Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Web-tapu sistemi
MERKEZ BİRİMLER + BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE
İlgi: a) “Başvuruların elektronik ortamda alınması” konulu, 29/03/2017 tarihli ve 725578 sayılı Bakanlık Oluru.
b)“Başvuruların elektronik ortamda alınması” konulu, 11/11/2016 tarihli ve 2447188 sayılı Genel Müdürlük Makam Oluru.
c) 2007/4 (1642) Sayılı ve “Emlakçıların Ön Başvuru ile İş Takibi Uygulaması” konulu Genelge.
6083 sayılı Teşkilat Kanunun 9/4. Maddesi "Genel Müdürlük, sicillerin ve arşivin elektronik ortamda tutulmasına karar vermeye yetkilidir." hükmünde,
Tapu Sicili Tüzüğünün 13/1 maddesi "Genel Müdürlük tarafından belirlenecek resmî şekle tabî olmayan belge ve kayıt örneği verilmesi gibi işlemler, elektronik ortamda başvuru yapılarak ve elektronik imza dâhil diğer kimlik doğrulama yöntemleri kullanılarak tamamlanabilir." hükmündedir.
Bu düzenlemeler ile birlikte, ilgi (a) Bakanlık Makamı Oluru ile ilgi (b) Genel Müdürlük Makam Oluru uyarınca yapılan çalışmalar neticesinde web-tapu sistemi oluşturulmuş ve tüm tapu müdürlüklerimizde 12/09/2017 tarihi itibari ile uygulamaya alınmıştır. Sistem ile gerek vatandaşlarımız, gerekse emlakçılık faaliyetlerinde bulunan kişiler açısından önemli yenilikler hayata geçirilmiştir.
Web-tapu sistemine giriş E-devlet kimlik doğrulama sistemi kullanılarak yapılmakta olup, sistem TKGM-TAKBİS alt yapısı güvencesi ile çalışmaktadır.
Sistem ile tapu müdürlüklerinin iş yükünün azaltılması, insan kaynağının daha etkin ve verimli kullanılması, hizmetlerin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilerek vatandaş memnuniyetinin sağlanması, emlakçılık/takipçilik müessesesinin disiplini ve kayıt altına alınması hedeflenmiş,
Vatandaşlarımızın tapu müdürlüğüne gitmeden, elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebilecekleri (06.02.2019 tarihli ve 70156023-010.06.01-E.551257 sayılı Makam Oluru ile değişik ifade) ve tapu işlemi için elektronik ortamda başvuru yapabilecekleri, işlemler için gerekli olan bilgi ve belgeleri güvenli elektronik ortamda gönderebilecekleri veya bu konularda emlakçılara yetki verebilecekleri bir uygulama hayata geçirilmiştir.
Web-tapu sistemi ile getirilen yenilikler şunlardır. Tapu maliki kendi taşınmazının bilgilerini görebilir.(03.01.2020 tarihli ve 70156023-020[020;020]-E.30100 sayılı Makam Oluru ile ek cümle)Elektronik ortamda gerekli ödemeler yapılarak resmi geçerliliği bulunan güncel tapu senedi, ipotek belgesi ve tapu kayıt örneği alabilir.
Tapu maliki kendi taşınmazına ait bilgilerin başkası tarafından incelenmesi için yetki verebilir.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Web-tapu ile vatandaşlar, bizzat gelmeden taşınmazlarına işlem yapılmamasına yönelik beyan tesis eder veya tesis ettiği beyanı kaldırabilir. Böylece sahtecilik girişimlerine karşı bir tedbir alınmıştır.
Web-tapu sisteminde, vatandaşlarımız SMS ile bilgilendirilmektedir.
Ayrıca, Web-tapu kullanarak malik, emlakçılara güvenli bir şekilde tapu bilgisi görüntüleme ve tapu müdürlüğüne başvuru yapma yetkisi verebilir veya verdiği yetkiyi iptal edebilir.
İlgi (c) Genelge ile, Emlakçıların tapu müdürlüklerine başvuru yapabilmesi ve iş takibi uygulamaları düzenlenmiş olup, tapu müdürlüklerince gerçekleştirilecek olan işlemlerde; işlem öncesi hazırlıkların yapılması veya noksanlıkların ikmal edilmesi için, aracılık veya emlakçılık faaliyetinde bulunan kişiler ile tapu sicilinde hak sahibi olan kişiler arasında Borçlar Kanununun 520 ila 524. maddeleri gereğince düzenlenecek olan tellaliye sözleşmesine istinaden işlemler için gerekli belge asıllarının bu kişiler tarafından ilgili tapu müdürlüğüne ibraz edilerek başvuruda bulunulması ve başvurunun gerçek hak sahibi tarafından verilen yetkiye dayanılarak yapıldığının tespit edilmesi halinde, akit aşamasına kadar iş takibi yapılması sağlanmış, iş takibi/tellaliye sözleşmelerinin, tapu müdürlüklerinde kabul edilmesi ve başvurunun dayanağı olabilmesi için gerekli olan kriterler tespit edilmiş,
İş takibinde bulunan kişinin, tapu işlemlerini yaptırmaya yetkili olduğunu gösteren ilgili meslek odaları ile ticaret odası, esnaf ve sanatkarlar odası gibi yetkili odalarca verilmiş kimlik veya yetki belgesini ibraz etmeleri halinde istemde bulunanların medeni hakları kullanma ehliyetinin olduğunun saptanması ve gerçek hak sahibi tarafından yapıldığının taraf imzalarının alınması (akit) aşamasında teyit edilmesi durumunda işlemin sonuçlandırılması (akdin tamamlanması) hususları düzenlenmiştir.
Bu kapsamda web-tapu işlemlerinde, tapu müdürlüklerimizce uygulanacak esaslar aşağıda belirtilmiştir.