Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Kabul Tarihi:
06.08.2004
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
06.08.2004
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
İlgi : (a) 05 Temmuz 2000 tarihli yazımız.
(b) 13 Kasım 2001 tarihli yazımız.
Bilindiği gibi, kredi ve mevduat miktarları, bunlara ait ağırlıklı ortalama faiz oranları ile diğer maliyetlerin ağırlıklı ortalama faiz oranı ve kredilere ait faiz geliri bilgilerinin haftalık ve aylık bildirimlerine ilişkin olarak ilgi (a)’da kayıtlı yazımız ekinde gönderilen “Banka Kredilerinin Vade ve Türlerine Göre İlgili Olduğu Hafta İtibariyle Miktar ve Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” (KT100H), “Banka Kredilerinin Vade ve Türlerine Göre İlgili Ay Sonuna Kadar Olan Miktar ve Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” (KT101A), “Mevduatın Vade ve Türlerine Göre İlgili Olduğu Hafta İtibariyle Miktar ve Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” (MT100H) ve “Mevduatın Vade ve Türlerine Göre İlgili Ay Sonuna Kadar Olan Miktar ve Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları” (MT101A) formlarının 08.08.2000, 08.11.2000 ve 23.05.2001 tarihli talimatlarımız esasları da gözönünde bulundurulmak suretiyle düzenlenerek Elektronik Veri Aktarım Sistemi (EVAS II) aracılığıyla Bankamıza gönderilmesi gerekmektedir. Uygulamada, mevduat ve kredi miktarları “Milyar TL” olarak bildirilmektedir.
Ancak, 31 Ocak 2004 tarih ve 25363 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5083 sayılı “Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin Para Birimi Hakkında Kanun”un 1’inci maddesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin para birimi 01 Ocak 2005 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Yeni Türk Lirası (YTL) ve alt birimi ise Yeni Kuruş (YKR) olacaktır.
Bu nedenle, yukarıda sayılan formların tarafımıza gönderilmesinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir;
i. Bankalarca halen “Milyar TL” olarak yapılan bildirimler, 01 Ocak 2005 tarihinden başlamak üzere “Bin YTL” olarak yapılacaktır.
ii. Kredi, kredilere ait faiz gelirleri ve mevduat miktarlarının bildirimlerine ilişkin ilgi (a)’da kayıtlı yazımız ekindeki formlarda yer alan “Para birimi : Milyar TL” ibareleri “Bin YTL” olarak değiştirilecektir.
iii. Bankanızca 1 Ocak 2005 tarihinden önce yapılan bildirimler YTL'ye dönüştürülmeyecek ve “Milyar TL” olarak bırakılacaktır.
Diğer taraftan, ilgi (b)’de kayıtlı yazımız uyarınca Bankanızın zorunlu karşılığa tabi günlük mevduat tutarlarının (bankalararası mevduat hariç) 03 Aralık 2001 tarihinden başlamak üzere Elektronik Veri Aktarım Sistemi (EVAS II) aracılığıyla ertesi gün en geç saat 11.00’e kadar Bankamıza gönderilmesi gerekmektedir. Mevcut uygulamada, Türk Lirası mevduat bildirimleri “Milyar TL” olarak yapılmaktadır.
01 Ocak 2005 tarihinden itibaren Yeni Türk Lirasına geçilecek olması nedeniyle, Türk Lirası mevduat ve döviz tevdiat hesapları miktar bildirimlerinde aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir;
i. Bankalar tarafından halen günlük bazda “Milyar TL” olarak yapılan zorunlu karşılığa tabi Türk Lirası mevduat bildirimleri, 01 Ocak 2005 tarihinden başlamak üzere “Bin YTL” olarak yapılacak ve bildirimlerde kuruş kullanılmayacaktır.
ii. Bankanızın zorunlu karşılığa tabi günlük mevduat tutarlarının EVAS II aracılığıyla bildirilmesine ilişkin ilgi (b)’de kayıtlı yazımızda bildirilen açıklamalarda herhangi bir değişiklik yapılmamış olup, Bankamıza “Milyon” ve döviz cinsleri bazında ayrı ayrı raporlanan zorunlu karşılığa tabi döviz tevdiat hesapları bildirimlerinde bir değişiklik yapılmayacaktır.
iii. Bankanızca 1 Ocak 2005 tarihinden önce yapılan zorunlu karşılığa tabi Türk Lirası günlük mevduat (bankalararası mevduat hariç) bildirimleri YTL’ye dönüştürülmeyecek ve “Milyar TL” olarak bırakılacaktır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz.