Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Teşekkül Merkez Teşkilatı ile Taşra Teşkilatında imzaya yetkili makamları yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlemek, mevzuatla verilen yetkileri belirli ilke ve usullere bağlamak, Teşekkül içi ve dışı yazışmalarda yetkilerin kullanılmasına açıklık kazandırarak hizmetlerin daha etkin ve verimli şekilde yürütülmesini sağlamaktır.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Teşekkül merkez ve taşra teşkilatında Teşekkül hizmet ve faaliyetlerine ait imza yetkilerinin belirlenmesini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin esas ve usulleri kapsar.
(2) Teftiş Kurulu Yönetmeliği, Hukuk Müşavirliği Yönetmeliği ve İç Denetim Daire Başkanlığı Yönergesi kapsamında yürütülen işlemler bu Yönerge dışındadır.
(3) Bağlı Ortaklıklar bu Yönergenin dışındadır.
Hukuki dayanak
(1) Bu Yönerge;
a) 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler ve bu Kanun Hükmünde Kararnamelerde yapılan değişiklikler,
b) EÜAŞ Ana Statüsü,
c) EÜAŞ Merkez Teşkilatı Görev Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği,
d) EÜAŞ Taşra Teşkilatı Görev Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği,
e) 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve Elektronik İmza Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,
f) Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Teşekkül: Elektrik Üretim Anonim Şirketini,
b) EÜAŞ: Elektrik Üretim Anonim Şirketinin kısaltılmış adını,
c) Merkez Teşkilatı: Genel Müdürlük Merkez Birimlerini,
d) Taşra Teşkilatı: Merkez Teşkilatı dışında kalan, İşletme ve Tesis Müdürlükleri ile diğer Müdürlükleri ve Müdür Yardımcılıklarını,
e) Bağlı Ortaklık: Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası Teşekkül’e ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan Anonim Şirketleri,
f) Birim: Belirli hizmetleri bünyesinde toplayıp, yürüten ve uygulayan Teftiş Kurulu Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Daire Başkanlıkları, Müstakil Müdürlükler, İşletme Müdürlükleri ve Tesis Müdürlükleri gibi üniteleri,
g) Birim Amiri: Birimin en üst yöneticisini,
h) Alt Birim: Birim bünyesinde yer alan ve belli hizmetleri yürüten Şube Müdürlüğü, Müdür Yardımcılığı, Başmühendislik ve Şeflik gibi birimleri,
i) Birinci Derece İmza Yetkisi: İşlemin yürütülmesinde Teşekkülün ana prensiplerine ve menfaatlerin uygunluğuna iştiraki ifade eden ve yürütme sorumluluğunu taşıyanlara verilen imza yetkisini,
j) İkinci Derece İmza Yetkisi: Birinci derece imza yetkisinde belirtilen amaçla alt kademedeki personele verilen imza yetkisini,
ifade eder.
İmza yetkilerinin dereceleri ve imza yetkisi vermeye yetkili makamlar
(1) İmza Yetkileri birinci ve ikinci derece olmak üzere iki çeşittir. Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri, Teftiş Kurulu Başkanı, Daire Başkanı, Başmüfettiş, Müfettiş, İç Denetçi, Müstakil Müdür, Taşra teşkilatında bulunan İşletme Müdürü, Tesis Müdürü, İşletme Müdür Yardımcısı, Tesis Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşaviri ile merkez ve taşra teşkilatı organigramında yer teşkil eden Şube Müdürü kadrolarına atananlar ayrıca bir onay alınmasına gerek olmaksızın birinci derece imza yetkisine haiz olurlar.
(2) İkinci derece imza yetkisi; Müdür Yardımcısı, Teknik Şef, Şef, Başmühendis ve Koruma ve Güvenlik Amiri kadrolarına ilgili birim amirinin teklifi üzerine Genel Müdürlük Makamınca verilir.
(3) Zaruret halinde imza yetkisi verilmesi veya verilmiş olanların kaldırılması, atanmalarındaki usule göre Yönetim Kurulu veya Genel Müdürlük Makamının yetkisindedir.
(4) Atama ile uhdesine re’sen imza yetkisi verilmiş sayılanlardan görevlerinden ayrılanlar ile uhdelerine imza yetkisi verilenlerden imza yetkisi bulunmayan başka bir göreve atananların, imza yetkileri kendiliğinden kalkar.
İmzaya yetkili makamlar
(1) Bu Yönerge ile imzaya yetkili makamlar;
a) Genel Müdür
b) Genel Müdür Yardımcıları
c) Birim Amirleri
d) Alt Birim Amirleri
olarak belirlenmiştir.
Usul ve esaslar
(1) Kendisine imza yetkisi verilenler, bu yetkisini görev, hizmet ve sorumluluklarının gerektirdiği şekilde ve dikkatle kullanır.
(2) Genel Müdür dışında kalan imza yetkisine sahip yöneticiler, Teşekkül politikasını ilgilendiren, ilke ve karar niteliği taşıyan hususlarda, zamanında ve imzadan önce olmak kaydıyla yazılı veya sözlü olarak varsa alternatif önerilerle birlikte üst makamlara bilgi sunar ve alınacak talimat doğrultusunda hareket eder.
(3) Genel Müdür Yardımcıları kendilerine bağlı birimlerin, birim amirleri de kendi birimleri ile ilgili bütün iş ve işlemler hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
(4) Yazılar yazıyı hazırlayandan başlayarak bütün ara kademe yetkililerinin parafı alınarak imzaya sunulur. Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüş alınmasını gerektiren yazıların paraf kısmında, koordine edilen Birim Amirlerinin de parafı alınır. Koordine edilen birimlerden yazılı olarak görüş alınması halinde ise hazırlanan yazıda koordine edilen birimlerin parafı aranmaz.