ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Diyanet İşleri Başkanlığı
Kabul Tarihi: 01.01.2007
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 01.01.2007
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığınca yerine getirilecek bütçe, performans programı, kesin hesap ve raporlama faaliyetlerine ilişkin ilke, iş, işlem ve süreçleri belirlemektir.
(1) Bu Yönerge; 5436 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 15 inci maddesi, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60 ıncı maddesi ile 18/02/2006 tarihli ve 26084 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin (a) ve (b) fıkrası hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergenin uygulanmasında;
a) Başkanlık: Diyanet İşleri Başkanlığını,
b) Başkan: Diyanet İşleri Başkanını,
c) Daire Başkanlığı: Strateji Geliştirme Daire Başkanlığını,
ç) Daire Başkanı: Strateji Geliştirme Daire Başkanını,
d) Harcama birimi: Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan Başkanlık birimini,
e) Performans Programı: Bir mali yılda Başkanlığın stratejik planı doğrultusunda yürütmesi gereken faaliyetleri, bu faaliyetlerin kaynak ihtiyacını, performans hedef ve göstergelerini içeren Başkanlık bütçesinin ve Başkanlık faaliyet raporunun hazırlanmasına dayanak teşkil eden programı,
f) Kanun: 10/12/2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununu,
g) Yönerge: Bu Yönergeyi,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Bütçe ve Performans Programı
Görevler
(1) Bütçe ve performans programı fonksiyonu kapsamında aşağıda sayılan görevler Daire Başkanlığı tarafından yerine getirilir:
a) Performans programı hazırlıklarının koordinasyonunu sağlamak.
b) Bütçeyi hazırlamak.
c) Ayrıntılı harcama programını hazırlamak.
ç) Bütçe işlemlerini gerçekleştirmek ve kayıtlarını tutmak.
d) İlgili harcama birimlerince düzenlenen ödenek gönderme belgesine dayanılarak ödeneğin ilgili birimlere gönderilmesini sağlamak.
Performans programı hazırlıklarının koordinasyonu
(1) Performans Programının hazırlanması ve değiştirilmesi çalışmalarında harcama birimleri arasındaki koordinasyon, Daire Başkanlığınca yerine getirilir. Bu çalışmalarda kullanılacak bilgi, belge ve cetveller ile gerekli dokümanlar harcama birimlerine gönderilir. İlgili harcama birimlerince hazırlanan Performans Programları, belirtilen sürede Daire Başkanlığına iletilir. Harcama Birimi Performans Programı, kalkınma planı, yıllık program, orta vadeli program, orta vadeli mali plan ile Başkanlık stratejik planına göre incelenir. İhtiyaç duyulması halinde harcama birimi temsilcileriyle birlikte gözden geçirilen birim Performans Programına son şekli verilir. Harcama birimlerine ilişkin performans programlarından hareketle Başkanlık Performans Programı hazırlanır.
Bütçenin hazırlanması
(1) Daire Başkanlığı, bütçesi hazırlanacak yıla ilişkin merkez ve merkez dışı birimlerin ödenek ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla, orta vadeli programın (OVP) yayımlanmasından önce gerekli çalışmaları başlatır. Bu çalışmalar kapsamında harcama birimleri, bütçe hazırlığına ilişkin verilerini güncelleyerek biriminin ihtiyacını tespit eder. Bu sayede bütçe ön hazırlığını tamamlamış olan harcama birimleri, Mayıs ayı sonunda yayımlanan OVP ve Haziran ayının on beşine kadar yayımlanan orta vadeli mali plan (OVMP) doğrultusunda önceliklerini ve ihtiyaçlarını gözden geçirerek ödenek ihtiyaçlarını netleştirirler.
(2) Haziran ayı sonuna kadar Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Hazırlama Rehberi ile Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca hazırlanan Yılı Yatırım Programı Hazırlama Rehberinin yayımlanmasını müteakip Daire Başkanlığı, bütçenin hazırlanmasında kullanılacak belge ve cetveller ile gerekli dokümanları harcama birimlerine bir yazı ile bildirir.
(3) Harcama birimlerinin ödenek teklifleri, OVP, OVMP ve söz konusu rehberlerde belirtilen ilke, öncelik, politika ve standartlara uygun bir şekilde hazırlanarak en geç Temmuz ayının on beşine kadar Daire Başkanlığına iletilir. Harcama birimlerince bütçe tekliflerine ilişkin kayıtlar, aynı şekilde ve aynı süre zarfında e-bütçe sistemine de girilir.
(4) Harcama birimlerine ait bütçe teklifini konsolide eden Daire Başkanlığı, Başkanlık bütçe teklifinin söz konusu dokümanlara uyumunu sağlamak amacıyla gerektiğinde harcama birimleri arasında koordinasyon toplantısı yapar ve Başkanlık bütçe teklifine son şeklini verir.
(5) Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne gönderilen bütçe teklifine ilişkin bütçe görüşme takvimi, Daire Başkanlığı tarafından harcama birimlerine duyurularak bütçe görüşmelerine birim temsilcilerinin katılımı sağlanır.