Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Bu talimatın amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı araştırma kuruluşlarında sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda kaynakların verimli kullanılması ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla etkin bir proje yönetim sisteminin oluşturulmasıdır.
Kapsam
Bu talimat, TAGEM’e bağlı araştırma kuruluşlarında yürütülen Genel Bütçe ve Döner Sermaye kaynaklarından desteklenen araştırma ve geliştirme projelerinin önceliklendirilmesi, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sonuçlarının uygulamaya aktarılmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Bu talimat; 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve Kısaltmalar
Bu talimatta geçen;
Bakanlık : Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
TAGEM : Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünü,
Araştırma Kuruluşları : Merkez, Bölge ve Konu Araştırma Enstitü Müdürlüklerini ve araştırma yetkisi verilmiş kuruluşları ifade eder.
Araştırma Fırsat Alanı (AFA) : Benzer amaçlarla kullanılan ürün grupları, üretim sistemleri ve ürün faktörlerinin problemlerini çözmeye yönelik araştırma programlarından ibarettir. Bir AFA, birden çok sayıda Araştırma Programını ihtiva eder.
Araştırma Programı (AP) : Amaç ve hedefleri, araştırma projelerine göre daha geniş ve genel olarak tanımlanmış bir ürün veya ürün grubu, üretim sistemi veya üretim faktörü ile ilgili problemleri çözmeye yönelik araştırma faaliyetlerinden ibarettir. Araştırma programları, önceliklendirilmiş konularda belirlenen hedeflere ulaşmada birbirini tamamlayan bağımsız projelerden oluşur.
Entegre Proje : Bir problemin çözümünü bütünsel (çok taraflı, çok disiplinli ve çözüm odaklı) bir yaklaşımla ele alan, yeni bilgi, teknoloji ve materyal geliştirmeyi amaçlayan bir faaliyetler bütünüdür. Kendine özgü bir ilgi ve inceleme alanına sahip, birbirleri ile uyumlu bir dizi alt projeden oluşur.
Ülkesel Araştırma Projesi : Belirlenen araştırma programları altında yer alan herhangi bir öncelikli konunun, ülkesel düzeyde araştırılması için planlanmış projelerdir.
Bölgesel Araştırma Projesi : Belirlenen araştırma programları altında yer alan herhangi bir öncelikli konunun, bölgesel düzeyde araştırılması için planlanmış projelerdir.
Akademik Kariyer Projeleri : Öncelikli konularda tek bir disiplinde / konuda yürütülen araştırma projeleridir. Bu kapsamda desteklenen yüksek lisans ve doktora kariyer projeleri TAGEM’in araştırma önceliklerine uygun olarak hazırlanması zorunlu olan projelerdir.
Güdümlü Araştırma Projesi : Tarım sektöründe ortaya çıkan/çıkması muhtemel, acil/gizli sorunların veya ihtiyaçların çözümü için Bakanlık, özel sektör veya gönüllü kuruluşlar tarafından talep edilen konularda yürütülen araştırma projeleridir.
Araştırma Personeli : Araştırma projelerinde proje koordinatörü, proje lideri ve/veya proje yürütücüsü ya da yardımcı personel olarak görev alan personeli ifade eder.
Proje Koordinatörü : Ülkesel ve bölgesel boyutta, çoklu disiplinli ve birden fazla birim veya kurumun katıldığı büyük projelerin hazırlanması, uygulanması, yürütülmesi, koordinasyonu, raporlanması, sonuçlarının değerlendirilmesi ve yayına hazırlanması sürecinden birinci derecede sorumlu ve yetkili olan en az yüksek lisans mezunu Bakanlık personeli araştırmacıdır.
Proje Lideri : Yüksek lisans tez projeleri hariç, araştırma projelerinin hazırlanması, uygulanması, yürütülmesi, raporlanması, proje yürütücülerinin belirlenmesi, sonuçlarının değerlendirilmesi ve yayına hazırlanması işlerinden birinci derecede sorumlu ve yetkili en az yüksek lisans mezunu araştırmacıdır.
Proje Yürütücüleri : Proje takımı içerisinde yardımcı araştırmacı olarak yer alan ve projenin belli bir bölümün yürütülmesinden sorumlu olan en az lisans mezunu bakanlık (İl/ilçe/ taşra/merkez teşkilat vb), üniversite, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde çalışan personeldir.
Yardımcı Personel : Araştırma faaliyetlerinin yürütülmesinde araştırmacı personelin denetiminde çalışan teknisyen, laborant, tekniker ve eşdeğeri nitelikli personeldir.
Proje Numarası : Her bir projeye proje numarası verilir. Proje numarasından önce TAGEM yazılır. Sonra sırasıyla; İlgili daire ismi, Proje türü (Ülkesel Proje: Ü, Bölgesel Proje: B, Akademik Kariyer Projeleri: A, Entegre proje: E, Güdümlü Araştırma Projesi: G), proje başlangıç yılının son iki rakamı, AFA kodu, Program kodu ve sıra numarası yazılır (Örn: TAGEM/HAYSÜD/Ü/16 /A5/P1/01).
GZFT Analizi : İlgili Araştırma Fırsat Alanı bünyesinde yer alan ürün grupları ve konularla ilişkili faaliyet gösteren sektörün; mevcut durumu ve güçlü yönleri, zayıf yönleri, ilerisi için fırsatlar ve risklerin ayrıntılı bir şekilde açıklanarak ölçülendirildiği ve değerlendirildiği analizlerdir.