213 sayılı Vergi Usul Kanununun1 Mükerrer 257 nci maddesinin (6) numaralı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, 370 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği2 ile, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa3 göre trafik tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına, taşıtın plaka bilgisinin pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak kaydedilmesini sağlamak üzere birer "Taşıt Kimlik Birimi" takılması; akaryakıt istasyonlarına da, pompaların ve ödeme kaydedici cihazların bu birimlerle iletişimi sağlayacak cihazlarla teçhiz edilmesi ve kullanılması zorunluluğu getirilmiştir. Söz konusu Tebliğde belirtilen Taşıt Kimlik Birimi Sistemi’nin teknik özelliklerine ilişkin belirlemeler, Tebliğdeki bazı hususların uygulanmasına ilişkin açıklamalar ve akaryakıt istasyonlarına, pompalardan yapılan satışlara ilişkin bilgilerin Bakanlığımız Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılması yönünde zorunluluk getirilmesi bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.
A- Taşıt Kimlik Birimi Sisteminde Yer Alan Unsurlar ve Teknik Özellikleri
1. Taşıt Kimlik Birimi Sisteminin Unsurları
Taşıt Kimlik Birimi Sistemi, iki ana unsurdan oluşmaktadır;
a. Karayolları Trafik Kanununa göre trafik tescil kuruluşlarınca kayıt ve tescil zorunluluğu bulunan motorlu kara taşıtlarına monte edilen, taşıta ait plaka numarası vb. bilgileri hafızasında muhafaza eden "Taşıt Kimlik Birimi" ve
b. Taşıt kimlik biriminde yer alan bilgilerin, akaryakıt istasyonlarındaki pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara aktarılmasını sağlayan cihazlar. Bu cihazlar, akaryakıt alımı sırasında taşıt kimlik birimindeki bilgileri güvenli bir şekilde okuyarak pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlara doğrudan ve otomatik olarak iletilmesini sağlayan "Taşınabilir Aktarım Birimi" ve ödeme kaydedici cihazlar üzerinde yer alan "Taşıt Kimlik Arayüzü"dür (taşıt kimlik birimi sisteminin bu ana unsuru, "akaryakıt istasyonlarına kurulacak teçhizat" olarak anılacaktır).
Bakanlığımızdan onay almış firmaların yetkili servislerince, bilgilerin güvenli bir şekilde taşıt kimlik birimine programlanarak devreye alınmasını sağlayan "Etkinleştirme Noktaları", sistemin uygulanması bakımından tamamlayıcı unsurudur.
2. Taşıt Kimlik Birimi Sistemini Oluşturan Unsurların Teknik Özellikleri
Taşıt kimlik birimi sistemi, akaryakıt alımı sırasında taşınabilir aktarım biriminin, taşıt kimlik birimine yaklaştırılmasıyla çalışmaya başlayacak ve taşıt kimlik biriminde yer alan bilgiler, taşınabilir aktarım birimi aracılığıyla kablosuz iletişim yoluyla güvenli bir şekilde, otomatik olarak ödeme kaydedici cihazlara aktarılacaktır.
Sistemin bu şekilde çalışmasını sağlamak üzere, sistemin bütününü oluşturan unsurların aşağıda belirtilen teknik özellikleri taşıması gerekmektedir.
2.1. Taşıt Kimlik Biriminin Teknik Özellikleri
Sistemin unsurlarından olan ve Tebliğde özellikleri açıklanmış bulunan taşıt kimlik birimi, aşağıda belirtilen üç temel bileşenden oluşacaktır:
a. Tümdevre
b. Anten
c. Taşıyıcı
2.1.1. Tümdevrede Bulunması Gereken Özellikler
a. Elektriksel Özellikler
i. İçinde en az 16-bitlik mimaride bir mikroişlemci bulunacaktır.
ii. Çalışma frekansı 13,56 MHz olacaktır.
iii. Tüm donanımsal özellikleri tek bir yapıda bulunduracaktır.
iv. ISO 14443 ve 15693 standartlarına uyumlu olacaktır.
b. İşletim Sistemi Özellikleri
i. ISO 7816-4 komut yapısına uyumlu işletim sistemine sahip olacaktır.
ii. Taşıt kimlik birimi sisteminin işlevsel özelliklerini sağlayacaktır.
iii. Çoklu uygulamaları çalıştırabilir özellikte olacaktır.
iv. Adanmış dosya yapısı (DF) desteği bulunacaktır.
v. Salt okunur bellekte (ROM) yer alacaktır.
c. Güvenlik Donanımı
i. Donanımsal olarak yapılmış "Rastgele Sayı Üreteci" bulunduracaktır.
ii. En az 3-DES şifreleme yapacak donanımsal düzen bulunduracaktır.
d. Donanımsal Güvenlik Özellikleri
i. Kendine özgü (eşsiz) kimlik numarası (UID) içerecektir.
ii. Veri şifreleme ve adres karıştırma özelliği bulunduracaktır.
iii. Yan kanallardan yapılabilecek müdahalelere karşı donanımsal ve yazılımsal koruma bulunacaktır.
iv. Güç hattındaki değişikliklerden etkilenmeyecektir ve bu durumlarda belleğe yazma işlemi yapmayacaktır.
e. Bellek Özellikleri
i. Kullanıma açık bellek alanı en az 8 Kbyte olacak ve elektriksel olarak silinebilen, salt okunur ve programlanabilir özellikte olacaktır.
ii. İzinsiz yazma işlemlerine karşı korumalı olacaktır.
iii. Kullanıcı tarafından erişilebilen bellek alanı kilitlenebilir ve kalıcı özellikte olacaktır.
iv. Üzerine kaydedilen bilgiler silinemeyecek, kopyalanamayacak ve yetkili kişiler dışında bilgi girişi yapılamayacaktır.
2.1.2. Antende Bulunması Gereken Özellikler
Anten, tahrifat durumunda bozulmayı kolaylaştıracak özellikte olacaktır.