Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
4421037
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
15.03.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
15.03.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Tapu Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-23294678-010.07.02-4421037
Konu: Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA)
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: 23.02.2022 tarihli ve E-53220513-276.02-107554 sayılı yazı.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün ilgi yazısında özetle; Bakanlıkları tarafından 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılması, bu alanların ve bu alanlara kurulacak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik enerjisi üretim tesisleri için bağlantı kapasitelerinin yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve bu yatırımlar çerçevesinde kurulacak elektrik enerjisi üretim tesislerinde kullanılan aksamın yurt içinde üretilmesi ya da yurt içinden temin edilmesinin sağlanması ve teknoloji transferinin teminine katkılar elde edilebilmesi amaçları doğrultusunda kamu ve hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) belirlenerek Resmî Gazete'de "YEKA" olarak ilan edildiği,
YEKA olarak ilan edilen bu alanların kullanımını ve verimliliğini etkileyici imar planlarının düzenlenmemesi, bu alanların ilgili imar planlarına re'sen YEKA olarak işlenmesi ve ilgili tapu kütüklerine şerh edilmesi gerektiği,
YEKA olarak ilan edilen alanların herhangi bir satış, devir, intikal işlemine konu edilmesinde veya taşınmaz üzerinde ipotek tesis edilmesinde sakınca bulunmadığı belirtilmiştir.
5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 4 üncü maddesi birinci fıkrası "Bakanlık, yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, bu alanların ve bağlantı kapasitelerinin yatırımcılara tahsisiyle yatırımların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kamu ve Hazine taşınmazları ile özel mülkiyete konu taşınmazlarda ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak yer seçimi yapmak suretiyle yenilenebilir enerji kaynak alanları oluşturur. Bu husus tapu kütüğüne şerh edilir. Şerh tarihinden itibaren üç yıl içinde 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10 uncu maddesine göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle Hazine adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği takdirde, bu şerh tapu idaresince resen sicilden silinir. Yenilenebilir enerji kaynak alanlarının kullanımını ve verimliliğini etkileyici imar planları düzenlenemez. Belirlenen yenilenebilir enerji kaynak alanları imar planlarına resen işlenmek üzere Bakanlık tarafından ilgili mercilere bildirilir." hükmündedir.
Bu suretle; Resmî Gazete'de ilan edilen YEKA alanları (il, ilçe, mahalle/köy, ada-parsel, koordinat bilgileri içerecek şekilde) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından talep yazısı ile ilgili Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüklerine gönderilir. Söz konusu talep bölge müdürlüklerince de geciktirilmeksizin ilgili kadastro müdürlüklerine gönderilir. Kadastro müdürlüğünce, MEGSİS Özel Alanlar Modülü'nde yer alan "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı" bölümüne girişleri yapılarak, ilgili taşınmazların tespiti yapılır. Ayrıca, bildirilen YEKA alanlarının koordinatlarına göre hangi tescilli parsellerde kaldığı tespit edilerek 5346 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince kayıtlarına gerekli belirtme konulması için ilgili tapu müdürlüklerine bildirilir. Tapu müdürlüğünce de tapu kütüğünün beyanlar sütununa "5346 saylı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince yenilenebilir enerji kaynak alanıdır.(YEKA)" şeklinde belirtme yapılır. Kadastro müdürlüğünce koordinatına göre kısmen (m2 olarak belirtilir) YEKA alanında kaldığı bildirilen taşınmazlarda bu durum ayrıca belirtilir. İşlem sonucundan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TMK'nın 1019 uncu maddesi gereğince tapu müdürlüğünce taşınmaz malikine ve hak sahiplerine bilgi verilir.
Söz konusu belirtmenin tasarrufu yasaklayıcı bir etkisi bulunmadığından tarafların söz konusu belirtmeyi kabul ederek herhangi bir işlem talebinde bulunması halinde (satış, devir, intikal, ipotek vb.) talep edilen işlemlerin karşılanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Söz konusu belirtme;
1) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın talebi,
2) Mahkeme kararı,
3) Belirtme tarihinden itibaren üç yıl içinde 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 10 uncu maddesine göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle Hazine adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak yazının ilgili tapu müdürlüğüne ibraz edilmemesi halinde üç yıllık sürenin dolmasıyla;
a- Söz konusu taşınmaz ile ilgili olarak gelecek herhangi bir işlem talebi sırasında aynı tarih ve yevmiye ile,