Menkul kıymetlerin alım ve satımı ile uğraşmakta iken Borsa bankerliği belgesi almak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuran kuruluşların, bu başvuruları sonuçlandırılıncaya kadar, 1/6/1983 gün ve 18064 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seri: V No: 2 Tebliğ ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun ön iznine tabi tutulan ilân ve reklâmlarına ilişkin esaslar bu Tebliğ ile düzenlenmiştir.
Kurul'a başvuru
Kurul’a başvuru bir dilekçe ile yapılır. Dilekçeye, izin talep edilen ilân ve reklâmın aslına uygun olarak hazırlanmış iki örneği eklenir.
Bu dilekçede:
a) Yapılmak istenen ilân ve reklâmın (basında, broşürde, pano halinde vb) hangisinde hangi ebatlarda ve kaç kere yapılacağı belirtilir.
b) Yetkili kamu makamlarının ilân ve reklâmlar korusundaki kısıtlama, yasak ve düzenlemelerine aynen uyulacağı taahhüt edilir.
İlân ve reklâmların niteliği
İlân ve reklâm metinlerinin ve içeriğinin aşağıdaki nitelikleri taşıması gerekir:
a) Mesleğin gerektirdiği ciddilikte olması,
b) Aşırı giderlere yol açmaması,
c) Abartılmışı hissi, gerçeğe uymayan ve yanıltıcı bilgi ve unsurları içermemesi,
d) Halka sunulan menkul kıymetlerin ve hizmet işlemlerinin gerçek niteliğini; fiyat, getiri ve ücretlerini ve menkul kıymet getirilerinin net mi, brüt mü olduğunu açıkça belirtmesi,
e) İlân ve reklam veren kuruluşun, yapabileceği iş ve hizmetler konusunda halka duyurmak istediği faaliyetin gerçekleştirilebilir nitelikte olması,
f) İlân metninde; ilan ve reklam veren kuruluşun nominal ve ödenmiş sermayesi ile iş merkezi adresinin, telefon numaralarıma, Kurul izninin tarih ve sayısının gösterilmesi,
g) Basında yer alacak ilân ve reklâmların ebadının 500 cm2 den fazla olmaması,
gerekir.
İznin geçerliliği
Kurul'ca verilen ilan ve reklâm ön izinleri, izin tarihinden itibaren üç ay süre ile geçerlldir. Ancak izin, başvuru üzerine yenilenebilir.
Bu Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar verilmiş olan İlân ve reklâm ön izinleri 31/8/1983 tarihine kadar geçerlidir.
Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.