c) Alet tabirinden, zirai mücadele ve koruma için yerde veya havada kullanılan motorlu veya motorsuz, sabit veya seyyar her çeşit aletler, makinalar ve bunların çalıştırılabilmesi için zaruri bulunan her türlü vasıtalar ve parçalar;
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
No.: 4/11142
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 27.12.1958
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 04.02.1959
Son Değişiklik Tarihi: 15.05.1996
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 15.05.1996
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ KISIM
Esaslar
Bu Nizamnamede yazılı:
a) Ham madde tabirinden, zirai mücadele ve koruma ilaçlarının imal veya ihzarında kullanılan ve bunların terkiplerinde yer alan maddeler;
b) İlaç tabirinden, zirai mücadele ve korumada, olduğu gibi veya kullanma sırasında basit ameliyelere tabi tutularak kullanılan maddeler (Preparatlar dahil);
kastedilmiştir.
Ham madde, ilaç ve aletlerden lüzumlu görülen ve mümkün olanların normları (Esas vasıf ve şartları), Ziraat Vekaletince tesbit ve Resmi Gazete ile ilan olunur.
Ziraat Vekaletince istenildiği takdirde alakalılar, ilaç ve aletlerin gizli hususiyetlerini bildirmeğe mecburdurlar. Bu hususiyetler, Ziraat Vekaletince mahrem tutulur.
Zirai mücadele ilacı, hammaddesi, aleti, imal, ithal ve ihraç etmek isteyenler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan, bunların toptan ve perakende satışı için ise Valiliklerden izin almaya mecburdurlar.
Zirai mücadele ilaç ve aletlerini toptan ve perakende satacaklarda aranılacak vasıf ve şartlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca belirlenir.
İlaç ve aletlerle ilgili olarak yaptırılacak tahlil ve deneme ile verilecek ruhsatname ücretleriyle ilgili hususlar aşağıda gösterilmiştir.
a) Tahlil ve denemeler, Bakanlık kuruluşları veya Bakanlıkça uygun görülen özel, resmi ve tüzel kişiliğe haiz kişi ve kuruluşlar tarafından yapılır. Yapılacak tahlil ve denemeler için alınacak ücretler Bakanlıkça her yıl Aralık ayı içerisinde belirlenir.
b) Ruhsatnameler için alınacak ruhsat ücretleri her yıl Bakanlık tarafından Aralık ayı içerisinde belirlenir.
Geçerlilik süresi sona eren ruhsatnamelerin yenilenmesinde ruhsatname ücretinin yarısı alınır.
Verilen ruhsatnameler: ilaç ve aletlerde 5 yıl için geçerlidir.
Ziraat Vekaleti Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Umum Müdürlüğüne bağlı müesseselerin veya bu müesseselere ait arazinin dışında yapılacak tahlil ve denemelerin bütün masrafları doğrudan doğruya ilgililer tarafından hak sahiplerine ödenir.
İKİNCİ KISIM
Ham madde ve ilaçlar
BİRİNCİ BÖLÜM
İthale ait hükümler
BİRİNCİ FASIL
Ham maddeler
Hammadde ithal etmek isteyenler aşağıdaki bilgi ve belgelerle birlikte Bakanlığa başvururlar.
a) İmalatçıdan alınmış hammadde spesifikasyonlarının asılları ve ithalatçı tarafından onaylı Türkçe tercümeleri ile hammaddenin yetkili kılınmış veya uluslararası geçerliliği Bakanlıkça kabul edilmiş laboratuvarlarda yapılan tahlile ait Analiz Belgesinin aslı ve ithalatçı tarafından onaylı Türkçe tercümesi,
b) Proforma faturaların asılları ve ithalatçı tarafından onaylı Türkçe tercümeleri,
c) Hammaddenin hangi zirai mücadele ilacının imalinde kullanılacağı.
Yukarıda adı geçen Analiz Belgesinde, hammaddenin fiziki ve kimyevi özellikleri, bunları tayin metodları, imal tarihi, dayanıklılık müddeti, depolama şartları, toksikolojik özellikleri ve antidotları, var ise safsızlıkları ile WHO ve FAO standartlarına uygun olduğu belirtilir.
Yukarıda yazılı bilgi ve belgeler Bakanlıkça incelenir, uygun görülmesi halinde ithaline izin verilir.
(…)
Ham madde ithal edenler, mallarını gümrükten çekmeden önce Ziraat Vekaletine yapacakları müracaatta, ham maddeyi bizzat kullanıp kullanmıyacağını da bildirir.
İthalatçı, malı başkasına intikal ettirdiği takdirde, en geç akit tarihinden itibaren 15 gün içinde kime intikal ettirdiğini Ziraat Vekaletine bildirmeğe mecburdur. Mütaakıp intikallerde de aynı şekilde hareket edilir.
İthal edilen ham maddenin münhasıran Zirai Mücadele veya nebat koruma ilaçları imal veya ihzarında kullanılması mecburidir.
İKİNCİ FASIL
İlaçlar
İthal edilecek ilaçların, Ziraat Vekaletince verilmiş kullanma ruhsatnamesini haiz bulunmaları şarttır.
Bu ruhsatnameyi almak isteyenler, ilacı siparişten önce Ziraat Vekaletine bir dilekçe ile müracaat etmekle beraber gerekli nümuneleri de gümrüğe getirtirler. Dilekçe ile birlikte aşağıda yazılı belge ve bilgiler verilir: