Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
7299048
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
26.12.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
26.12.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kadastro Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-27500420-010.07.01-7299048
Konu: Veri Onay Kalitesinin Arttırılması Hk.
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi: a) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Planlama ve İnsan Kaynakları Birimi)'nün 02.09.2022 tarihli ve E-75140372-774.04.03-6009913 sayılı olur.
b) 07.06.2021 tarihli ve E-27500420-806.01.05-1451639 sayılı yazımız.
c) 27/09/2022 tarihli 31966 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik.
ç) 10.10.2022 tarihli ve E-27500420-010.07.01-6419575 sayılı yazımız.
Kurumumuzun vizyonu "Taşınmaza yönelik politikaları belirleyen lider kurum olmak" olarak belirlenmiştir. Kurumumuz, mülkiyetin ve mülkiyete bağlı hak ve faydaların devlet güvencesi altında tutulması görevini yerine getirirken oldukça büyük çaplı bir veriyi de yönetmek durumunda kalmıştır. İçinde bulunduğumuz ve teknoloji çağı olarak adlandırılan bu dönemde tapu ve kadastro işlemlerinin fiziki arşivinden bağımsız olarak tamamen elektronik ortamda yapılabilmesi, belirlenen yol haritası dâhilinde gerçekleştirilecek bir dizi adım ile mümkün olabilecektir. Bu kapsamda yürütülen E-Kadstro projesi çalışmalarımızda kadastro veri kalitesinin tespiti, standart ve yönetilebilir bir yapıya getirilmesi, kadastro müdürlüklerince yürütülen işlemlerin süreç yönetimi, kadastro müdürlüklerinin ve personelinin gerçek zamanlı performans ölçümlerinin yapılması, denetim süreçlerinin otomasyonu, arşiv yönetimi ve verinin sunumu ile yeni ürünlerinin tasarımına kadar birçok başlıkta faaliyetlerin yürütülmesi amaçlanmaktadır.
Bilindiği üzere ilgi (b)'de yer alan yazıyla, veri paylaşımı yapılan kurum ve kuruluşlara, "kesin koordinat" olarak tanımlanan parsellere ilişkin servisler üzerinden edindikleri verileri herhangi bir onay sürecine ihtiyaç duymaksızın doğrudan kullanabileceği duyurulmuştur.
İlgi (c)'de yer alan 27.09.2022 tarihli 31966 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" kapsamında yanılma sınırı hesabının parametreleri ve hesaplama yöntemi değişmiştir. Bu yönetmelik kapsamında yanılma sınırının hesabı için parselin üretim yöntemi, pafta ölçeği, koordinat kalitesi gibi öznitelik bilgileri önem kazanmıştır. Dolayısıyla MEGSİS' de yer alan onaysız 1,3 milyon adet parselin öznitelik bilgilerinin tanımlı olmaması nedeniyle bu parseller için "yanılma sınırı" hesabı merkezi olarak yapılamayacaktır.
İlgi (a) olur kapsamında Bölge Müdürlüklerinde gerçekleştirilen toplantılar kapsamında yapılan bilgilendirmelerde de anlatıldığı üzere, teknik personelin kontrolünden geçerek e-imza ile onaylı olarak MEGSİS' e yüklenen veriler üzerinde gerçekleştirilen kontrol sorgularında bazı verilerde eksiklikler/ hatalar olduğu tespit edilmiş ve bu tespitlere ilişkin listeler ilgi (ç) yazıda Bölge Müdürlüklerine gereği yapılmak üzere gönderilmişti. Bununla birlikte, yapılan incelemelerde, ekte sunulan karşılaştırmalı tabloda da görüleceği üzere, veri kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaların sadece yaklaşık ortalama %10 civarında parsele ilişkin düzeltmelerin yapıldığı, çok büyük bir bölümünün ise düzeltilmediği görülmektedir. Bu durum, Bölge Müdürlüklerinin muhtelif yazılarıyla da Merkez'e bildirilmiştir.
Söz konusu listelere ilişkin kontrol sorguları (s1, s2, s3 ...) 16.12.2022 tarihi itibariyle tamamlanarak güncel listeler oluşturulmuştur. Bu listelerin yanı sıra ilgi (ç) yazıda gönderilen Eylül ayı sorgularına ait listeler ile güncel olarak hazırlanan listelerin kıyaslama tabloları ve arşiv onaylı koordinatlı olması muhtemel olan ancak sistemde geçici koordinatlı olarak onaylanmış olan tescilli alanı ile hesap alanı arasında 1 m2'den az fark olan taşınmazlara ait listeler hazırlanmış olup tüm bu listeler yazımız ekinde yer almaktadır.
E-Kadastro projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda bugün gelinen noktada 58,9 milyon adetinin (%97.77) veri onayı yapıldığı yaklaşık 1,3 milyon parselin ise henüz onayının yapılmadığı görülmektedir. Veri onayı, devamlılık gerektiren bir süreç olup, bütün iş süreçlerinde öncelik arz etmektedir. Halen onaysız bulunan parsellerin bir kısmı güncelleme/sayısallaştırma kapsamında projeleri devam etmekte olan birimlerde yer almakta, bazıları değişiklik işlemleri sonucunda tescili henüz yapılmış MEGSİS aktarımını/onayı tamamlanmamış, bazıları çeşitli hukuki sorunlar nedeniyle onaylanamamaktadır. Bununla birlikte, veri onayında son aşamaya gelen müdürlüklerimizce de deneyimlendiği üzere, onaysız olan kalan parsellerin tek tek incelemesinde, bir kısmının tapu kütüğü tarafında da yaşamaması gerektiği halde aktif olduğu ya da arşiv kaydında parsel geometrisine ilişkin hiçbir bilginin yer almadığı gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. MEGSİS veri onay süreçleri, böylelikle tapu ve kadastro veri altyapısının kalitesinin arttırılmasına da destek olmaktadır.