Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BÖLÜM I
GİRİŞ
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında hazırlanan bu Talimat ile ülkemizden balıkçılık ürünleri (insani tüketim amaçlı balık yağı ve takviye edici gıda statüsünde balık yağı üreten gıda işletmeleri dahil), canlı çift kabuklu yumuşakçalar, kurbağa bacağı, işlenmiş kara salyangozu, canlı kurbağa ve kara salyangozu işletmeleri ihracat izni verilmesi ve bu işletmelerin ürünleri ile yetiştiricilik amaçlı canlı balıklar, süs balıkları vb. ürünlerin ihracatına yönelik sağlık sertifikası düzenleme kuralları belirlenmektedir.
BÖLÜM II
İŞLETMELERE İHRACAT İZNİ VERİLMESİ
1- GENEL HÜKÜMLER
“Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” gereğince İşletme Onay Belgesi ve İşletme Onay Numara’sına sahip gıda işyerlerinde üretilen ürünlerin insan tüketimine yönelik piyasaya arzı sadece yurt içinde yapılabilmektedir.
Ulusal mevzuat doğrultusunda yurtiçinde üretim yapmak üzere gerekli izinlere sahip ve bu talimatın Bölüm I inde belirtilen konularda faaliyet gösteren balıkçılık ürünleri işletmeleri(takviye edici gıda statüsünde balık yağı üreten gıda işletmeleri dahil), canlı çift kabuklu yumuşakça arındırma ve sevkiyat merkezleri, canlı kurbağa ve kara salyangozu işletmeleri, kurbağa bacağı işletmeleri, işlenmiş kara salyangozu işletmeleri ihracat yapmak üzere bu Talimat kapsamında Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden (bundan sonra “Genel Müdürlük” olarak anılacaktır) su ürünleri ihracat izni almak zorundadır.
2- İHRACAT İZNİ ALAN İŞLETMELERİN LİSTELENMESİ
Ülkemizden gerçekleştirilecek su ürünleri ihracatı özel listeleme ve mevzuat şartı bulunan ülkelere göre sınıflandırılmıştır. Halihazırda uygulamada olan listeler aşağıda verilmiştir.
- Avrupa Birliği(AB)’ne Balıkçılık Ürünleri İhracatına Yönelik İşletme Listesi https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/TR/FFP_TR_en.pdf
- AB’ye Canlı Çift Kabuklu Yumuşakça İhracatına Yönelik İşletme Listesi https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/TR/LBM_TR_en.pdf
- AB’ye Dondurulmuş Kurbağa Bacağı ve İşlenmiş Kara Salyangozu İhracatına Yönelik İşletme Listesi https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/TR/FLS_TR_tr.pdf
- AB’ye Canlı Kurbağa ve Kara Salyangozu İhracatına Yönelik İşletme Listesi
- Avrasya Ekonomik Birliği (AEB)’ne Balıkçılık Ürünleri İhracatına Yönelik İşletme Listesi http://www.fsvps.ru/fsvps/importExport/turkey/enterprises.html?productType=7&_language=en
- Çin Halk Cumhuriyeti(ÇHC)’ne Balıkçılık Ürünleri İhracatına Yönelik İşletme Listesi
- Suudi Arabistan Krallığı’na Balıkçılık Ürünleri İhracatına Yönelik İşletme Listesi
- Vietnam’a Balıkçılık Ürünleri İhracatına Yönelik İşletme Listesi
- Listeleme Zorunluluğu Bulunmayan Üçüncü Dünya Ülkelerine Balıkçılık Ürünleri İhracatına Yönelik İhracat İzinli İşletme Listesi
AB’ye yapılan canlı kurbağa ve kara salyangozu ihracatı için oluşturulan işletme listesinin AB web sitesinde yayını söz konusu olmayıp, ticari bağlantımız olan ve AB’ye gümrük girişinin yapıldığı ülkelerin yetkili makamlarına iletilmektedir.
Yukarıda belirtilen alıcı ülke listelerine ilişkin olarak ihracat işlemi ilgili ülke resmi internet sitesinde yapılan yayını takiben başlatılmakta olup, listede unvanı bulunmayan işletmelerin ihracatına izin verilmemektedir.
3- İHRACAT İZİN NUMARASI VE KAPSAMI
İhracat izin numarası olarak Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında verilen İşletme Onay Numarası kullanılacaktır.
Ancak, ihracat iznine sahip bir işletmenin hangi ürün gruplarını ihraç edebileceğinin belirlenmesi amacıyla aşağıda verilen detay numaralandırma sistemi kullanılacaktır.
(10) Canlı Su Ürünleri (Üretim amaçlı ve yavru dışında, gıda olarak tüketilecek su ürünleri)
11 Balıklar
12 Karides
13 Kerevit
14 Kurbağa
15 Kara Salyangozu
16 Diğerleri (Belirtiniz)
(Yengeç, mavi yengeç, pavurya, istakoz, vb.)
(20) Avcılık yoluyla elde edilen taze, soğutulmuş, dondurulmuş, derin dondurulmuş, temizlenmiş, fileto edilmiş vb. şekillerde hazırlanmış ürünler (Balık, kerevit, karides vb.)
21 Taze soğutulmuş ürünler (Bütün(B) ve/veya Hazırlanmış(H) olarak belirtilecektir)
21.1 Balıklar
21.2 Ahtapot, Sübye, Kalamar vb. omurgasızlar
21.3 Kurbağa Bacağı
21.4 Karides, Istakoz, Kerevit gibi Kabuklular
21.5 Diğerleri (Belirtiniz)
22 Dondurulmuş ürünler (Bütün(B) ve/veya Hazırlanmış(H) olarak belirtilecektir)
22.1 Balıklar
22.2 Ahtapot, Sübye, Kalamar vb. omurgasızlar
22.3 Kurbağa Bacağı
22.4 Karides, Istakoz, Kerevit gibi Kabuklular
22.5 Diğerleri (Belirtiniz)
(30) İşlenmiş (Isıl işlem, tütsüleme, kürleme, olgunlaştırma, kurutma, marinasyon, ekstraksiyon, ekstrüzyon ya da bunların bir veya bir kaçının birlikte uygulanmasını da kapsayan ve başlangıçtaki ürünü temel olarak değiştiren herhangi bir işlem görmüş ürünler) balıkçılık ve diğer su ürünleri (İşlenmiş çift kabuklu yumuşakçalar ve balık yağı da dahil) (Avcılık(A) ve/veya Yetiştiricilik (Y) olarak belirtilecektir)