ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: İçişleri Bakanlığı
Kabul Tarihi: 19.02.2014
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 19.02.2014
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu yönergenin amacı, Avrupa Birliği Uzmanlığı Yeterlik Sınavı ve Avrupa Birliği Uzmanlığı tezlerinin yazımına dair usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu yönerge, İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığında görev yapan Avrupa Birliği Uzman Yardımcılarına yönelik "Yeterlik Sınavı" na ve Avrupa Birliği Uzman Yardımcılarınca hazırlanacak uzmanlık tezlerinin yazımına dair usul ve esasları kapsar.
(1) Bu yönerge, 05/11/2013 tarihli ve 28812 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlıklar ve Başbakanlık Bağlı Kuruluşları Avrupa Birliği Uzmanlığı Yönetmeliği ile İçişleri Bakanlığı İmza Yetkileri Yönergesinin ilgili hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Bakan : İçişleri Bakanını
b) Bakanlık : İçişleri Bakanlığını,
c) Başkan : İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanını,
ç) Başkan Yardımcısı : İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısını,
d) Daire Başkanlığı : İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığını,
e) İnsan Kaynakları Birimi : İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığının insan kaynakları ile ilgili iş ve işlemlerini yürüten Strateji Geliştirme Şubesini,
f) Personel Genel Müdürlüğü : İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünü
g) Tez : Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı tarafından hazırlanan uzmanlık tezini,
ğ)Tez Danışmanı : Tez Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenen Avrupa Birliği Uzman Yardımcısının tez danışmanını,
h) Tez Değerlendirme Komisyonu : Avrupa Birliği Uzmanlığı Tezi Değerlendirme Komisyonunu,
ı)Uzman : Avrupa Birliği Uzmanını,
i) Uzman Yardımcısı : Avrupa Birliği Uzman Yardımcısını,
j) Yeterlik Sınavı : Avrupa Birliği Uzmanlığı Yeterlik Sınavını,
k) Yeterlik Sınavı Komisyonu : Avrupa Birliği Uzmanlığı Yeterlik Sınav Komisyonunu,
l) YDS : Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin yaptığı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavını,
m) Yönerge :Avrupa Birliği Uzmanlığı Yeterlik Sınavı ve Avrupa Birliği Uzmanlığı Yeterlik Tezlerinin Yazımına Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönergeyi
n)Yönetmelik : Bakanlıklar ve Başbakanlık Bağlı Kuruluşları
Avrupa Birliği Uzmanlığı Yönetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Uzmanlık Tezi
Tez konusunun belirlenmesi
(1) Uzman yardımcısı, Bakanlığın görev alanıyla ilgili konularda aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç olmak üzere adaylıkta geçen süre dâhil Bakanlıkta iki yıllık fiili hizmet süresinin bitimini izleyen bir ay içinde, tez konusunun belirlenmesi için İçişleri Bakanlığı görev alanı çerçevesinde Bakanlık tarafından daha önce belirlenen tez konulan arasından seçtiği veya kendisinin belirlediği üç tez konusunu bağlı bulunduğu Daire Başkanına sunar. Başkan, görüşünü eklemek suretiyle en geç bir ay içinde tez konularını Tez Değerlendirme Komisyonuna sunar.
(2) Üç tez konusundan biri Tez Değerlendirme Komisyonu tarafından uzman yardımcısının hazırlayacağı tezin konusu olarak belirlenir. (Ek-1 Tez Değerlendirme Komisyonunun 1 Nolu Karar Örneği).
(3) Tez konusu Tez Değerlendirme Komisyonunun onayıyla kesinleşir.
(4) Kesinleşen tez konusu uzman yardımcısına insan kaynakları birimi tarafından tebliğ edilir. (Ek-2 Tebligat Örneği).
(5) Belirlenen tez konusu Uzman Yardımcısının talebi ve bağlı bulunduğu birim amirinin teklifi ve Tez Değerlendirme Komisyonunun onayıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. Tez konusunun değiştirilmesi tez teslim süresini uzatmaz.
(6) Tez konusunun kesinleştiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Tez Değerlendirme Komisyonu tarafından, uzman yardımcısı için Bakanlıklar ve Başbakanlık Bağlı Kuruluşları Avrupa Birliği Uzmanlığı Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinde belirtilen kişilerden Tez Danışmanı belirlenir. (Ek-3 Tez Değerlendirme Komisyonunun 2 Nolu Karar Örneği). Belirlenen tez danışmanı, insan kaynaklan birimince uzman yardımcısına tebliğ edilir (Ek-4 Tebligat Örneği). Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde, Tez konusu ile ilgili ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelden de, Bakanlıklarının muvafakati ile tez danışmanı belirlenebilir. Uzman yardımcısı tezini tez danışmanının rehberliğinde hazırlar.
(7) Tez Danışmanının, geçerli bir nedene dayanarak Tez Danışmanlığı görevinden ayrılması halinde, Tez Değerlendirme Komisyonunca yeni bir Tez Danışmanı belirlenir.
Tez değerlendirme komisyonu
(1) Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı tarafından önerilen üç tez konusundan birini tespit etmek ve Tez Danışmanını belirlemek üzere "Bakanlıklar ve Başbakanlık Bağlı Kuruluşları Avrupa Birliği Uzmanlığı Yönetmelik " in 11 11inci ve 21 inci maddelerine istinaden Personel Genel Müdürlüğünün Önerisi ve Bakan’ın onayı ile, biri İçişleri Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı olmak üzere, daire başkanı ve daha üst seviyedeki yöneticiler ile Avrupa Birliği Uzmanları arasından belirlenecek dört kişilik Tez Değerlendirme Komisyonu oluşturulur (Ek-5 Tez Değerlendirme Komisyonu Teşkili Onay Örneği). Ayrıca yüksek öğretim kurumlarının ilgili dallarında görev yapan en fazla iki öğretim üyesi Tez Değerlendirme Komisyonu üyesi olarak seçilebilir. Aynı usulle yeteri kadar yedek üye belirlenir.