ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 86/10982
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 01.09.1986
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 16.11.1986
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca hazırlanan ve Danıştayca incelenmiş bulunan ekli "Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Tüzüğü"nün yürürlüğe konulması; 2876 sayılı Kanun'un 106 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 1/9/1986 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Tüzüğü
Kapsam ve Deyimler
Kapsam
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve bağlı kuruluşları organ ve birimlerinin, bilim ve uygulama kolları ile, komisyonlar ve diğer çalışma kollarının görev ve çalışmalarına, plan, program ve bütçelerin yapılmasına, personelin özlük ve üyelerin disiplin işlerine dair esaslar,bu Tüzükte düzenlenmiştir.
Deyimler
Bu Tüzükte geçen;
Yüksek Kurum, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunu,
Yüksek Kurul, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulunu,
Yönetim Kurulu, Atatürk Kültür,Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulunu,
Yüksek Kurum Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanını,
Genel Sekreter, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Genel Sekreterini,
Denetleme Kurulu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Denetleme Kurulunu,
Bağlı kuruluşlar, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu,Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Kültür Merkezini,
Kanun,11/8/1983 tarihli ve 2876 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanununu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yüksek Kurum Organ ve Birimlerinin Görevleri ile Çalışma Esasları
Yönetim Kurulunun Çalışma Esasları
Yönetim Kurulu, en az bir hafta arayla ayda iki defa toplanır, gerektiğinde, Yüksek Kurum Başkanınca olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Toplantı gündemi Yüksek Kurum Başkanınca hazırlanır ve üyelere önceden gönderilir.
Denetleme kurulunun çalışma esasları
Denetleme Kurulu,bağlı kuruluşları,Yüksek Kurum Başkanı adına ve ondan alacağı onay üzerine yılda en az bir defa denetler ve sonuçlarını bir raporla Yüksek Kurum Başkanlığına sunar. Ayrıca Yüksek Kurulun veya Yönetim Kurulunun mali ve idari hususlarda talep ettikleri araştırma,inceleme ve çalışmaları yerine getirmekle görevlidir.
Genel sekreterin görevleri
Genel Sekreter, Yüksek Kurumun idari hizmet ve faaliyetlerini yürütür ve Kanunla verilen görevleri yerine getirir.
Yüksek Kurum Başkanlığı idari birimlerinin başı olarak hizmetlerin etkili ve verimli olması için gerekli tedbirleri alır ve bunların uyum içerisinde çalışmasını sağlar.
Genel Sekreter görevinden dolayı Yüksek Kurum Başkanına karşı sorumludur.
Hukuk müşavirinin görevleri
Hukuk Müşavirinin görevleri şunlardır:
A) Yüksek Kurum Başkanlığı ve bağlı kuruluş başkanlıklarınca sorulan hukuki konular ile hukuki,mali ve cezai sonuçlar doğurabilecek işlemler hakkında görüş bildirmek,
B) Atatürk Yüksek Kurumunun taraf olacağı anlaşmazlıkları önleyici hukuki tedbirleri almak, yapacağı anlaşma ve sözleşmelerin bu esaslara uygun olarak yapılmasına yardımcı olmak,
C) Yargı yerlerinde Kurumu veya bağlı kuruluşları temsil etmek,
D) Kurumla ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik taslaklarını incelemek ve görüş bildirmek.
Bağlı kuruluşlarda hukuk müşaviri varsa, bu görevler onlarca yerine getirilir.
Özel kalem müdürünün görevleri
Özel Kalem Müdürü, Yüksek Kurum Başkanının yazışmalarını yürütür, protokol ve benzeri hizmetlerini düzenler ve Başkanca verilecek diğer görevleri yapar.
Araştırma, planlama ve koordinasyon dairesi başkanlığının görevleri
Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı, Yüksek Kurumun temel hedef ve politikalarının belirlenmesine dair hazırlık,araştırma ve planlama çalışmalarını yapar,bağlı kuruluşlar arasında uyum sağlar, Yüksek Kurumun arşiv ve dökümantasyon hizmetlerini yürütür.
Yurt içi ve yurt dışı ilişkiler dairesi başkanlığının görevleri
Yurt İçi ve Yurt Dışı İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Yüksek Kurumun amaçları ve çalışma konularıyla ilgili çalışmalar yapan Yurt içi ve dışındaki kurum ve kuruluşlarla gerçek ve tüzel kişileri belirler,çalışmalarını takip eder, Yüksek Kurumun bunlarla münasebetlerini düzenler,Yüksek Kurumun yayın ve tanıtma çalışmalarını yürütür.
Personel ve eğitim dairesi başkanlığının görevleri
Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı,Yüksek Kurum ve bağlı kuruluşların insan gücü planlaması ve personel politikasıyla ilgili çalışmaları, personelin özlük, emeklilik ve benzeri işlemlerini yürütür, eğitim planını hazırlar, hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim programlarını düzenler ve uygular.
İdari ve mali işler dairesi başkanlığının görevleri
İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı,Yüksek Kurum için gerekli araç,gereç ve malzemenin sağlanması,taşınmaz mal kiralanması ve satın alınması, temizleme, aydınlatma,ısıtma,bakım,onarım,taşıma ve evrak işlerini,Yüksek Kurum personelinin ve ailelerinin sağlık hizmetlerini,sosyal tesislerin kurulması ve yönetimiyle ilgili iş ve hizmetleri düzenler ve yürütür.