Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu talimatın amacı, Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri ile uygulayıcı ve akademisyenlerin ormancılık bilimine ilişkin yaptıkları araştırma sonuçlarının yayın şekillerini, muhteviyatını, yazım kurallarını belirlemek ve yayınlanmasını sağlamaktır.
Kapsam
(1) Bu talimat, Ormancılık Araştırma Enstitüleri tarafından yapılacak her türlü yayın ile Daire Başkanlığı ya da görevlendireceği bir birim tarafından çıkarılacak Araştırma Dergisinin yayımlanması esas ve usullerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu talimat, 29/6/2011 tarihli ve 645 sayılı Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 22. maddesi ve 17.08.2012 tarih ve 28387 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Orman Genel Müdürlüğü Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu talimatta geçen;
Daire Başkanlığı: Dış İlişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığını,
Dergi: Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan/yayınlattırılan Ormancılık Araştırma Dergisini,
Editörler: Editör ve konu editörlerini,
Enstitü: Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerini,
Genel Müdürlük: Orman Genel Müdürlüğünü,
Hakem: Yayınları bilimsel açıdan inceleyerek değerlendiren ve Daire Başkanlığı tarafından belirlenen kişileri,
Müdür: Enstitü Müdürünü,
Yayın Komisyonu: Bu talimat kapsamındaki yayın politikalarım belirlemekle sorumlu kişileri ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yayın Türleri ve Düzenleme Esasları
Yayın türleri
(1) Yapılacak yayın türleri:
a) Süreli Yayın (Ormancılık Araştırma Dergisi),
b) Kitaplar
c) Elektronik Yayınlar
d) Tanıtıcı yayınlar (broşür, katalog vb.),
Düzenleme esasları Süreli Yayın (Ormancılık Araştırma Dergisi)
(1) Dergi; Enstitünün çalışma programında yer alan araştırma projelerinin ara veya sonuç raporlarından hazırlanan makaleler ile akademisyen, araştırmacı ve uygulayıcı kişilerin ormancılık konuları ile ilişkili olarak hazırlayacağı ve daha önce başka bir yerde yayımlanmamış makaleleri içerir.
(2) Bu dergi hakemli olup yılda en az iki (2) kez Türkçe olarak ve İngilizce özetli yayınlanır. Derginin iki (2)’den fazla yayınlanmasına ve baskı adedine yayın komisyonu karar verir.
(3) Dergi; Daire Başkanlığınca çıkartılır. Sekretarya hizmetleri Araştırma Uygulamaları ve Yayım Şube Müdürlüğünce yürütülür. Editörler tarafından yayma hazırlanır.
(4) Derginin boyutları 297 mm x 210 mm’ dir. Makaleler sade, anlaşılır, olabildiğince kısa, en fazla 20 sayfa olarak hazırlanır.
(5) Dergide yayınlanacak makaleler aşağıdaki bölümlerden oluşur ve hazırlanmasında http://journals.tubitak.gov.tr/ldtap/maknasyaz/ internet sayfasında yayınlanan “Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır” adlı eserden yararlanılır.
Öz
Abstract
1. Giriş
2. Materyal ve Yöntem
3. Bulgular
4. Tartışma ve Sonuç
5. Kaynaklar
Kitaplar
(1) Uzmanlarınca ormancılık ile ilgili konularda geniş kapsamlı olarak hazırlanmış, bilimsel çalışmalara ve uygulamaya fayda sağlayacak, dergi ölçülerini aşan, güncelliği ve önemi olan çalışmalardır.
(2) Yayın komisyonunun onayı alındıktan sonra Enstitü Müdürlükleri tarafından yayınlanır veya yayınlattırılır.
(3) Yayın Komisyonunun yayımlanmasına karar verdiği telif ve çeviri eser sahipleri, yayınlarım elektronik ortamda Enstitü Müdürlüğüne teslim eder.
(4) Basılacak kitapların biçim ve teknik özellikleri Enstitü Müdürlüklerince, baskı adedi ise Yayın Komisyonunca belirlenir.
Elektronik yayınlar
(1) Elektronik ortamlarda sunulmak üzere hazırlanmış eserler ya da geleneksel yöntemlerle hazırlanmış, basılmış kitap ve derginin her türlü elektronik ortamda sunulmuş şekli ile internet sitesinde yer alan makale, yazı, şekil, animasyon ve benzeri eserleri içerir.
(2) Araştırma İhtisas Gruplarında kabul edilen araştırma projesi sonuç raporlarına ait tek sayfalık özetler ivedilikle Daire Başkanlığı/Enstitüler tarafından elektronik ortamda yayınlanır.
(3) Araştırma projesi sonuç/ara sonuç raporlarından hazırlanacak olan makalelerin uluslar arası dergilerde yayınlanması için, proje sonuç raporunun kabul edildiği tarihten itibaren en fazla 24 ay süre verilir. Proje yürütücüsünün Enstitüye yazılı talebi ile bu süre öne çekilebilir.
(4) Araştırma projesi sonuç/ara sonuç raporlarından hazırlanacak olan makaleler yayınlandıktan sonra tam metni Daire Başkanlığı/Enstitüler tarafından elektronik ortamda yayınlanır.
Tanıtıcı yayınlar
(1) Enstitüleri ve çalışmalarını tanıtıcı ve eğitici broşürler, el kitapları, katalog, afiş, poster ve benzeri yayınları içerir.
(2) Bu yayınların basımı ve dağıtımı Enstitülerce yapılır.