Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönerge, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında yapılacak inceleme ve disiplin soruşturmalarında muhakkik tayin ve tespiti ile muhakkikler aracılığıyla yürütülecek inceleme ve disiplin soruşturmalarına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatında görevli memur ve sözleşmeli personeli kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 29/4/2021 tarihli ve 3935 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliğinin disiplin hükümlerini düzenleyen maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Disiplin Amiri: Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Disiplin Amirleri Yönetmeliğinde disiplin amiri olarak gösterilen kişileri,
b) Disiplin Kurulları: Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulu ile Disiplin Kurulunu,
c) EÜAŞ: Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünü,
ç) Merkez Teşkilatı: Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü merkezindeki birimleri,
d) Taşra Teşkilatı: Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü merkezi dışındaki birimleri,
e) Muhakkik: Disiplin amiri tarafından yalnızca disiplin suçu oluşturan bir konuda inceleme ve soruşturma yapmakla görevlendirilen kişiyi,
f) Personel: Memur ve sözleşmeli personeli, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Disiplin Soruşturması ve Muhakkikin Çalışma Usulleri
Disiplin soruşturmasına başlama ve muhakkik görevlendirilmesi
(1) Memur ve sözleşmeli personel için disiplin amiri, disipline aykırı fiil veya hâlin öğrenilmesinden itibaren derhal disiplin soruşturmasını başlatır. Disiplin soruşturması yapılmadan personele disiplin cezası verilemez.
(2) Disiplin soruşturması yazılı olarak görevlendirilen muhakkik marifetiyle yapılır. Merkez Teşkilatında Daire Başkanı/Müdür, Taşra Teşkilatında İşletme Müdürü/Müdür tarafından muhakkik görevlendirilir. Görevlendirme yazısında soruşturma konusu, kimin hakkında hangi fiil veya iddia ile ilgili soruşturma yapılacağı açıkça belirtilir.
(3) Görevlendirme yapılırken, muhakkik ile hakkında soruşturma yapılan personel arasında kin, garez, husumet veya soruşturmanın akıbetini olumsuz etkileyebilecek muhtemel durumların olup olmadığının dikkate alınması gerekir.
(4) Muhakkik olarak tayin edilecek kişinin hakkında soruşturma yapılan personelden daha üst veya eşit bir görevde bulunması zorunludur. Genel Müdürlük Hukuk Müşavirliği dışında diğer birimlerce Hukuk Müşaviri ve Avukatlar muhakkik olarak tayin edilemez.
(5) Emekliye ayrılan, memuriyetten çekilen veya çekilmiş sayılan, kurum değiştiren ya da başka bir eylemi nedeniyle Devlet memurluğundan çıkarma cezası almış olan personel hakkında da disiplin soruşturması yapılır. Personel ölmüş ise soruşturma evrakı işlemden kaldırılır, disiplin cezası verilmiş ise uygulanmaz.
Muhakkik tarafından yapılamayacak soruşturmalar
(1) Disiplin amiri veya muhakkikin, disipline aykırı fiilin mağduru veya tanığı olması, inceleme ve soruşturmaya konu olayla ilgisinin bulunması, suç konusu eylemden zarar görmüş olması, inceleme ve soruşturması yapılan personel veya olayın mağduru durumunda olan kişilerle akrabalık bağının bulunması, hakkında inceleme veya soruşturma yapılan personel ile halef-selef ilişkisi olması hâllerinde disiplin soruşturmasını yürütemez ve dosya bir üst birime ya da Teftiş Kurulu Başkanlığına iletilir.
(2) Birinci fıkrada belirtilen durumlardan herhangi birine sahip olan disiplin amiri buna ilişkin düzenleyeceği tutanağı ve elindeki mevcut belgeleri konunun incelenmesi ve soruşturulması için bir üst birime ya da Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderir. Birinci fıkrada belirtilen durumlardan herhangi birine sahip olan muhakkik ise durumu gereğini yapması için kendisini görevlendiren disiplin amirine yazılı olarak bildirir.
(3) Muhakkiklerin görevlendirildiği konular ile ilgili olarak müfettiş de görevlendirilmesi durumunda, muhakkik tarafından elde edilen tüm bilgi ve belgeler müfettişe devredilir ve görevlendirilme yapılan birime yazı ile bildirilerek konu müfettişçe sonuçlandırılır.
Muhakkikin görev ve sorumlulukları
(1) Muhakkik, savunma isteme ve disiplin cezası verme yetkisi hariç olmak üzere soruşturma konusuyla sınırlı olarak kendisini görevlendiren disiplin amirinin bütün yetkilerini haiz olup bu kapsamda her türlü evrakı incelemeye, hakkında inceleme yapılan personelin yazılı ifadesini almaya, personel tarafından gösterilen veya bilgisi olabileceğini değerlendirdiği kişilerden yazılı olarak bilgi istemeye ve/veya bunları dinlemeye yetkilidir.