ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin - yürürlükte değil (Sürüm: 11)
EK-2 Şarta Bağlı Olaylar (Borçlar - Zararlar - Karlar)
EK-3 Mali Tablolara İlişkin Açıklamalar
EK-4 Kanuna Tabi Ortaklıklarca (Aracı Kurumlar Dahil) Düzenlencek Ayrıntılı Tablo
EK-5 Ortaklıklarca Düzenlenecek Ayrıntılı Gelir Tablosu
EK-6 Aracı Kurumlarca Düzenlenecek Ayrıntılı Gelir Tablosu
EK-7 Kanuna Tabi Ortaklıklarca (Aracı Kurumlar Dahil) Düzenlenecek Özet Bilanço
EK-8 Ortaklıklarca (Aracı kurumlar Dahil) Düzenlenecek Özet Gelir Tablosu
EK-9 Kanuna Tabi Ortaklıklarca (Aracı Kurumlar Hariç) Düzenlenecek Fon Akım Tablosu (Kaynak Kullanım Tablosu)
EK-10 Kanuna Tabi Ortaklıklarca (Aracı Kurumlar Dahil) Düzenlenecek Nakit Akım Tablosu
EK-11 Ortaklıklaca Düzenlenecek Satışların Maliyet Tablosu
EK-12 Aracı Kurumlarca Düzenlenecek Satışların Maliyet Tablosu
EK-13 Ortaklıklarca (Aracı Kurumlar Dahil) Düzenlenecek Kar Dağıtım Tablosu
EK-14 Ortaklıkların ve Aracı Kurumların Yönetim Kurulları Yıllık Faaliyet Raporlarında Bulunması Zorunlu Bilgiler
EK-15 Denetçi Raporu Özeti
No.: Seri: XI, No: 1
Kurum: Sermaye Piyasası Kurulu
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 29.01.1989
Son Değişiklik Tarihi: 03.02.2017
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 03.02.2017 - 03.02.2017
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç
Bu Tebliğ'in amacı, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 16 ve 22 nci maddeleri ile "Sermaye Piyasasında Bağımsız Dış Denetleme Hakkında Yönetmelik"in 19 uncu maddesi uyarınca Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi ortaklıklar ve aracı kurumlarca düzenlenecek mali tablo ve raporlar ile bunların hazırlanması ve ilgililere sunulmasına ilişkin ilke ve kuralları belirlemektir.
Bu Tebliğde geçen;
Kanun: 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile ek ve değişikliklerini,
Kurul: Sermaye Piyasası Kurulu’nu,
Yönetmelik: 13.12.1987 tarih ve 19663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sermaye Piyasasında Bağımsız Dış Denetleme Hakkındaki Yönetmeliği,
Ortaklık: Menkul kıymetlerini halka arzetmiş veya arzetmiş sayılan anonim ortaklıkları,
Aracı Kurum: Borsa bankerliği belgesine sahip kuruluşları,
İşletmeler: Ortaklık ve aracı kurumları,
Mali Tablolar: Dipnotlarıyla birlikte bilânço ve gelir tablolarını ve bu tabloların eki mali tabloları,
Mali Raporlar: Yıllık faaliyet raporları ile denetçi raporlarını,
ifade eder.
Birinci Bölüm
Mali Tablolarda Muhasebe Politikalarının Açıklanması ve Muhasebenin Temel Kavramları
Muhasebenin temel kavramları
İşletmenin sürekliliği, dönemsellik, tutarlılık, ihtiyatlılık, tam açıklama, önemlilik, sosyal sorumluluk, tarafsızlık, özün önceliği, kişilik, para ölçüsü ve maliyet kavramları muhasebenin temel kavramlarıdır.
Muhasebe politikalarının seçilmesinde ve bu politikaların uygulanmasında yukarıda sayılan temel kavramların esas alınması zorunludur.
Temel kavramlardan, işletmenin sürekliliği, dönemsellik ve tutarlılık kavramları aynı zamanda muhasebenin temel varsayımlarını oluşturur. Mali tablo ve raporlarda aksi belirtilmedikçe, temel varsayımların bu tablolarda esas alındığı kabul edilir. Söz konusu varsayımlardan herhangi birinin işletmeler açısından geçerliliğinin ortadan kalkması durumunda ise, bu husus mali tabloların dipnotlarında açıklanır.
Muhasebe ilkeleri (esasları)
Muhasebe ilkeleri, muhasebe temel kavramlarının muhasebe işlemleri ile mali tablolarda kullanılmasını sağlamak amacıyla, işletmeler tarafından uygulanabilecek esasları ifade eder. Bu ilkeler, işletmenin yapısına ve faaliyetlerinin türüne göre çeşitlilik gösterebilir. Belli bir işlem için birden fazla alternatif ilke bulunabilir. İşletmelerin sözkonusu ilkelerden birisini seçmesi şarttır.
Muhasebe ilkeleri, genel olarak muhasebe standartları aracılığıyla uygulamaya geçirilir. Muhasebe standartları, muhasebe işlemlerinde ve mali tabloların hazırlanmasında işletmeler tarafından esas alınması zorunlu olan muhasebe ilkeleri ile uygulama alanındaki farklılıkları en aza indiren düzenlemelerdir.
Kurul’ca yayımlanan standartlarda benimsenen muhasebe ilkelerinden işletmelerce uygulananlar söz konusu işletmelerin muhasebe politikalarını oluşturur. Muhasebe standartlarıyla düzenlenmeyen konularda işletmeler muhasebe politikalarını, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine göre belirlemekle yükümlüdürler.
Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, Kurul’un düzenlemelerinde yer alan muhasebe standartları ile Kurulca düzenlenmeyen konularda, muhasebe kavramlarına uygun olarak, işletmenin içinde bulunduğu sektörde söz konusu işletme büyüklüğü için yaygın olarak kullanılan veya bilim çevrelerinde genel kabul gören veyahut bunlar dışında olup uluslararası standartlarda benimsenen esasları ifade eder.
Muhasebe politikalarının açıklanması
İşletmeler tarafından benimsenen muhasebe politikalarından önemli olanların mali tablolarda, dipnotlar ve ekler aracılığıyla açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi şarttır. Muhasebe politikalarıyla ilgili açıklamalar mali tablolarla bütünlük oluşturur.
Muhasebe politikalarının açıklanmış olması, mali tablolarda yer alan yanlış ve yanıltıcı kalemlerin düzeltildiği anlamına gelmez.
İşletmenin sürekliliği kavramı
Süreklilik kavramı, işletmelerin sonsuza kadar faaliyetlerini sürdüreceğini, faaliyet sürelerinin sahiplerinin ya da hissedarlarının yaşam süreleriyle bağlı olmadığını ve hiçbir işletmenin tasfiye niyetiyle kurulmadığını ifade eder. Bu kavram maliyet kavramının temel felsefesini oluşturduğundan, işletmeler, varlıklarını işletmenin sürekliliğini varsayarak değerlerler.
Süreklilik kavramı, işletmelerin kâr elde etme amaçlarını gerçekleştirmelerine, uzun vadeli faaliyetlere, araştırmalara, yatırımlara girişmelerine ve yükümlülük altına girebilmelerine olanak sağlar.
Dönemsellik kavramı
Dönemsellik kavramı, işletmelerin sınırsız sayılan yaşam sürelerinin sınırlı uzunlukta belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden ayrı olarak saptanmasını ifade eder. Bu kavrama göre, faaliyet sonuçları ilgili olduğu dönemde değerlendirilir. Gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi; hasılat, gelir ve kârların aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırılması bu kavramın gereğidir.