Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı; 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve bunların ikincil mevzuatı hükümleri uyarınca Teşekkülün tarafı olduğu ve olacağı Arabuluculuk faaliyetleri kapsamındaki iş ve işlemlere ilişkin hususlar ile Arabuluculuk faaliyeti kapsamında Teşekkülü temsil edecek Arabuluculuk Komisyonlarının çalışmalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
(2) Bu Yönerge, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve bunların ikincil mevzuatı hükümlerine göre Teşekkülün tarafı olduğu ve olacağı Arabuluculuk faaliyetleri kapsamındaki iş ve işlemlere ilişkin hususlar ile Teşekkülü temsil etmek üzere oluşturulacak Arabuluculuk Komisyonlarının çalışmasına ilişkin hususları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge; 18.06.1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnameye, Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü Ana Statüsüne, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve ikincil mevzuatına, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ve ikincil mevzuatına, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine ve ikincil mevzuatına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu yönergede geçen;
(a) Arabulucu: Arabuluculuk faaliyetini yürüten ve Bakanlıkça düzenlenen arabulucular siciline kaydedilmiş bulunan gerçek kişiyi,
(b) Arabuluculuk: Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemini,
(c) Arabuluculuk Bürosu: Adalet Bakanlığı tarafından adliyelerde kurulan arabuluculuk bürolarını,
(ç) Arabuluculuk Komisyonu: Arabuluculuk müzakerelerinde Kuruluşu temsil eden Arabuluculuk Komisyonunu,
(d) Arabuluculuk İşleri Müdürlüğü: Arabuluculuk Komisyonunun sekretarya işlerini yapmakla görevli ve I. Hukuk Müşavirliğine bağlı birimi,
(e) Arabuluculuk Ücret Sözleşmesi: Arabuluculuk faaliyeti neticesinde Arabulucunun emeğine karşılık olarak düzenleyeceği sözleşmeyi,
(f) Asıl Üye: Komisyonda asli olarak görevlendirilen üyeleri,
(g) Genel Müdür: BOTAŞ Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürünü,
(ğ) Komisyon: Arabuluculuk Komisyonunu,
(h) Müdürlük: Arabuluculuk İşleri Müdürlüğünü,
(ı) Prensip Kararı: Arabuluculuk Komisyonunu bağlayan ve uyuşmazlık konuları hakkında Arabuluculuk faaliyetleri kapsamında anlaşılması ya da anlaşılmamasına yönelik rapor ve onaya dair esas ve ilkeleri belirleyen genel nitelikli kararları,
(i) Teşekkül: BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şiıketi’ni
(j) Ünite: Organizasyon şemasında Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısına doğrudan bağlı olan yerleri,
(k) Yedek Üye: Komisyon asıl üyelerinin bulunmadığı durumlarda komisyonda görev alan üyeleri,
ifade eder.
Arabuluculuk faaliyetlerini yürütecek ünite
(1) 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri kapsamında Teşekkülün tarafı olduğu ve olacağı Arabuluculuk faaliyetleri I. Hukuk Müşavirliği eliyle yürütülür.
(2) Arabuluculuk faaliyetleri kapsamında I. Hukuk Müşavirliği; arabulucuya başvurmaya, arabulucuyu seçmeye, gerektiğinde görüş ve/veya rapor almak dahil, seyahat, konaklama, toplantı yeri, kırtasiye, ikram vb. ile bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer harcamaları yapmaya, Arabuluculuk konusunda eğitim almaya ve/veya aldırmaya yetkilidir.
(3) Teşekkül merkez ve taşra teşkilatına, yetkili arabuluculuk bürosu ya da yetkili sulh hukuk mahkemesi yazı işleri müdürlüğünce görevlendirilen Arabulucu tarafından gönderilen toplantı davet yazıları, tebliğ alan Ünite/Birim tarafından ivedilikle I. Hukuk Müşavirliği "ne iletilir.
Arabuluculuk İşleri Müdürlüğü
(1) Arabuluculuk işlemlerine ilişkin her türlü iş ve işlem I. Hukuk Müşavirliğine bağlı Arabuluculuk İşleri Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.
(2) I. Hukuk Müşavirliğine iletilen toplantı davet yazıları Arabuluculuk İşleri Müdürlüğü’ne havale edilir. Davet mektubunun Müdürlüğe ulaşmasıyla birlikte Müdürlük yetkili Arabulucuyla iletişime geçerek, başvurucunun görev yeri, talep konusu ve tutarı ile aynı başvurucuya ait herhangi bir talep/dava olup olmadığı gibi hususları tespit ederek Teşekkülü temsil edecek Komisyonun oluşturulması için gerekli Genel Müdürlük Olur’unu hazırlayarak I. Hukuk Müşavirine sunar.