Amaç ve kapsam
(1) Bu Tebliğin amacı, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 177 nci maddesi uyarınca tasfiyelik hale gelmiş eşyanın tasfiyesi amacıyla elektronik ortamda yapılacak ihalelere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 25/6/2013 tarihli ve 28688 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tasfiye Yönetmeliğinin 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Alıcı: Tasfiyelik eşyayı alan kişiyi,
b) Bakanlık: Ticaret Bakanlığını,
c) Bekletilmeyecek eşya: Çabuk bozulma, telef olma, ekonomik değerini kaybetme riski bulunan eşya ile saklanması masraflı, külfetli veya tehlikeli olan eşyayı,
ç) Bölge müdürlüğü: Gümrük ve ticaret bölge müdürlüklerini,
d) Döner Sermaye: Ticaret Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesini,
e) E-ihale: Eşyanın tasfiyesi amacıyla elektronik ortamda yapılan ihaleyi,
f) Eşya: Her türlü madde, ürün ve değerler ile taşıtları,
g) Genel Müdürlük: Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
ğ) İhale bedeli: Eşyanın ihalede bulduğu bedeli,
h) İhaleye esas bedel: Eşyanın ihaleye sunulduğu bedeli,
ı) İstekli: İhaleye katılan gerçek veya tüzel kişi veya kişileri,
i) İşletme müdürlüğü: Tasfiye işletme müdürlüklerini,
j) Kullanıcı: Elektronik ihale programına üye olan gerçek ve tüzel kişileri,
k) Satış bedeli: İhale yoluyla satılan eşyanın ihale bedelinden, diğer yollarla yapılan tasfiyede ise elde edilen bedelden, eşyanın yurtiçinde satışı veya tasfiyesi nedeniyle yürürlükteki mevzuat uyarınca ayrılması gereken vergiler ve mali yüklerin ayrılmasından sonra kalan tutarı,
l) Sistem: Ticaret Bakanlığı elektronik ihale programını,
ifade eder.
Eşyanın tespiti
(1) İşletme müdürlüğünce belirlenecek eşya e-ihale yoluyla satışa sunulur. İşletme müdürlüğü e-ihale yoluyla satışa çıktığı halde satılamayan eşyanın Tasfiye Yönetmeliği hükümlerine göre diğer yollarla tasfiyesine karar verebilir.
(2) Bekletilmeyecek eşya sadece açık teklif usulüyle satışa sunulur.
(3) E-ihale yoluyla satışına karar verilen eşyaya ilişkin bilgiler, karar tarihinden itibaren onbeş gün içinde işletme müdürlüğü tarafından sisteme girilerek e-ihale başlatılır.
Eşya bedelinin tespiti
(1) E-ihale yoluyla satışa sunulan eşyanın ihaleye esas bedelinin tespitinde aşağıda belirtilen esaslar uygulanır:
a) Eşyanın bedeli, Tasfiye Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir.
b) Taşıtların bedeli, sigorta eksperleri tarafından tespit edilen bedel, rayiç değer veya hasar oranınca indirilmiş kasko bedeli gözönünde bulundurularak işletme müdürlüğü tarafından belirlenir.
c) E-ihale yoluyla yapılan birinci ve ikinci satışta teklif almayan veya teklifi uygun görülmeyen eşyanın ihaleye esas bedeli; eşyanın özelliği, durumu, piyasa şartları, satış kabiliyeti, rayiç değeri ve varsa teklif değeri de dikkate alınarak yeni ihale yapılmadan önce işletme müdürlüğünce değiştirilir.
E-ihaleye hazırlık işlemleri
(1) Eşyaya ilişkin bilgiler ile gerektiğinde eşya için alınması gereken bilirkişi raporu, uygunluk belgesi, eşyanın tanımlanmasını sağlayan ve ayniyatını gösteren fotoğraf, video kaydı gibi görseller sistemde yayınlanır.
(2) Taşıtlar, satışa sunulmadan önce taşıtı dışarıdan en az dört cepheden gösteren fotoğraflar ile taşıtın içini gösteren en az bir fotoğrafı ve videosu çekilir ve yetki belgesini haiz sigorta eksperi, işletme müdürlüğünde görevli teknik personel, teknik üniversiteler veya makine mühendisleri odası tarafından incelenerek taşıtın bilgilerini, durumunu, özelliklerini, niteliklerini gösteren formatı Bakanlıkça belirlenecek ayrıntılı rapor düzenlenir. Düzenlenen raporlar ile taşıtın son durumunu gösteren fotoğrafların ve videonun birer örneği sistemde yayınlanır.
Satışların duyurulması