ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 34
Kurum: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Kabul Tarihi: 10.05.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 10.05.2024
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için alınacak önlemleri belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı merkez teşkilat binası ve eklentileri ile bu yerleşkedeki bütün işleri, işyerlerini, işverenleri, işveren vekilleri ile çırak ve stajyerler dâhil 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki tüm çalışanları kapsar.
(1) Bu Yönerge, 18/1/2013 tarihli ve 28532 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönergenin uygulanması bakımından;
a) Bakan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını,
b) Bakanlık: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
c) İSGB: İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere kurulan, gerekli donanım ve personele sahip olan işyeri sağlık ve güvenlik birimini,
ç) İşveren: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Devlet tüzel kişiliğini,
d) İşveren Vekili: Bakanın iş sağlığı ve güvenliği konusunda yetki verdiği Bakan Yardımcısını,
e) İşyeri: Bakanlık merkez teşkilat binası ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim yerleri ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçları da içeren organizasyonu,
f) Kurul: İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunu, ifade eder.
(2) Bu Yönergede yer almayan tanımlar hakkında 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu ile 6331 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
İKİNCİ BÖLÜM
İşveren ve Çalışanların Genel Yükümlülükleri
İşverenin yükümlülüğü
(1) İşveren, genel olarak çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlar.
Bu çerçevede İşveren;
a) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
b) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
c) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
ç) Acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirler ve bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirleri alır.
d) Bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar, gerekli incelemeleri yaparak ilgili raporları düzenler ve inceleme sonuçlarını takip eder.
e) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.
f) İşyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler konusunda çalışanları bilgilendirir.
g) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar.
ğ) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere Kurulu oluşturur ve Kurul kararlarını uygular.
h) İşyerinde yetkili sendika veya sendikalar bulunması halinde işyeri sendika temsilcisini çalışan temsilcisi olarak görevlendirir. Sendika temsilci sayısının zorunlu çalışan temsilci sayısından az olması durumunda diğer çalışan temsilcisi veya temsilcileri dengeli dağılıma özen göstermek kaydıyla İşveren tarafından görevlendirilir.
(2) İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere personel görevlendirilen İşverenin bu hizmetlere ilişkin yükümlülükleri devam eder.
(3) İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek üzere Bakanlık personelinden görevlendirme yapılması esastır.
Çalışanların yükümlülükleri
(1) Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve İşverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.
(2) Çalışanların yükümlülükleri genel olarak şunlardır:
a) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.
b) Kişisel koruyucu donanımı verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda ve amacına uygun olarak kullanmak.
c) İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden bir tehlike ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, İşverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.
ç) Teftişe yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, İşveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.
d) Acil durum planında belirtilen hususlar dâhilinde alınan önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlere uymak.