Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı; şarabın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürün özelliklerini belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ; şarabı, likör şarabını, doğal köpüren şarabı, suni köpüren şarabı, doğal yarı köpüren şarabı, suni yarı köpüren şarabı ve coğrafi işaret ya da köken ismi tescili yapılmış şarabı kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 27/5/2004 tarihli ve 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 7 nci ve 8 inci maddelerine göre hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Coğrafi işaret: Belirli bir coğrafi alandan kaynaklanan kendine özgü kaliteye, üne veya söz konusu alana atfedilebilecek diğer özelliklere sahip, Vitis vinifera türü veya bu tür ile Vitis cinsine ait diğer türler arasındaki çaprazlamalarla üretilen asmalardan elde edilmek koşuluyla, üretiminde kullanılan üzümlerin en az % 85’inin belirtilen coğrafi alandan geldiği ve şarap üretiminin belirtilen coğrafi alanda gerçekleştiği ürünü tanımlayan; belirli bir bölgeye, yere ya da istisnai durumlarda ülkeye ait işaretleri,
c) Doğal köpüren şarap: Yaş üzüm, üzüm şırası veya şarabın, birinci veya ikinci fermantasyonundan elde edilen, şişe veya kutu kapağı açıldığı zaman açığa çıkan karbondioksitin tamamı fermantasyondan kaynaklanan, kapalı ambalajında ve 20 °C’ da saklandığında çözelti halindeki karbondioksitten kaynaklanan basıncı en az 3 bar olan şarabı,
ç) Doğal yarı köpüren şarap: Şaraptan elde edilen, şişe veya kutu kapağı açıldığı zaman açığa çıkan karbondioksitin tamamı fermantasyondan kaynaklanan, kapalı ambalajında ve 20 °C’ da saklandığında çözelti halindeki karbondioksitten kaynaklanan basınç en az 1 ve en çok 2.5 bar olan şarabı,
d) Dolum yapan: Dolum işlemini yapan gerçek veya tüzel kişiyi,
e) Dolum: Ürünün ticari amaca uygun olarak ilgili mevzuatla belirlenen, piyasaya arz edileceği/tüketime sunulacağı ambalaja konulması işlemini,
f) Fermantasyonu devam eden genç şarap: Alkol fermantasyonu henüz tamamlanmamış ve tortusundan ayrılmamış şarabı,
g) Hacmen doğal alkol miktarı: Üzümün doğal yapısından kaynaklanan şekerden elde edilebilecek hacmen toplam alkol miktarını,
ğ) Hacmen gerçek alkol miktarı: 20 °C’ da ürünün % 100 hacmindeki aynı sıcaklıkta ölçülen hacmen saf alkol miktarını,
h) Hacmen potansiyel alkol miktarı: Üründe kalan şekerin fermantasyonu sonucu elde edilebilecek, 20 °C’ da ürünün % 100 hacmindeki aynı sıcaklıkta ölçülen hacmen saf alkol miktarını,
ı) Hacmen toplam alkol miktarı: Hacmen gerçek alkol miktarı ile hacmen potansiyel alkol miktarının toplamını,
i) Harmanlama: Farklı özelliklere sahip şıraların veya şarapların karıştırılması işlemini,
j) Kalite şarap: Köken ismi tescili yapılmış ve üretildiği ülkenin mevzuatı ile özel düzenlemelere tabi şarabı,
k) Kısmen fermente olmuş üzüm şırası: Üzüm şırasının kısmen fermantasyonu ile elde edilmiş, hacmen gerçek alkol miktarı; en az % 1, en fazla toplam alkol miktarının 3/5’ ü kadar olan ürünü,
l) Konsantre üzüm şırası: Doğrudan ısıtma dışında, tekniğine uygun yöntemlerle kısmen suyu uzaklaştırılmış, 20 °C’ da refraktometrik yöntemle ölçülen briks değeri en az %50.9 olan, hacmen gerçek alkol miktarı % 1’ i geçmeyen, karamelize olmamış üzüm şırasını,
m) Köken ismi: Kalitesi ve özellikleri özündeki doğal ve beşeri faktörlerle birlikte belirli bir coğrafi alandan kaynaklanan, sadece Vitis vinifera türüne ait asma çeşitlerinden elde edilmek koşuluyla üretiminde kullanılan üzümlerin tamamı belirtilen coğrafi alandan elde edilen ve şarap üretimi belirtilen coğrafi alanda gerçekleşen ürünü tanımlayan; belirli bir bölgenin, yerin ya da istisnai durumlarda ülkenin ismini,
n) Küve: Doğal köpüren şarap üretiminde kullanılmak üzere; üzüm şırasını, şarabı veya farklı özelliklere sahip üzüm şıraları ve/veya şarapların karışımını,
o) Likör şarabı: Kısmen fermente olmuş üzüm şırasına veya şaraba veya bunların karışımına üzüm kökenli etil alkol ve/veya şarap distilatı veya kuru üzüm distilatı ilavesi ile hazırlanan ürüne, gerektiğinde konsantre üzüm şırası veya üzüm kökenli etil alkol ve/veya şarap distilatı veya kuru üzüm distilatı ile kısmen fermente olmuş üzüm şırası karışımı ilavesi ile elde edilen şarabı,
ö) Rektifiye konsantre üzüm şırası: Doğrudan ısıtma dışında tekniğine uygun yöntemlerle kısmen suyu uzaklaştırılmış, asitliğinin azaltılması ve şeker dışındaki bileşenlerin uzaklaştırılması için izin verilen işlemler uygulanmış, 20 °C’ da refraktometrik yöntemle ölçülen briks değeri en az % 61.7 olan, hacmen gerçek alkol miktarı %1 i geçmeyen, karamelize olmamış üzüm şırasını,