ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Diyanet İşleri Başkanlığı
Kabul Tarihi: 05.01.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 05.01.2016
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatında görev yapan personele yemek hizmeti verilmesinin usul ve esasları ile bu hizmetleri yürütecek personelin görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Başkanlık Merkez Teşkilatına ait yemek servislerinin işletilmesi ve bu servislerden yararlanma şartlarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede yer alan;
a) Başkan : Diyanet İşleri Başkanını,
b) Başkanlık : Diyanet İşleri Başkanlığını,
c) Başkan Yardımcısı: Genel Müdürlüğün bağlı olduğu başkan yardımcısını,
c) Daire Başkanı : Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanını,
ç) Daire Başkanlığı : Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığını,
d) Genel Müdür : Yönetim Hizmetleri Genel Müdürünü,
e) Genel Müdürlük : Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
ğ) Yönerge : Diyanet İşleri Başkanlığı Merkez Teşkilatı Yemek Servisi Yönergesini,
h) Yönetim Kurulu : Bu Yönergeye göre oluşturulan yemek servisi yönetim kurulunu,
ı) Yönetmelik : Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Yönetim Kurulunun Teşkili, Çalışma Esasları, Görev ve Yetkileri
Yönetim kurulunun teşkili ve çalışma esasları
(1) Yönetim Kurulu; Sosyal Hizmetler Daire Başkanının başkanlığında, Malzeme Yönetimi ve Satınalma Daire Başkanı, Bütçe ve Performans Daire Başkanı, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığında görevli uzman, yemekhane sorumlusu, muhasebe memuru, satınalma memuru ve gıda mühendisi/diyetisyen/tabip olmak üzere 8 (sekiz) kişiden oluşur.
(2) Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanının çağrısı üzerine; üye tam sayısı ile toplanır ve kararlarını çoğunlukla alır. Oyların eşit olması halinde, Yönetim Kurulu Başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır. Oylamada çekimser kalınamaz, karara muhalif üye muhalefet şerhini yazarak kararı imzalamak zorundadır. Alınan kararlar onaylı karar defterine yazılır ve üyelerce imzalanır.
(3) Yönetim Kurulu üyeleri arasında görev dağılımı, Yönetim Kurulu Başkanının teklifi ve Genel Müdürün onayı ile yapılır.
Yönetim kurulunun görev ve yetkileri
(1) Yönetim Kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:
a) Yemekhane bütçesine Başkanlık bütçesinden aktarılan ödenekler ile personelden alınan katkı paylarının ekonomik, verimli, hesap verebilirlik ve saydam bir şekilde kullanılmasını takip ve kontrol etmek,
b) Muhasebe memuru tarafından düzenlenen bilanço ve gelir tablosunu kontrol edip, mali yılın bitimini takip eden ayın sonuna kadar Genel Müdürün onayına sunmak,
c) Mutfak ve yemekhanelerinin idaresini, yemeklerin pişirilmesini, personele servis edilmesini sağlamak, buna ilişkin tedbirleri almak ve uygulamak,
ç) Kasadan yapılabilecek ödeme miktarını belirlemek,
d) Yönetim kurulu üyeleri arasında iş bölümünü belirlemek,
e) Muayene Kabul Komisyonunun üyelerini belirlemek.
Yönetim kurulu başkanının görevleri
(1) Yönetim Kurulu Başkanının görevleri şunlardır:
a) Yemekhane hizmetleriyle ilgili Başkanlık talimatları ve Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını sağlamak,
b) Hazırlanan haftalık/aylık yemek listelerinin uygulanmasını sağlamak,
c) Yönetmelik ile bu Yönerge hükümlerinin yerine getirilmesini sağlamak,
ç) Başkan, Başkan Yardımcısı ve Genel Müdür tarafından, yemek servisi ile ilgili olarak verilen görevleri yapmak.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yemek Servisi Hizmetlerini Yürütecek Personel, Görev, Yetki ve Sorumlulukları
Yemek servisi hizmetlerinin yürütülmesi
(1) Yemek servisi hizmetleri aşağıda belirlenen personel ile yürütülür. Hizmetin gerektirdiği diğer personel kurum içinden sağlanabilir.
a) Sosyal Hizmetler Daire Başkanı,
b) Muhasebe memuru,
c) Yemekhane sorumlusu,
ç) Gıda mühendisi/diyetisyen/tabip,
d) Satınalma komisyonu,
e) Muayene Kabul Komisyonu,
f) Satınalma memuru,
g) Kontör satış memuru,
ğ) Ambar memuru,
h) Aşçıbaşı, aşçılar ve aşçı yardımcıları,
ı) Bulaşıkçılar.
Sosyal hizmetler daire başkanı
(1) Sosyal Hizmetler Daire Başkanının yemek servis hizmetleri ile ilgili görevleri şunlardır:
a) Yemekhanede görevli personelin bu Yönerge hükümlerine göre çalışmalarını takip etmek,
b) Diğer mevzuatta belirlenen yemek servisi hizmetleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek.
Yemekhane sorumlusu
(1) Yemekhane sorumlusunun görevleri şunlardır:
a) Bu Yönerge hükümleri ile yönetim kurulu kararları çerçevesinde yemek servisinin düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak. Demirbaşların bakım, onarım ve temizliğinin takibini yapmak.