Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Talimatın amacı, Türk sivil havacılık sektöründe, toplumsal cinsiyet dengesini geliştirmek için,
a) Toplumsal cinsiyet dengesini izlemek ve gelişimini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak,
b) Havacılık meslekleri seçiminde cinsler için fırsat eşitliği yaratılmasına yönelik çalışmalar yapmak,
c) Özellikle kadınları havacılıkla ilgili alanlarda eğitim ve öğretime teşvik etmek, üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bünyesinde, Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu kurmak ve Türk sivil havacılık sektörü tarafından yapılacak iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Talimat, sivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerin tümünü kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat, 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 4 üncü maddesi, 25/05/2010 tarihli ve 27591 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması konulu 2010/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi, ICAO ve Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen “ICAO Cinsiyet Eşitliği Programı”, ve “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 5: Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması ve Tüm Kadınların ve Genç Kızların Güçlendirilmesi” girişimlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Talimatta geçen;
a) BM: Birleşmiş Milletler’i,
b) Danışma Kurulu: Bu Talimatın 11 inci maddesinde yer alan SHGM-Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Danışma Kurulu’ nu
c) Genel Müdür: Sivil Havacılık Genel Müdürü’nü,
ç) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü,
d) Komisyon: Türk sivil havacılık sektöründe, toplumsal cinsiyet dengesinin sağlanmasına katkı sağlayanları koordine etmek, izlemek, bu alanda faaliyet düzenleyenleri desteklemek üzere Genel Müdürlük bünyesinde oluşturulan Sivil Havacılık Toplumsal Cinsiyet Dengesi Komisyonu’nu,
e) ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nu,
f) Toplumsal cinsiyet dengesi (TCD): Her iki cinsiyetin de tüm kamusal ve özel yaşam alanlarına dengeli seviyede katılımı ve bu alanlarda dengeli görünürlüğe sahip olmasını,
g) Toplumsal cinsiyet eşitliği: Her iki cinsiyetin de tüm kamusal ve özel yaşam alanlarına eşit seviyede katılımı ve bu alanlarda eşit seviyede görünür olmasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Anma ve Kutlama Etkinlikleri Yapılacak Gün(ler) ve Hafta(lar)
(1) Türk sivil havacılık sektöründe, toplumsal cinsiyet dengesinin sağlanmasına katkı amacıyla yıl içinde etkinlikler düzenlenir ve bu amaçla düzenlenen etkinlikler izlenerek uygun görülenler himaye edilir ve/veya destek sağlanır.
Dünya Havacı Kadınlar Günü / Haftası faaliyetleri
(1) Her yıl Mart ayının 8’inci gününü kapsayan hafta “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak belirlenir ve bu konuda toplumsal farkındalığın geliştirilmesine katkı sağlayacak etkinlikleri ile idrak edilir.
(2) Komisyon, her yıl Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsünün belirlediği temaya uygun olarak veya ulusal gerekliliklerin yönlendireceği bir tema ile 8 Mart Dünya Havacı Kadınlar Günü ve Haftası kapsamında gerçekleştirilebilecek faaliyetleri belirler ve düzenleyici sektör kuruluşlarını teşvik eder.
(3) “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” kapsamında gerçekleştirilebilecek faaliyetler şunlardır:
a) Havacılık endüstrisinde, her seviyede cinsiyet dengesi gelişimine katkı sağlamak, Dünya Havacı Kadınlar Enstitüsü tarafından küresel ölçekte düzenlenen (konferans, panel, sempozyum, forum ve diğer etkinlikler gibi) “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” etkinliklerini Türkiye sathına yayılması amacıyla sivil havacılık sektör kurum ve kuruluşlarını bu etkinlikleri düzenlemeye teşvik etmek, düzenlenen etkinliklere Komisyon kararına uygun fikri destek ve katılım sağlamak,
b) Havacılığa kadınların katkısının tarihi, kadınlarda havacılıktaki fırsatlar hakkında farkındalığın artırılması, kadınların havacılıktaki niceliksel ve niteliksel rolü ve etkinliğinin geliştirilmesi amacı ile sivil havacılık sektöründe işbirliklerini teşvik etmek, düzenlenecek etkinliklere katılım sağlamak ve fikri destek vermek.
(4) Bu maddenin 3 üncü fıkrasında belirtilen görevlerin gerçekleştirilmesi amacıyla;
a) Uygun ve anlamlı her fırsat ve zamanda ülke sathında konferans, panel, sempozyum, forum ve diğer etkinlikler düzenlenebilir, düzenlenenlerden uygun görülenler himaye edilebilir.
b) Toplumsal cinsiyet dengesini geliştirecek şekilde havacılığı tanıtıcı etkinlikler yapılabilir.
c) Bir önceki yıl içerisinde havacılık alanında cinsiyet ayrımcılığını gidermek üzere faaliyette bulunan kişi/kurum/kuruluşların tespit edilerek sektörle paylaşılır ve uygun görülmesi halinde ödül verilebilir.