Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
Bu Talimatın amacı; G.Kore’ye ihraç edilecek kirazı yetiştiren üreticilerin, paketleme ve fumigasyon uygulama tesislerinin, ihracatçıların ve Bakanlık Zirai Karantina Müdürlükleri ile İl/İlçe Müdürlüklerinin G.Kore’ye kiraz ihracatında gerçekleştireceği iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Bu Talimat; G.Kore’ye ihraç edilecek kirazı yetiştiren üreticilerin, paketleme ve fumigasyon uygulama tesislerinin, ihracatçıların ve Bakanlık Zirai Karantina Müdürlükleri ile İl/İlçe Müdürlüklerinin G.Kore’ye kiraz ihracatında gerçekleştireceği iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
Bu Talimat, “Türkiye’den Taze Kiraz Meyvelerinin İthalatında Bitki Karantinası İthalat Gereklilikleri Protokolü”ne ve “Bitki Karantinası Yönetmeliği”ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu Talimatta geçen;
Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
ÇKS: Çiftçi Kayıt Sistemini,
Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
APQA: G.Kore Hayvan ve Bitki Karantina Ajansını,
Zirai Karantina Müdürlüğü: İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Hatay, Samsun, Trabzon, Bursa, Ankara, Artvin, Ağrı, Şırnak Zirai Karantina Müdürlüğünü,
Müdürlük: İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünü veya İlçe Müdürlüğünü,
Protokol: Türkiye’den Taze Kiraz Meyvelerinin İthalatında Bitki Karantinası İthalat Gereklilikleri Protokolünü,
ifade eder.
Başvuru ve Kontrol Esasları
Başvuru ve kontrol esasları aşağıdaki şekilde belirtilmiştir.
A- Bahçe Kaydı ve Kontrol İşlemleri:
(1) G.Kore’ye ihraç edilecek kirazı üretmek isteyen kiraz üreticisi, kayıt altına alınmak amacıyla, bu Talimatın Ek-1’inde yer alan dilekçeyle kiraz bahçesinin bulunduğu yerdeki Müdürlüğe o yılın Mart ayının ilk işgünü ile Nisan ayının son iş günü içinde başvuruda bulunur.
(2) Kiraz bahçesinin kayıt altına alınması için başvuruda bulunulan Müdürlük tarafından mahallinde Protokol ve ÇKS kayıtları doğrultusunda bahçe kontrolleri yapılır. Protokol esaslarına göre uygun bulunan bahçelere “G.Kore’ye İhraç Edilecek Kirazların Yetiştirildiği Bahçelere ve Paketleme Tesislerine Asılacak Akdeniz Meyvesineği Tuzaklarının İzleme ve Takibine İlişkin Rehber” hükümleri doğrultusunda tuzakların asılması sağlanır ve söz konusu Rehbere göre takip ve izlemesi yapılır.
(3) Müdürlük tarafından, Protokol esasları uyarınca uygun bulunarak kayıt altına alınan her bir kiraz bahçesi(üreticisi) için bu Talimatın Ek-2’sinde yer alan bilgi ve belgeleri Türkçe ve İngilizce olarak içerecek şekilde dosya hazırlanır/hazırlatılır. Uygun bulunarak kayıt altına alınan her bir kiraz bahçesine ait dosya tam ve eksiksiz olarak elektronik ortamda en geç Mayıs ayının ilk haftasının son iş günü mesai bitiminde Genel Müdürlükte olacak şekilde gönderilir.
(4) Hazırlanan bu dosya, kiraz bahçesi(üreticisi)’nin Protokol gereğince Bakanlık ve APQA tarafından incelenmek üzere Müdürlükte ve kiraz üreticisinde muhafaza edilir ve devamlı güncel halde bulundurulur.
B- Paketleme ve Fumigasyon Uygulama Tesisleri Kaydı ve Kontrol İşlemleri:
(1) Kayıt altına alınarak onaylanan kiraz bahçesinde üretilen kirazı paketlemek ve fumigasyon uygulaması yapmak isteyen işletmeler, kayıt altına alınmak amacıyla bu Talimatın Ek-3’ünde yer alan dilekçeyle birlikte, paketleme ve fumigasyon uygulama tesisinin bulunduğu yerdeki Zirai Karantina Müdürlüğü veya Müdürlüğe o yılın Mart ayının ilk işgünü ile Nisan ayının son iş günü içinde başvuruda bulunur.
(1.1) Paketleme ve Fumigasyon Uygulama Tesisleri
(1.1.a) Paketleme ve fumigasyon uygulama tesisinin kayıt altına alınması için başvuruda bulunulan Zirai Karantina Müdürlükleri veya Müdürlükler, Protokol ve “Fumigasyon Uygulama Tesisi ve Prosedürü Talimatı”na göre paketleme ve fumigasyon uygulama tesisini kontrol eder. Protokole göre uygun bulunan işletmelere“G.Kore’ye İhraç Edilecek Kirazların Yetiştirildiği Bahçelere ve Paketleme Tesislerine Asılacak Akdeniz Meyvesineği Tuzaklarının İzleme ve Takibine İlişkin Rehber” hükümleri doğrultusunda tuzakların asılması sağlanır ve söz konusu Rehbere göre takip ve izlemesi yapılır.
(2) Zirai Karantina Müdürlüğü veya Müdürlük tarafından, Protokol esasları uyarınca uygun bulunarak kayıt altına alınan her bir paketleme ve fumigasyon uygulama tesisi için bu Talimatın Ek-4’ünde yer alan bilgi ve belgeleri Türkçe ve İngilizce olarak içerecek şekilde dosya hazırlanır/hazırlatılır.
(3) Uygun bulunarak kayıt altına alınan her bir paketleme ve fumigasyon uygulama tesisine ait dosya tam ve eksiksiz olarak elektronik ortamda en geç Mayıs ayının ilk haftasının son iş günü mesai bitiminde Genel Müdürlükte olacak şekilde gönderilir.
(4) Hazırlanan bu dosya, paketleme ve soğuk işlem/fumigasyon uygulama tesisi’nin Protokol gereğince Bakanlık ve APQA tarafından incelenmek üzere Müdürlükte ve kiraz üreticisinde muhafaza edilir ve devamlı güncel halde bulundurulur.