(2) Bu Yönerge ayrı bir denetim standardı oluşturmamaktadır. Denetçilerin Güvence Denetim Standardı 3000 Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Diğer Güvence Denetimleri standardına uygun denetim yapmaları esastır.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
Kurum: Borsa İstanbul
Kabul Tarihi: 05.03.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 05.03.2021
Son Değişiklik Tarihi: 02.06.2021
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 02.06.2021
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasasına üye olan kıymetli madenler aracı kuruluşları ile Rafineriler Listesi’nde yer alan Türkiye’de kurulu rafinerilerin Borsa İstanbul Sorumlu Tedarik Zinciri Uyum Yönergesine, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Sorumlu Tedarik Zinciri Uyum Rehberine ve Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Aracı Kuruluşları ile Rafinerilerin İç Kontrol Sistemi ve Uyum Esasları Hakkında Yönergeye uyumunun bağımsız bir üçüncü tarafça denetimine, bu faaliyette bulunmak için gerekli şartları sağlayan bağımsız denetim kuruluşlarının ilan edilmesine ve denetim sonuçlarının raporlanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge hükümleri, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasasına üye olan kıymetli madenler aracı kuruluşları ile Rafineri Listesi’nde yer alan Türkiye’de kurulu rafinerilere uygulanır.
(2) Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasasında işlem gören kıymetli madenler bu Yönerge kapsamındadır.
(3) Bu Yönerge kapsamındaki sorumlu tedarik zinciri güvence denetimi faaliyeti, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar olarak yetkilendirilenler arasından, bu Yönergede belirtilen şartları sağlayan ve Borsanın yayımladığı Bağımsız Denetim Kuruluşları Listesinde bulunan yetkili bağımsız denetim kuruluşları tarafından gerçekleştirilir.
(4) Külçeler halinde bankaların ve merkez bankalarının kasalarında, borsalarda ve rafinerilerde tutulan altın yatırımı ürünleri (ingot, bar, külçe, sikke ve kapalı kaplardaki işlenmiş altın) ile gümüş, platin ve paladyum yatırım ürünleri 1 Ocak 2012 tarihinden önceki bir doğrulanabilir tarihe sahipse bunların menşei konusunda bir belirleme yapılması gerekmez. Bu muaf stoklar, belirtilen kuruluşlar adına üçüncü bir tarafça tutulan stokları da içerir.
(5) Kıymetli maden rafinasyonu amacıyla denetleme dönemi içerisinde kabul edilen madenden çıkarılan, geri dönüşüme tabi olmuş ya da rafineri tarafından kabul edilen kıymetli maden dâhil bütün kıymetli maden içerikli materyal sorumlu tedarik zinciri güvence denetimi kapsamındadır.
(6) İçeriğinde düşük oranda kıymetli maden bulunan veya işleme gereksinimleri yüksek olması nedenleriyle, çatışmadan etkilenmiş ve yüksek riskli bölgelerden tedarik edilme olasılığı ya da tedarik zincirinde oluşabilecek diğer insan hakları suistimallerine neden olma riski düşük olan kıymetli maden içerikli materyaller sorumlu tedarik zinciri güvence denetiminden muaftır. Bunlar ayrıca bakır sülfür ve oksit cevheri ile birlikte fırın baca tozu, harcanmış kröze ve yer süprüntüleri ya da diğer metallerin rafinasyon işleminden kalıntılar gibi düşük kalite yan sanayi ürünlerini de kapsamaktadır.
(7) Bu Yönerge kapsamında hazırlanan tedarik zinciri uyum raporu ve Bağımsız Güvence Raporuna ilişkin olarak 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ile 09/01/2008 tarihli ve 26751 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik hükümleri ile 16/09/2008 tarihli ve 26999 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik hükümleri saklıdır.
Dayanak
(1) Bu Yönerge 21/05/2007 tarihli ve 26528 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıymetli Madenler Borsası Aracı Kuruluşlarının Faaliyet Esasları ile Kıymetli Madenler Aracı Kurumlarının Kuruluşu Hakkında Yönetmelik ile 18/11/2006 tarihli ve 26350 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2006/1 sayılı Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
(2) Borsa İstanbul Sorumlu Tedarik Zinciri Uyum Yönergesi, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Sorumlu Tedarik Zinciri Uyum Rehberi, Borsa İstanbul Sorumlu Tedarik Güvence Denetimi Yönergesi ve Kıymetli Madenler Aracı Kuruluşları ile Rafinerilerin İç Kontrol Sistemi ve Uyum Esasları Hakkında Yönerge bir bütün olarak Borsa İstanbul sorumlu kıymetli maden tedarik zinciri uyum programının unsurlarıdır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) 32 Sayılı Karar: 11/08/1989 tarihli ve 20249 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararı,
b) Aksiyon planı: Yönetim raporunda yer alan ve bağımsız denetçi tarafından tespit edilen bulguların düzeltilmesi için oluşturulan eylemleri içeren planı,