Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
1. AMAÇ
Balıkçılık ürünleri işleme tesislerinin onay işlemleri ve perakende balıkçılık ürünlerini piyasaya arz eden yerlerin kayıt işlemleri ve resmi kontrollerinde uyulması gereken kuralları belirlemektir.
2. KAPSAM
Bu prosedür, balıkçılık ürünleri işleme tesislerinin onay işlemleri ve perakende balıkçılık ürünlerini piyasaya arz eden yerlerin kayıt işlemleri ve resmi kontrollerinde uyulması gereken kuralları kapsar.
3. HUKUKİ DAYANAK
a) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
b) Gıda Hijyeni Yönetmeliği
c) Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
ç) Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik
d) Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik
e) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik
f) Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği
g) Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği
ğ) İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
h) Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği
ı) Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği
i) Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
j) İlgili Ürün Tebliğleri
k) Balıkçılık Ürünlerine Ait Duyusal Özellikler ve Toplam Uçucu Bazik Azot (TVB-N) Limitleri Tebliği
4. TANIMLAR
a) Balıkçılık ürünleri: Canlı çift kabuklu yumuşakçalar, canlı denizkestaneleri, canlı gömlekliler ve canlı deniz karından bacaklıları ve bütün deniz memelileri, sürüngenler ve kurbağalar dışında kalan, doğadan veya yetiştiricilik yoluyla elde edilen, bütün deniz ve tatlı su hayvanlarının yenilebilir tüm biçimlerini, kısımlarını ve ürünlerini,
b) Temiz su: Temiz deniz suyu ve aynı kalitedeki tatlı suyu,
c) Hazırlanmış balıkçılık ürünleri: İç organları çıkarma, kafayı ayırma, dilimleme, fileto yapma ve parçalama gibi anatomik bütünlüğü etkileyen bir işleme tabi tutulmuş işlenmemiş balıkçılık ürünlerini,
ç) Taze balıkçılık ürünleri: Muhafazasını sağlamak üzere soğutmadan başka herhangi bir işleme tabi tutulmayarak, vakumla veya modifiye atmosferde paketlenmiş ürünler de dahil olmak üzere, bütün veya hazırlanmış ve işlemeye tabi tutulmamış balıkçılık ürünlerini, ifade eder.
5. GENEL HÜKÜMLER
a) Gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla, “çiftlikten sofraya” kapsamlı ve entegre gıda güvenilirliği yaklaşımı gereklidir.
b) Gıda işletmecisi, gıda zinciri boyunca gıda güvenilirliğini sağlamakla yükümlüdür.
c) Bakanlık ulusal izleme ve kontrol sistemleri ile işletmecilere verilen gıda güvenilirliğini sağlama sorumluluğunun yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
d) Balıkçılık ürünlerinin son tüketiciye satış ya da dağıtım noktasında işlenmesi veya işleme tabi tutulması faaliyetini yürüten perakende işletmeler kayıt kapsamında değerlendirilecektir.
e) Onay kapsamındaki balıkçılık ürünleri işleyen tesisler ayrıca perakende faaliyeti veya kayıt kapsamındaki bir faaliyeti gerçekleştirmeleri durumunda faaliyetleri ile ilgili kayıtları yaptırırlar.
6. BAŞVURU
6.1. Onay İşlemleri
a) Balıkçılık ürünleri işleme tesisleri faaliyete geçmeden önce şartlı onay belgesi, daha sonra onay belgesi almak üzere Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’in Ek-7’sinde belirtilen bilgi ve belgeler ile üretimin yapıldığı İl/İlçe Müdürlüğüne dilekçe ile başvurur.
b) Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe Müdürlüğü tarafından balıkçılık ürünleri işleme tesislerinde resmi kontrol yapacak personel 5996 sayılı Kanun’un Ek-2’sine uygun olarak belirlenir. Belirlenen personelin konuyla ilgili eğitim alması sağlanır.
c) Görevlendirilen personel, başvuru dosyasını başvuru tarihinden itibaren on beş iş günü içerisinde inceler; bilgi ve belgelerin eksik veya yanlış hazırlanmış olması durumunda, eksiklikleri resmi yazı ile başvuru sahibine bildirilir. Eksiklikleri bir ay içerisinde tamamlanmayan dosya, başvuru sahibine iade edilir.
6.2. Kayıt işlemleri
a) Gıda işletmecileri Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’in Ek- 4’ünde belirtilen bilgileri içeren “İşletme Kayıt Belgesi Başvuru Beyannamesi ve Dilekçe ” ile İl/İlçe Müdürlüğüne dilekçe ile başvurur.
b) Yetkili merci; dosyayı başvuru tarihinden itibaren on beş gün içerisinde inceler ve dosyadaki bilgi ve belgelerin tam olması durumunda bu yönetmeliğin Ek-5’inde yer alan “İşletme Kayıt Belgesi” düzenlenir.
c) Başvuru dosyasındaki bilgi ve belgelerin eksik veya yanlış hazırlanmış olması durumunda, eksiklik veya yanlışlık belirtilerek dosya resmi yazı ile başvuru sahibine iade edilir.
7. RESMİ KONTROL
7.1. Onay Kontrolleri: Balıkçılık ürünleri işleyen tesislerde onay amaçlı resmi kontroller sırasında aşağıdaki aşamalar takip edilir.