Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Yetkililer
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatında imzaya yetkili makamları belirlemek, verilen yetkileri belli ilke ve usullere bağlamak, alt kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek, üst makamlara düşünme, politika belirleme ve önemli konularda daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, bürokratik işlemleri kısaltarak hizmetlerde sürat ve verimliliği artırmaktır.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatına ait imza yetkilerini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.
(2) Mevzuatta bizzat belirli makamlar tarafından kullanılması öngörülen yetkilere ilişkin hükümler saklıdır.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 08/06/1984 tarihli ve 231 sayılı “Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”ye dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Başbakan Yardımcısı: Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Başbakan Yardımcısını,
b) Birim: Hukuk Müşavirliği, daire başkanlıkları ve Genel Müdürlük merkez teşkilatında yer alan her türlü yönetim kademelerini,
c) Birim Amiri: I. Hukuk Müşaviri, daire başkanları ve Genel Müdürlük merkez teşkilatında imzaya yetkili tüm yöneticileri,
ç) Genel Müdür: Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürünü,
d) Genel Müdürlük: Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünü,
e) Makam: Genel Müdürlük makamını,
ifade eder.
Yetkililer
(1) Bu Yönerge kapsamında imzaya yetkili olanlar şunlardır:
a) Başbakan Yardımcısı
b) Genel Müdür
c) Genel Müdür Yardımcıları
ç) I. Hukuk Müşaviri
d) Daire Başkanları
e) Birim Amirleri
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulama Esasları ve Sorumluluk
Yetki devri ve imza devrinde dikkat edilecek hususlar
(1) İmza devri yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;
a) İmza devri, bu Yönergede belirtilen esaslar çerçevesinde ve sınırları açıkça gösterilecek şekilde yazılı olarak yapılır,
b) İmza devri, devredilen yetkinin önemi ile uyumlu olmalı ve kısmi yapılmalı, bütün yetkilerin devredilmesi yoluna gidilmemelidir,
c) İmza devredilen personel, görevin gerektirdiği bilgi, deneyim ve yeteneğe sahip olmalıdır,
ç) İmza devri, imza devrindeki değişiklikler ve imza devrinin iptali "onay" veya "talimatname / yönerge" ile yapılmalı, ilgililere duyurulmalıdır,
d) İmza devri kişisel olarak belli bir görevliye yöneldiği için, imza yetkisini devreden veya devralanın makamdan sürekli olarak ayrılması imza devrini sona erdirir.
e) İmza yetkisinin devri, bu yetkinin devreden tarafından kullanılmasını etkilemez. Gerek görüldüğünde bu Yönergede devredilen imza yetkileri asıl yetki sahibi tarafından kullanılabilir.
(2) Yetki devri yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;
a) Yetki devri kanuna dayanmalı ve hiyerarşik yapıya uygun olarak yapılmalıdır.
b) Devredilen yetkinin sınırı açıkça gösterilmelidir.
c) Devredilen yetkinin önemi ile uyumlu olmalıdır.
ç) Yetki devredilen personel, görevin gerektirdiği bilgi, deneyim ve yeteneğe sahip olmalıdır.
d) Yetki devredilen personel yetkinin kullanımı ile ilgili olarak, yetkiyi devreden tarafından istenildiğinde ve/veya belirli dönemler halinde rapor hazırlayarak devredene sunar.
e) Yetki devrinde ilişki, yürütülen görevlerle ilgili olup, devreden veya devralanın şahıslarında meydana gelecek değişiklikler devredilen yetkiyi sona erdirmez. Yetkiyi devreden amirin değişmesi halinde keyfiyet yetkiyi devralan tarafından yeni amire bildirilir ve aksine bir talimat verilmediği sürece yetki aynen devam eder.
Uygulama esasları
(1) Bu Yönergenin uygulamasında aşağıdaki esas ve usuller göz önünde bulundurulur:
a) Her kademedeki yönetici, yetkilerini kullanırken Genel Müdürlük hizmetlerinin hedeflerine ulaşılmasında düzenli bir çalışma ortamı sağlamak ve hiyerarşiye uymakla yükümlüdür.
b) Kendilerine yetki devredilenler, bu yetkilerini asıl yetki sahibi makamın onayı olmadıkça başkalarına devredemezler.
c) Kendilerine yetki devredilenler, tüm yetkilerini hukuka ve usule uygun olarak kullanmakla yükümlüdürler.
ç) İmza yetkililerinin izin, rapor, geçici görev gibi sebeplerle geçici olarak görevlerinde bulunmadığı hallerde, vekili imza yetkilerini kullanır.
d) Genel Müdürlük ana hizmet, danışma ve yardımcı hizmet birimleri kendi görev alanlarına giren konularla ilgili olarak, imza yetkileri içinde olmak kaydıyla birbirleriyle yazışma yapabilirler.
e) Birim amirlerinin, herhangi bir sebeple görevleri başında bulunmamaları halinde, yerlerine vekâlet edecek yönetici için Makamdan onay alınır.