Ormanlarımızda görülen böcek, mantar, bakteri, virüs, nematod vb. diğer orman zararları ve hastalıkları Genel Müdürlüğümüzün taşra ve merkez teşkilatı tarafından devamlı takip edilmekte, zararlılar ve sebep oldukları hastalıkları ile biyolojik mücadeleye ağırlık verilmek suretiyle mücadele edilmektedir. Bu konularda araştırmaya önem verilmekte, üniversiteler, araştırma kurumlan işbirliği yapılmaya azami gayret gösterilmektedir. Yeni tür hastalıklar tespit edildiğinde mücadelede en iyi mücadele metodunun tespiti için çalışılmaktadır.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 305
Kurum: Orman Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi: 22.02.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 22.02.2016
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Konu : Orman Bitkisi ve Bitkisel Ürünlere Arız Olan Zararlı Organizmalar ile Mücadele Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğ
GENEL MÜDÜRLÜK MAKAMINA
Ormanlarımızı korumakla görevli Orman Genel Müdürlüğü; Ormanların sağlığını korumak için; orman bitki ve bitkisel ürünlerine zarar veren böcek, mantar, nematod. virüs, bakteri vb. mücadele konusunda da 28 Orman Bölge Müdürlüğünde teşkilatlanmıştır.
Böcek, mantar, bakteri, virüs, nematod vb. diğer orman zararları ve hastalıkları ile mücadele konusundaki 286 sayılı tebliğ ile eklerinin değişen şartlar, bilimsel gelişmelerdeki yenilikler karşısında yetersizliğinin anlaşılması neticesinde 28.08.2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan "Orman Bitkisi ve Bitkisel Ürünlerine Arız Olan Zararlı Organizmalar ile Teknik Mücadele Yönetmeliği" çıkarılmıştır. Yönetmeliğin uygulanmasında Ormanlarımızın sağlığını tehdit eden zararlı organizmalarla mücadele amaçlı" Orman Bitkisi ve Bitkisel Ürünlerine Arız Olan Zararlı Organizmalar ile Mücadele Usul ve Esaslarına İlişkin tebliğ " hazırlanan tebliğin;
Uygun görüldüğü taktirde; Başkanlığımızca yeniden düzenlenen Genel Müdürlüğümüz matbaasında veya dışarda kuruluşlarımıza ve meslek mensuplarımıza yetecek kadar bastırılmasını, böcek, mantar, bakteri, virüs, nematod vb. orman zararları ve hastalıkları ile ilgili yayınlanmış bulunan 286 sayılı tebliğ ve bütün emir ve tamimlerin yürürlükten kaldırılmasını 28 /02/2016 tarihinden itibaren mücadele çalışmalarının tebliğdeki esaslara göre yürütülmesini arz ederim.
ÖNSÖZ
Gelişen uluslararası ticaret ve turizm ve buna bağlı insan hareketleri sebebiyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de bitki sağlığında yurt dışı kaynaklı, ülkemiz ormanlarını ve ülkemizdeki orman bitki türlerini olumsuz etkileyen riskler artmıştır.
Orman ekosisteminde bütün bitkiler ve canlı organizmalar bir birleriyle etkileşim ve denge içindedirler. Bazen bu dengede orman bitkileri aleyhine bozulmalar yaşanmaktadır. Bilimsel gelişmeler ışığında bozulan bu dengenin yeniden tesis edilmesinde bitki sağlığı konusunda çalışan orman mühendisi meslektaşlarımızın üstün gayretleri bulunmaktadır.
Anadolu coğrafyasında ormanlarda milyonlarca yılda oluşan bitki deseninde, gerek iklim değişimleri, gerekse kentleşme ve sanayinin etkilerinden kaynaklanan bitki sağlığındaki değişimlerin orman bitkilerine olan zararlı etkilerinin gözlenmesi ve mücadelesi için bilimsel gelişmelerin ışığında yeni mücadele tekniklerinin bilinmesine ve uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Hazırlanan bu tebliğ ülkemiz ormanlarında ve diğer orman bitkilerinde bu hususta yapacağımız çalışmalara ışık tutacaktır.
Ormanların ve orman bitkilerinin sağlığında meydana gelecek değişiklikleri takip etmek, ormanların ve orman bitkilerinde meydana gelen zararlıları en az seviyede tutmak için bitki sağlığı konusunda; gerek Bakanlığımız ve gerekse Genel Müdürlüğümüz sürdürülebilir ormancılık yönetimi konusunda emin ve kararlı politikalar sergilemiştir.
Bu politikalar ve de değerli çalışanlarımızın özverili ve gayretli uygulamaları ile son yıllarda doğayı taklit eden ve zararlı organizmaları baskılayan diğer canlı organizmalardan faydalanmak suretiyle Biyolojik mücadeleye ağırlık verilmiş ve bu konuda da başarılı sonuçlar alınmıştır.
Hazırlanan tebliğ orman sağlığı ve orman bitkileri üzerinde gerek kamuda çalışan gerekse serbest çalışan meslektaşlarımıza ışık tutacaktır.
Ayrıca bu tebliğ Devlet ormanlarında veyahut özel mülkiyet ormanlarında bitki sağlığı konusunda çalışanların yetki ve sorumluluklarının belirlendiği “Orman Bitkisi ve Bitkisel Ürünlerine Arız Olan Zararlı Organizmalar ile Teknik Mücadele Yönetmeliği” nin uygulanmasında yardımcı olacaktır.
Genel Müdürlüğümüzce meslek değerimizin muhafazası için önem arz eden ve uzun meşakkatli uğraşıların neticesinde çıkartılan bu yönetmelik ile yönetmeliğe ışık tutacak bu tebliğ; serbest çalışan meslektaşlarımızın da orman sağlığı konularında kendilerini yetiştirmelerine imkân sağlamış olacaktır.
Bu tebliğin hazırlanması ve çıkarılmasına katkı sağlayan tüm akademisyenlere ve teknik personelimize teşekkür eder, çıkarılan bu tebliğin memleketimize, ülke ormanlarının sağlığının korunmasına, orman bitkisi ve bitkisel ürünleri ile mücadele edilmesinde çalışan tüm meslektaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.