Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Kabul Tarihi:
23.11.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
23.11.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde Devletin güvenliğinin, iç ve dış menfaatlerinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının gizlilik dereceli birim ve kısımlarını belirlemek, bu birim ve kısımlarda çalışacak her statüdeki personel ile ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacak Bakanlık personeli hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge; yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde Devletin güvenliğinin, iç ve dış menfaatlerinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin toplanmasını ve işlemini yürüten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ilgili birim ve kısımlarının belirlenmesini, bu birim ve kısımlarda çalışacak her statüdeki personeli, ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacak Bakanlık personeli ile Bakanlık yurtdışı teşkilatında sürekli görevlendirilecek personel için yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının esas ve usullerini, bunu yapacak mercileri, hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak gizlilik dereceli yerlerde çalışan Bakanlık personelini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 12/04/2000 tarihli ve 24018 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Gizlilik dereceli birimler
(1) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının gizlilik dereceli birimleri şunlardır;
a) Merkez teşkilatı birimleri,
b) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının İl Müdürlükleri,
c) Yurtdışı teşkilatı.
Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak personel
(1) Bu Yönergenin 4 üncü maddesinde sayılan birimlerde çalışan personel ile ilk defa veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacak her statüdeki Bakanlık personeli hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptırılır.
İKİNCİ BÖLÜM
Usul ve Esaslar ile Değerlendirme Komisyonu
Usul ve esaslar
(1) Bu yönerge kapsamında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemleri Personel Dairesi Başkanlığınca yürütülür.
(2) Bakan yardımcısı, kurum başkanı, genel müdür, müstakil birim amirleri ile bunların yardımcıları hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına ilişkin talepler Cumhurbaşkanlığına iletilir. Bunlar hakkındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve/veya Emniyet Genel Müdürlüğüne yaptırılır.
(3) Düzenlenen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu, son on beş gün içerisinde alınan adli sicil raporu ile birlikte;
a) Bakanlık merkez teşkilatı birimlerinde Daire Başkanı ve hiyerarşik olarak daha üst yönetici, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, İç Denetçi, Devlet Memurları Kanununun 36/A-11 maddesi kapsamında yarışma sınavı ile mesleğe girilen kadrolar ve Yurtdışı teşkilatı kadrolarında görev yapanlar hakkındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebi, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığına ve Emniyet Genel Müdürlüğüne gönderilir.
b) (a) bendinde belirtilen kadrolar dışında görev yapanlar hakkındaki güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebi ise Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgilinin nüfusa kayıtlı olduğu ve ikamet ettiği İl Emniyet Müdürlüklerine gönderilir.
(4) Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak personel için Yönergenin 3 üncü maddesinde belirtilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğine ekli Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Formu bilgisayar ortamında iki nüsha olarak düzenlenir ve son 6 (altı) ay içinde çekilmiş fotoğrafı yapıştırılır.
(5) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması taleplerine, ilgili kişinin adı, soyadı ve kimlik numarası bilgilerini içeren liste dijital ortama kaydedilerek eklenir. Ancak Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığına iletilmek üzere gönderilen güvenlik soruşturması talep yazılarına, söz konusu liste yerine bu Yönetmeliğin ekinde yer alan güvenlik soruşturması formu dijital ortama kaydedilerek eklenir.
(6) Diğer kuramlardan Bakanlığa naklen atanan ve güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması gerekenler hakkında önceki kuramlarında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış ise bunların sonuçları dikkate alınır, ancak, ihtiyaç duyulması halinde ilgili personel hakkında yeniden güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması yaptırılabilir.