Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Kabul Tarihi:
27.09.2010
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
27.09.2010
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ve
Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği
27/02/2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile 29.08.2003 tarih ve 25214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği ile 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa göre Türk vatandaşı sayılmayan yabancıların Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce yetkili mercilerden izin almaları gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Müdürlüğünüz bünyesinde yürütülen sanatsal ve idari işlerde ilgili Yönetmelik kapsamında Türk vatandaşı sayılmayan yabancıların çalıştırılması halinde Yönetmelik hükmü gereği çalışmaya başlamadan önce izin alınması gerekmektedir.
Ancak Yönetmeliğin, “Muafiyetler” başlıklı 55 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; “Özel kanunlarda belirlenen hükümler saklı kalmak ve yabancı ile işverenin diğer kanunlardan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla; daimi ikametgahları yurt dışında olup bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetler amacıyla bir aydan az süre ile Türkiye'ye gelecek yabancıların çalışma izninden muaf oldukları düzenlenmiş,
Aynı maddenin üçüncü fıkrasında da; “Muafiyet süreleri uzatılamaz. Ayrıca birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki yabancılar, bir takvim yılı içinde muafiyet hükümlerinden sadece bir kez yararlanır. Ancak, bu haktan yararlanabilmek için yabancının daha önce aynı amaçla almış olduğu ikamet tezkeresinin bitiş tarihinden itibaren üç ay geçmiş olması şartı aranır. Muafiyet sürelerinden daha fazla çalışılacak olunması durumunda Bakanlıktan çalışma izni alınması zorunludur.” düzenlemelerine yer verilmiştir.
Kanunun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrasında da “Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir yabancı için beşbin Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu durumda, işveren veya işveren vekili yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır.” hükmü ile kanunun amir hükümlerine muhalefet edenler hakkında uygulanacak idari para cezası düzenlenmiştir.
Yukarıda açıklanan Kanun ve Yönetmelik hükümleri doğrultusunda;
A-Kültürel ve sanatsal faaliyetler amacıyla bir aydan az süre ile Türkiye’ye gelecek yabancıların çalışma izninden muaf tutulması, bu muafiyetin bir takvim yılı içinde sadece bir kez yararlanılabileceği,
B-Bir takvim yılı içinde sanatsal ve kültürel faaliyet için;
a) Bir aydan kısa sürse dahi bir kereden fazla gelenler ile
b) Bir takvim yılı içinde bir aydan uzun süreli çalışacaklar hakkında çalışma izni alınması amacı ile konunun Genel Müdürlüğe bildirilmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde Kanunun 21 inci maddesinde sayılan cezai yaptırımlar nedeniyle ilgililer hakkında işlem başlatılacaktır.
Bilgilerinizi ve konu hakkında Müdürlüğünüz bünyesinde görevli bütün personelin bilgilendirilerek konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda gereğini rica ederim.