Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatınca imzalanması planlanan protokollerin hazırlanmasına, protokollerde uygulama birliğinin sağlanmasına, Bakanlığın hak ve menfaatlerinin korunmasına, protokollerin etkin bir şekilde izlenmesi ve arşivlenmesine yönelik usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu Yönerge, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından Bakanlık merkez ve taşra teşkilatına gelen protokol talepleri ile Bakanlık tarafından hazırlanacak protokolleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 10/7/2018 tarihli ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 81 inci ve 508 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanını,
b) Bakan Yardımcısı: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısını,
c) Bakanlık: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını,
ç) Başkanlık: Strateji Geliştirme Başkanlığını,
d) Birim/Birimler: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Merkez Teşkilatındaki Genel Müdürlükleri/Başkanlıkları,
e) Birim Amiri: Bakanlık merkez teşkilatında yer alan hizmet birimlerinin en üst yöneticilerini,
f) İl Müdürlüğü: Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünü,
g) İlgili Birim: Merkez ya da taşra teşkilatı tarafından imzalanacak protokoller için protokol amaç ve kapsamına göre belirlenen Bakanlık hizmet birimini,
ğ) İş Planı Belgesi: Protokole taraf gerçek ve tüzel kişiler tarafından imzalanacak olan iş ve eylemler ile bunların tamamlanma sürecini gösterir belgeyi,
h) İzlem Formu: Her izleme döneminde protokole taraf gerçek ve tüzel kişiler tarafından mali hususlara ve İş Planı Belgesine ilişkin hazırlanan ve İzleme ve Değerlendirme Komisyonuna sunulan formu,
ı) İzleme ve Değerlendirme Komisyonu: Protokolde yer alan yükümlülükler ile iş planlarının tamamlanma sürecini izlenmek üzere oluşturulan komisyonu,
i) İzleme ve Değerlendirme Raporu: İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından, protokolde yer alan yükümlülükler ile iş planlarının tamamlanma sürecini takip etmek amacıyla hazırlanan raporu,
j) Kuruluş: İl Müdürlüklerine bağlı sosyal hizmet kuruluşlarını,
k) Protokol Ön Onay ve Mali Yükümlülük Formu: İlgili birim ve İl Müdürlüğü tarafından imzalanan, protokolün ön değerlendirmesi, mali yükümlülüğün bedeli ve bütçe planlamasında yer verilme durumuna ilişkin formu,
l) Protokol Talep Formu: Protokol yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin bu taleplerini Bakanlığa ilettikleri formu,
m) Valilik: İl Müdürlüğü veya kuruluşun bağlı bulunduğu il valiliğini
ifade eder.
Genel İlkeler
(1) Kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler ile protokol imzalanabilir.
(2) Protokol yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, taleplerini Bakanlık internet sayfasında yayımlanan Protokol Talep Formunu doldurarak yazılı olarak ilgili birimlere veya İl Müdürlüğüne iletir. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından protokol talepleri resmi yazışma yoluyla iletilir.
(3) Yürürlükte bulunan, tarafları ve konusu aynı olan bir protokolden yararlanma imkânı olması hâlinde yeni protokol hazırlanmaz. Yürürlükteki bir protokolle ihtiyacın/talebin karşılanamadığı durumda bu protokolde değişiklik veya ilave yapılmasının talep edilmesi veya yeni protokole ihtiyaç duyulması durumunda bu Yönerge’nin ikinci bölümünde yer alan işlemler yürütülür.
(4) Protokol yapmak isteyen sivil toplum kuruluşları için talepte bulunanın kuruluş adına imza ve temsile yetkili olduğuna dair noter onaylı belge, güncel tarihli faaliyet belgesi ile dernek tüzüğü veya vakıf senedi istenir.
(5) İş birliği yapılacak gerçek ve tüzel kişiler hakkında;
a) Dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşları için İçişleri Bakanlığından,
b) Vakıflar için Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünden,
c) Diğer özel hukuk tüzel kişileri ve özel sektör kuruluşları için ilgili meslek kuruluşu veya odalardan,
ve ilgili diğer makamlardan iş birliğinin uygunluğuna ilişkin gerekli görülmesi halinde bilgi talep edilir. Bu işlemler merkez teşkilatı protokolleri için protokolün tarafı/ilgili birimce, taşra teşkilatı için valilik bünyesinde gerçekleştirilir.
(6) Protokole taraf olmayan kişi ya da kurumlara yükümlülük verilemez. Görev ve sorumluluk verilen tüm kurum ve kuruluşlar ile gerçek kişilerin, protokolde taraf olarak yer alması gerekir.
(7) Protokollerde, tarafların yükümlülükleri tereddütlere yol açmayacak şekilde açık olarak belirlenir.
(8) Protokollerin dili Türkçedir. Protokollerde sade, açık ve anlaşılır bir dil kullanılır. Türkçede karşılığı bulunan yabancı kelimelere yer verilmez.
(9) Bakanlığa mali yükümlülük öngören protokollerde;