Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, hindiba ekstraktının tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, ambalajlama, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünün özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, hindiba ekstraktını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un 7 nci ve 8 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Hindiba: Kurutulmak ve kavrulmak üzere uygun şekilde temizlenen, beyaz hindiba/witloof chicory üretimi için kullanılanlar hariç, Cichorium intybus L. köklerine verilen ismi,
b) Hindiba ekstraktı veya çözünebilir hindiba: Kavrulmuş hindibanın, asit veya baz ilavesi ile hidroliz işlemine tabi tutulmadan sadece su kullanılarak ekstrakte edilmesi sonucu elde edilen konsantre ürünü,
c) Şeker: Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği’nde yer alan şekeri,
ifade eder.
Ürün özellikleri
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin özellikleri aşağıda verilmiştir:
a) Hindiba ekstraktı veya çözünebilir hindiba kuru madde miktarları EK-1’e uygun olmalıdır.
b) Kurutulmuş ve macun haldeki hindiba ekstraktında hindiba kaynaklı olmayan maddelerin miktarı kurumadde üzerinden ağırlığının %1’ini geçemez.
c) Sıvı haldeki hindiba ekstraktında ağırlığının %35’inden fazla olmayacak şekilde kavrulmuş veya kavrulmamış şeker bulunabilir.
Katkı maddeleri
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanılan katkı maddeleri, 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler Tebliği, 21/9/2006 tarihli ve 26296 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinde Kullanılan Tatlandırıcılar Tebliği ve 22/5/2008 tarihli ve 26883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Bulaşanlar
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki bulaşanların miktarları, 17/5/2008 tarihli ve 26879 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ’e uygun olmalıdır.
Pestisit kalıntıları
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerdeki pestisit kalıntı miktarları, 29/7/2008 tarihli ve 26951 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinde Bulunmasına İzin Verilen Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliği’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Hijyen
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıda Hijyeni bölümü ile 2/9/2001 tarihli ve 24511 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır.
Ambalajlama ve etiketleme-işaretleme
(1) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünler; Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Ambalajlama ve Etiketleme-İşaretleme Bölümü ile 25/8/2002 tarihli ve 24857 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği’nde yer alan hükümlere uygun olmalıdır. Bunun yanı sıra aşağıdaki kurallara da uyulmalıdır.
a) EK-1’de verilen ürün adları sadece burada belirtilen ürünler için geçerli olup ürünlerin ticarette tanıtılmaları amacıyla kullanılmalıdır. Bu isimler uygun olması halinde ayrıca “macun” veya “macun halinde” veya “sıvı” veya “sıvı halinde” ifadeleriyle de desteklenebilir. Ayrıca sıvı haldeki hindiba ekstraktında hindiba esaslı kuru maddenin ağırlığı % 45’in üstünde olması halinde ürün adının yanı sıra “konsantre” ifadesi kullanılacaktır.
b) Sıvı haldeki hindiba ekstraktında kullanılan şeker türlerinin adları etiket üzerinde ‘…. lı’ ‘....ile hazırlanmıştır’ , ‘.... ilaveli’ , veya ‘….ile kavrulmuştur ’ ifadeleri ile birlikte kullanılmalıdır. Bu ifade ürün ismi ile aynı yüzde olmalıdır.
c) Macun ve sıvı haldeki hindiba ekstraktında minimum hindiba esaslı kuru madde miktarı belirtilecektir. Bu maddelerin miktarı son ürünün ağırlığına göre yüzde ile ifade edilmelidir.
Taşıma ve depolama
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin taşınması ve depolanması sırasında Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıdaların Taşınması ve Depolanması bölümündeki kurallara uyulmalıdır.
Numune alma ve analiz metotları
(1) Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Numune Alma ve Analiz Metodları bölümünde belirtilen kurallara uygun olarak numune alınmalı ve bunlara uluslararası kabul görmüş analiz metotları uygulanmalıdır.