Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, 1/3/2021 tarihli ve 3584 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliğinin uygulanmasına yönelik olarak, 10 litreden fazla ve 1500 litreye eşit veya daha az bir hacme sahip elektrik kaynağına bağlı olan soğutma cihazları ile ilgili etiketleme ve bunlara ait ilave ürün bilgilerine yönelik gereklilikleri belirlemektir.
MADDE 2
(1) Bu Tebliğ, 10 litreden fazla ve 1500 litreye eşit veya daha az hacme sahip elektrik kaynağına bağlı olan soğutma cihazlarını kapsar.
(2) Bu Tebliğ aşağıda sıralanan soğutma cihazlarına uygulanmaz:
a) Sanayi tipi yatay derin dondurucular hariç olmak üzere sanayi tipi soğutucu saklama dolapları ve hızlı soğutma kabinleri,
b) Doğrudan satış işlevli soğutma cihazları,
c) Taşınabilir soğutma cihazları,
ç) Ana işlevi gıda maddelerini soğutma yoluyla depolanması olmayan cihazlar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ; 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ve 1/3/2021 tarihli ve 3584 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Enerji Etiketlemesi Çerçeve Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
AB mevzuatına uyum
(1) Bu Tebliğ, Soğutma Cihazlarının Enerji Etiketlemesi Bakımından (AB) 2017/1369 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğünü Tamamlayan (AB) 1060/2010 sayılı Komisyon Tüzüğünü Yürürlükten Kaldıran ve 11/3/2019 tarihli ve (AB) 2019/2016 sayılı Yetki Devrine Dayanan Komisyon Tüzüğü ile bu Tüzükte değişiklik yapan 17/12/2020 tarihli (AB) 2021/340 sayılı Komisyon Tüzüğü esas alınarak AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) AB: Avrupa Birliğini,
b) Alt bölme: Bulunduğu bölmeden farklı bir çalışma sıcaklığı aralığına sahip bir bölmedeki kapalı bir alanı,
c) Ankastre cihaz: Dolap içine monte edilen veya üstü, altı ve etrafı panellerle kapatılan, dolap veya panellerin yanlarına, üstlerine veya zeminlerine güvenli bir şekilde sabitlenen ve tümleşik bir şekilde fabrika çıkışlı bir yüz ile veya özel bir ön panel ile donatılan, bu amaçla tasarlanan, test edilen ve pazarlanan soğutma cihazını,
ç) Asgari sıcaklık (Tmin): Ek-IV’te yer alan Tablo 3’te belirtilen saklama testi sırasında bir bölmenin içindeki asgari sıcaklığını,
d) Azami sıcaklık (Tmax): Ek-IV’te yer alan Tablo 3’te belirtilen saklama testi sırasında bir bölmenin içindeki azami sıcaklığını,
e) Bakanlık: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını,
f) Bir yıldızlı bölme (1-yıldızlı bölme): Ek-IV’te yer alan Tablo 3’te tanımlanan hedef sıcaklık ve saklama koşulları -6 °C olan dondurucu özellikte olan bölmeyi,
g) Bölme: Diğer bölmelerden bir ayırıcı, konteyner veya benzer bir yapı ile ayrılmış, doğrudan bir veya daha fazla dış kapı aracılığıyla ulaşılabilen ve alt bölmelere ayrılabilen, bu Tebliğin amacına uygun olarak aksi belirtilmedikçe bölmeleri ve alt bölmeleri de içeren soğutma cihazı içindeki kapalı bir alanı,
ğ) Bölme hacmi (Vc): Desimetreküp (dm3) veya litre olarak ifade edilen bölmenin iç astarı içindeki alanın hacmini,
h) Bölme tipi: Ek-IV’te yer alan Tablo 3'te belirtilen, soğutma performans parametrelerine Tmin, Tmax, Tc ve diğerlerine uygun olarak beyan edilen bölme tipini,
ı) Dış kapı: Yükün iç ortamdan dışa veya dış ortamdan iç ortama taşınmasına izin veren açılır kapanır özellikli soğutucunun parçasını,
i) Doğrudan satış işlevli soğutma cihazı: Ortam sıcaklığının altında belirtilen sıcaklıklarda müşterilere ürün sergileme ve ürün satışı işlevleri için kullanılan, doğrudan açık taraflardan veya bir veya daha fazla kapı veya çekmece veya her ikisi aracılığıyla erişilebilen, minibarlar ve şarap depolama aletleri hariç olmak üzere, ayrıca müşteriler tarafından erişilemeyen, saklama veya servis için kullanılan alanlara sahip olan dolaplarında dâhil olduğu soğutma cihazını,
j) Dondurucu: Sadece dört yıldızlı (4-yıldızlı) bölmelere sahip bir soğutma cihazını,
k) Dondurucu bölme (4-yıldızlı bölme): Dondurma kapasitesi gerekliliklerini karşılayan, hedef sıcaklığı ve saklama koşulları -18 °C olan dondurucu özellikteki bölmeyi,
l) Dondurucu özellikte olan bölme: Ek- IV’te yer alan Tablo 3’te belirtildiği şekilde 0 °C'ye eşit veya altında bir hedef sıcaklığa sahip, yıldızsız, 1-yıldızlı, 2-yıldızlı, 3-yıldızlı veya 4-yıldızlı bir bölmeyi,
m) Dondurucu özellikte olmayan bölme: Hedef sıcaklık değeri 4 °C'ye eşit veya 4 °C'den daha yüksek olan bölmeyi, (Ek-IV’te yer alan Tablo 3'te belirtildiği şekilde, saklama koşulları ve hedef sıcaklıkları belirli bir yüksek sıcaklıklı kiler, şarap saklama, kiler veya taze gıda bölmesi olabilir.)