ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 13)
No.: Seri: V, No: 59
Kurum: Sermeye Piyasası Kurulu
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 21.01.2003
Son Değişiklik Tarihi: 01.07.2014
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 01.07.2014 - 01.07.2014
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
Bu Tebliğin amacı, portföy yöneticiliği faaliyeti ile bu faaliyeti Kanunun 39 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde yerine getirecek olan şirketlerin kuruluş ve yetkilendirilmelerine ve bu faaliyette bulunacak aracı kurumlar, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve mevduat kabul etmeyen bankaların yetkilendirilmelerine ilişkin esasları düzenlemektir.
Yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarına ilişkin hükümler saklıdır.
Dayanak
Bu Tebliğ, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun değişik 22 nci maddesinin ikinci fıkrası, 30 uncu maddesinin (f) bendi ve 31 inci maddelerine dayanılarak düzenlenmiştir.
Tanımlar
Bu Tebliğde geçen;
a) Borsa: Kanunun 40 ıncı maddesinde düzenlenen sermaye piyasası araçlarının işlem göreceği borsalar ile kıymetli madenler borsaları ve bunlarla aynı mahiyetteki yurt dışı borsaları ve borsa dışı teşkilatlanmış diğer piyasaları,
b) Finansal Varlıklar: Bu Tebliğ kapsamında olmak üzere, sermaye piyasası araçları, para piyasası araç ve işlemleri, vadeli işlemler ve opsiyonlar, nakit, döviz, mevduat, katılma hesabı ile Kurulca uygun görülen diğer varlık ve işlemleri,
c) Kanun: 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununu,
d) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulunu,
e) Müşteri: İmzalanacak portföy yönetim sözleşmesi çerçevesinde yetkili kurumdan hizmet alan kişileri,
f) Şirket: Portföy yönetim şirketini,
g) Takasbank: İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’yi,
ğ) Yetkili kurum: Şirket, aracı kurum, girişim sermayesi yatırım ortaklığı ve mevduat kabul etmeyen bankayı
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Portföy Yönetim Şirketi, Portföy Yöneticiliği Faaliyeti ve Bu Faaliyette Bulunabilecek Kurumlara İlişkin Esaslar
Portföy yönetim şirketi ve portföy yöneticiliği
Portföy yönetim şirketi; portföy yöneticiliği faaliyetinde bulunmak üzere Kanunda ve bu Tebliğde belirlenen şartları yerine getirerek Kuruldan yetki belgesi almış şirkettir.
Portföy yöneticiliği; finansal varlıklardan oluşan portföylerin, her bir müşteri adına, müşterilerle yapılacak portföy yönetim sözleşmesi çerçevesinde maddi bir menfaat sağlamak üzere vekil sıfatıyla yönetilmesidir.
Alım satıma aracılık faaliyetinin yürütülmesi sırasında, bu faaliyetin içeriğiyle ilgili olarak süreklilik arzetmeksizin verilen hizmetler portföy yöneticiliği faaliyeti kapsamında değildir.
Portföy yöneticiliği faaliyeti portföy yönetimi şirketinin yanı sıra Kuruldan yetki belgesi alması koşuluyla aracı kurum, mevduat kabul etmeyen bankalar ve bu maddenin altıncı fıkrasında belirtilen hizmetler ile sınırlı olmak üzere girişim sermayesi yatırım ortaklıkları tarafından da yürütülebilir.
Şirket, Kuruldan yetki belgesi almak koşuluyla yatırım danışmanlığı faaliyetinde de bulunabilir ve yatırım danışmanlığı kapsamında faaliyette bulunulabilecek alanlarda vekil sıfatıyla müşterisini temsil edebilir. Ayrıca Kurulca belirlenen şartları haiz Şirketler tarafından, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Gelişen İşletmeler Piyasası’nda piyasa danışmanlığı hizmeti verilebilir.
Yetkili kurum, 20/3/2003 tarihli ve 25054 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: VI, No: 15 sayılı Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde tanımlanan nitelikli yatırımcılarla sınırlı olmak üzere söz konusu Tebliğde tanımlanan girişim sermayesi yatırımlarına yönelik olarak portföy yöneticiliği hizmeti verebilir. Ayrıca, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları hariç olmak üzere yetkili kurumlar tarafından bu fıkra kapsamında yatırım danışmanlığı hizmeti verilebilir
Şirket bu Tebliğin 5/E maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde yatırım fonu katılma paylarının alım satımına aracılık edebilir.
Portföy yönetim şirketinin kuruluş şartları
Kuruluş izni başvurularının Kurulca değerlendirilebilmesi için şirketin;
a) Anonim ortaklık şeklinde kurulması,
b) Hisse senetlerinin tamamının nama yazılı olması,
c) Hisse senetlerinin nakit karşılığı çıkarılması,
d) Ortaklarının tamamının portföy yönetim şirketi ortağı olmanın gerektirdiği mali güç ile itibara; şirket sermayesinde %10 ve daha fazla paya sahip ortakların ayrıca mali piyasalar alanında yeterli tecrübeye sahip olmaları,