ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 27
Kurum: Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi
Kabul Tarihi: 02.02.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 02.02.2015
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Amaç
(1) Bu Usul ve Esaslar, 11.02.1959 tarihli 7201 sayılı Tebligat Kanunu ile 25.01.2012 tarihli Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan tebligata ait hükümlere göre yapılacak işlemlerin usul ve esaslarını düzenler.
(1) Bu Usul ve Esaslar; yargı mercileri, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumlan ile i! özel idareleri, belediyeler, köy hükmî şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak tebligat işlemlerine ilişkin PTT vasıtasıyla yapılacak tüm uygulamaları ve diğer hususları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 7201 sayılı Tebligat Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;
a) Haber kağıdı: Tebliğ evrakının numarası, tebliğ tarihi ve tebliğ evrakının bırakıldığı yeri bildiren, tebliğ memurunca doldurularak muhatabın kapısına yapıştırılan ve tebliğin yapıldığı tarihe esas teşkil eden ihbarnameyi,
b) İdari Tebligat: Kazai ve mali, tebligatın dışında kalan tebligatı,
c) Kazai Tebligat: Adli, idari ve askeri yargı mercilerince çıkarılan tebligatı,
ç) Mali Tebligat: Maliye Bakanlığınca tesbit edilen özel zarf içerisinde kapak olarak postaya verilen vergi, resim ve harçları ve bunlara İlişkin her türlü yazıyı kapsayan tebligatı,
d) Mazbata: Tebligatın; kime, ne zaman ve nasıl yapıldığını veya neden yapılamadığını gösteren ve Yönetmeliğe ekli Örnek formlara uygun olarak düzenlenen tebliğ evrakının kapalı zarf dışındaki ekli kısmı,
e) Muhatap: Adına tebliğ evrakı çıkarılmış gerçek veya tüzel kişiyi,
f) Mükellef: Vergi mevzuatına göre üzerine yergi borcu doğan gerçek ya da tüzel kişiyi,
g) PTT: Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünü,
ğ) Tebligat: Hukuki işlemlerin Kanunda öngörüldüğü şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili şahıslara yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemini,
h) Tebligat Çıkarmaya Yetkili Merci: 7201 sayılı Tebligat Kanununun 1 inci maddesine göre tebligat çıkarmaya yetkili olan kurum ve kuruluşları,
ı) Evrakı: 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre çıkarılan ve Yönetmeliğe ekli örnek formlara göre düzenlenen evrakı,
i) Tebliğ Memuru: PTT tarafından tebliğ evrakını tebliğ etmekle görevlendirilen Personeli,
j) Teslim Belgesi: Sistem tarafından düzenlenen ve tebliğ evrakının teslimi esnasında tebliğ memurunca mazbata bilgilerine uygun olarak, doldurulan formu,
k) Yönetmelik: 25.01.2012 tarih ve 28184 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girer. Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmeliği,
İfade eder.
Tebligatın yapılması ilkeleri
(1) Bu Usul ve Esasların 2 nci maddesinde belirtilenler tarafından yapılacak tüm tebliğler (adli ve vergi) bu Usul ve Esaslarda belirlenen usullerle PTT aracılığıyla yapılır.
(2) 2 nci maddede belirtileri Tebliğ evrakı çıkarmaya yetkili merciler tarafından tebligat kendi memurları aracılığıyla yaptırılabilir. Bu durumda, PTT'nin herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Ücretlerin ödenmesi
(1) Tebligatın PTT aracılığıyla yapılmasını isteyen tebligat çıkarmaya yetkili merci, Posta ve Telgraf Ücret Tarifesinde belirtilen ücretleri peşin olarak öder.
(2) Tebliğ evrak: özel hizmet işaretli olduğu takdirde bu hizmetlere ilişkin ücretler de (Telgraf, Hızlı Tebligat gibi) peşin olarak ödenir.
(3) Hesabında nakit bulundurmak kaydıyla posta çeki hesabı veya kredi kartıyla yapılan ödemeler peşin sayılır.
Tebliğ evrakına takse işlemi uygulanmayacağı
(1) Tebliğ evrakına takse işlemi uygulanmaz.
(2) Varış veya ara işyerlerinde ücreti hiç ödenmemiş veya eksik ödenmiş tebliğ evrakı görülmesi halinde, bunların eksik ücretleri tamamlanarak muhataplarına tebliği veya ileriye sevki sağlanır. Tamamlanan eksik ücret çıkış işyerinden talep edilir.
Tebliğ evrakının kaybı halinde masraflar
(1) PTT'ye tevdi edilen tebliğ evrakının, mücbir haller dışında kaybedilmesi halinde taahhütlü gönderilerin kaybında ödenecek tazminat hükümleri gereğince işlem yapılır. Çıkaran mercii tarafından talep edilecek masraf miktarı, tebliğ evrakının tanzim ve tebliği için gerekli masraf miktarından fazla olamaz.
(2) Tebliğ evrakı, postaya değerli olarak verilirse, kaybı halinde değerli gönderilerin kaybında ödenecek tazminat hükümleri gereğince tazminat ödenir.