdürlüğüne bilgi için ilgili daire başkanlığına gönderilecektir.