Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, bruselloz ile mücadelede uyulması gereken hususları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, ulusal bruselloz mücadele programına ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 3/4/2009 tarihli ve 27189 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliğinin 17 nci maddesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: Tarım ve Orman Bakanını,
b) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
c) Bakteriyolojik analiz için uygun numune: Atık yapmış tüm hayvanlardan yavru atıkları, yavru zarları, atık yavruya ait mide içeriği ve vaginal svapları; atıklar imha edilmiş ve atığın üzerinden bir hafta geçmemişse vaginal svabı,
ç) Bölge enstitü müdürlüğü: Bakanlığa bağlı veteriner kontrol enstitü müdürlükleri ile veteriner kontrol merkez araştırma enstitüsü müdürlüğünü,
d) Genel müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
e) İl/ilçe müdürlüğü: Bakanlık il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerini,
f) Serosurvey: Bir popülasyonun kan serumu testi ile belirli bir hastalığa karşı antikorların yaygınlığını ölçen bir tür epidemiyolojik çalışmayı,
g) Sürü: Bir işletmede aynı sağlık statüsüne sahip ve patojenik bir etkene maruz kalma olasılığı yaklaşık olarak aynı olan bir hayvan ya da hayvan grubunu,
ğ) Veri tabanı: Bakanlık hayvan, hayvan sağlığı, aşı ve laboratuvar kayıt sistemlerini ifade eder.
(2) Bu Yönergede yer almayan tanımlar için, 5996 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde ve bu Kanuna dayanılarak hazırlanan alt mevzuatta yer alan tanımlar geçerlidir.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Prensipler, Aşıların Temini ve Aşılama Programı
Genel prensipler
(1) 20.01.2012 tarihli ve 28179 saylı Resmî Gazete’de yayımlanan Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları ile Mücadelede Uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin Yönetmelik’in 28 inci maddesi hükmüne istinaden oluşturulan hayvan sağlığı danışma komisyonlarından Bruselloz Alt Komisyonu kararına istinaden, Trakya’da bulunan işletmeler ile hastalıktan ari işletmeler haricinde kalan işletmelerde bulunan büyükbaş hayvanlar kitlesel olarak konjuktival aşı ile aşılanır.
(2) Kitlesel aşılama programının kapsamı ve süresi, yapılacak serosurvey çalışmalarının sonuçlarına göre Bakanlıkça belirlenir.
Aşıların temini ve uygulamaları
(1) Konjuktival brusella aşıları Bakanlıkça temin edilir. Aşı nakillerinde ve muhafazasında ilgililerce soğuk zincirin aksamaması için gerekli hassasiyet gösterilerek aşı zayiatının asgari düzeyde tutulması sağlanır.
(2) Mevcut pazarlama izinli aşıların saklama koşulları ve raf ömürleri değişkenlik gösterdiğinden, muhafaza ve nakilde ilgili aşının etiket ve prospektüsünde yazılı şartlar yerine getirilmelidir.
(3) Aşılar prospektüs bilgisine göre uygulanır.
Büyükbaş hayvanlarda aşı uygulama programı
(1) Trakya’da bulunan işletmelerin tamamında ve ülkedeki tüm hastalıktan ari işletmelerde, üç-altı aylık yaşta dişi buzağılar B. abortus S19 Konjuktival aşı ile aşılanır, ilk aşılamadan dört-altı ay sonra rapel aşı yapılır. Talep edilmesi halinde aşılı ari işletmelere getirilen ithal hayvanlar da ana ari sürüye dahil edildikten sonra B. abortus S19 Konjuktival aşı ile aşılanır.
(2) Hastalıktan ari işletmeler hariç olmak üzere Anadolu’da bulunan diğer işletmelerde ise tüm dişi büyükbaş hayvanlar kitlesel olarak B. abortus S19 Konjuktival aşı ile aşılanır.
Küçükbaş hayvanlarda aşı uygulama programı
(1) Üç-altı aylık yaşta dişi kuzu ve oğlaklar ile damızlık erkek hayvanlar B. melitensis Rev1 Konjuktival aşı ile aşılanır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Büyükbaş Hayvanlar, Küçükbaş Hayvanlar, Hastalıktan Ari İşletmeler, Hastalık Takibi ve Uygulanacak Testler
Büyükbaş hayvanlar
(1) Hastalıktan ari işletme başlangıç ve devam testleri, damızlık erkeklere yapılacak testler, ithalat ve ihracat amaçlı yapılacak testler, kitle aşılamasına dahil olmayan yerlerde bakteriyolojik olarak pozitif tespit edilen hastalık çıkışından sonra yapılacak testler ve Genel Müdürlükçe izin verilmiş projeler kapsamında yapılacak testler haricinde Brusellozun serolojik tespiti için isteğe bağlı numune gönderilmez.
(2) Atık ihbarı alınması durumunda, hasta ve/veya hastalıktan şüpheli hayvanlardan bakteriyolojik analiz için uygun numune alınarak uygun şartlarda bağlı bulunulan bölge enstitü müdürlüğüne gönderilir. Numune gönderilen hayvan diğerlerinden ayrı bir yerde bulaşmaya engel olacak şekilde izole edilir.
(3) Bakanlık veri tabanında hastalık için şüphe kaydı oluşturulur ve kısıt ekleme işlemi yapılır. Bakteriyolojik analiz sonucunda bruselloz tespit edilmesi durumunda şüphe kaydı onaylanarak hastalık çıkışı yapılır.