ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 2009/19-157
Kurum: Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ)
Kabul Tarihi: 09.07.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 09.07.2009
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. adına, Teşekkülün gelecekteki yetişmiş personel ihtiyacım karşılamak üzere yurtdışındaki öğretim kurumlarında 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkındaki Kanun uyarınca okutulacak öğrencilerle ilgili bütün işlemler bu Yönerge ile düzenlenmiştir.
(1) Bu Yönerge hükümleri 3416 sayılı Kanun uyarınca BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. adına yurtdışında burslu okutulmakta olan bütün öğrenciler için uygulanır.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 1416 sayılı Kanun ile Türk Öğrencilerinin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkındaki Yönetmelik göz önünde bulundurularak ve bu mevzuata dayanılarak hazırlanmıştır.
Tamınlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Akseptans: Öğrencinin, yurtdışında esas öğrenimi için aldığı kabul mektubunu,
b) Ales: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nı,
c) Ataşelik: Yurtdışındaki öğrencilerin işleri ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Eğitim Ataşeliklerini,
ç) Bakanlık: 1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışında burslu okutulan öğrencilerin işleri ile Türkiye'de direkt ilgili ve sorumlu Bakanlık olan Milli Eğitim Bakanlığım,
d) Daire Başkanlığı: İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ve Kurumsal Kalite ve Eğitim Daire Başkanlığını,
e) Dil Okulu: Öğrencinin esas öğrenimine başlamadan önce, yeterli yabancı dil seviyesine ulaşmak için yurt içinde/yurtdışında devam ettiği öğretim kurumların,
f) Esas Öğrenim: Öğrencinin yurtdışında yüksek lisans programına devam edeceği okulu,
g) Öğrenci: BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nce burs verilmekte olan öğrenciyi,
ğ) Öğretim Kurumu: Öğrencinin devam etmekte olduğu Üniversiteyi,
h) Teşekkül: BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’ni,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kontenjan Tespiti, Bütçe Ödeneği ve Öğrencilerin Seçilmesi
Kontenjan Tespiti ve Bütçe Ödeneği
(1) 1416 sayılı Kanun uyarınca, her yıl, bir sonraki yılda Teşekkül adına, yurtdışında Yüksek Lisans Öğrenimi görmek üzere, branşı, ülke tercihi ve kontenjan sayısı İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca ünitelerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanarak Genel Müdürlüğün onayına sunulur.
(2) Söz konusu talepler Genel Müdürlükten alınan Onay neticesinde nihai şeklini alır ve nihai şeklini alan eğitim planları İçin Kurumsal Kalite ve Eğitim Daire Başkanlığınca bir sonraki yılın iş programına tahsisat konur. Bir sonraki yıl İş Programında tahsisatı da ayrılan yurt dışında burslu okutulacak öğrenci kontenjanı, branşı ve okutulacağı ülke de belirtilmek suretiyle Bakanlığa bildirilir.
Bu aşamadan Öğrenimin tamamlanmasına kadarki süreçte öğrenci işlemleri Kurumsal Kalite ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından takip edilir.
Burs Verilecek Öğrencilerin Seçimi
(1) 1416 sayılı Kanun uyarınca Teşekkül adına yurtdışına öğrenime gönderilecek öğrencilerin yerleştirilme işlemleri Bakanlıkça yürütülür.
(2) Kurumlar adına yurt dışına öğrenime gönderilecek öğrencilerden, Teşekkül adına müracaat eden ve Bakanlıkça “Ales” ve “Diploma Notu” göz önüne alınarak yerleştirilen öğrencilere Teşekkülce burs verilir.
(3) Bütün bu işlerin yapılmasında Teşekkül Bakanlıkla işbirliği içerisinde hareket eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bursun Kesinleşmesi Sonrasında Yapılacak İş ve İşlemler
Bursun Kesinleşmesi
(1) Teşekkül adına yurt dışına öğrenime gönderilecek öğrencilerden; Bakanlık tarafından temin edilen sağlık raporu, taahhütname ve kefaletname, nüfus cüzdanı sureti, son mezun olduğu okul diploması veya diploma yerine geçecek belge ile yabancı ülkedeki dil okuluna kabul belgesi gibi belgeleri içeren öğrenci dosyaları, gerekli prosedürün tamamlanabilmesi için Teşekküle iletilir.
(2) Bakanlıkça Teşekküle bildirilen öğrencilerin, Teşekkül adına yurtdışına öğrenime gönderilmelerinin ve gerekli ödemelerinin yapılabilmesini teminen, Genel Müdürlük Oluru alınır ve bu olurla öğrencilerin bursluluğu kesinleşir,
(3) Bursluluğu kesinleşen öğrencilerin yabancı dil seviye tespit sınavlarının yapılarak, sınav sonuçlarına göre, dil okullarının belirlenmesi ve gerekli belgelerin alınması ile ilgili tüm işlemler Bakanlıkça yürütülür
(4) Bakanlıkça yapılacak yabancı dil seviye tespit sınavı sonuçlarına göre yeterli görülen öğrenciler doğrudan yurtdışına gönderilir. Dil seviyesi yetersiz görülenler ise seviyelerine göre yurtiçinde yurtdışında, dil kursu programlarına katılırlar. Kurs programlarının sonunda başarılarını belgelendirenler, yurtdışına gönderilmeye hak kazanırlar. Öğrenci Bakanlıkça kendisine bildirilen süre içerisinde işlemlerini tamamlayarak öğrenim yerine gitmeye mecburdur. Bu süre Bakanlığın ve Teşekkülün onayı ile çok zorunlu hallerde uzatılabilir.