ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Göç İdaresi Başkanlığı
Kabul Tarihi: 15.10.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 15.10.2018
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amaç ve kapsamı, geçici barınma merkezlerinin kurulması, yönetilmesi ve işletilmesi ile geçici barınma merkezlerinde barınanların tabi olacağı diğer hususlara ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 91 inci maddesi ile 22/10/2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geçici Koruma Yönetmeliğinin 37 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) AFAD: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını,
b) Bağımlı ergin çocuk: Reşit olmakla beraber engellilik, eğitim, sağlık, özel ihtiyaç durumu vb. nedenlerle diğer aile üyelerinden bağımsız bir hayat idame ettirmesi mümkün olmayan kişiyi,
c) Birim sorumlusu: Yöneticinin teklifi üzerine valilik bünyesinde bulunan tüm il/ilçe müdürlüklerinde görevli kamu personeli arasından vali tarafından görevlendirilen birim sorumlusunu,
ç) Geçici barınma merkezi: Toplu olarak barınma ve iaşe sağlanması amacıyla kurulan merkezi,
d) Geçici sağlık merkezi: Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla geçici barınma merkezlerinde kurulan sağlık merkezini,
e) Genel Müdür: Göç İdaresi Genel Müdürünü,
f) Genel Müdürlük: Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü,
g) İl müdürlüğü : il göç idaresi müdürlüğünü,
ğ) İl müdürü : il göç idaresi müdürünü,
h) Kanun: 4/4/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu,
ı) Mücbir sebep: Görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, hastalık, tutukluluk, idari tedbirler vb. durumları,
i) Yönetici: Vali tarafından mülki idare amirleri arasından görevlendirilen geçici barınma merkezi yöneticisini,
j) Yönetici yardımcısı: İl müdürünün teklifi ve valinin onayı ile il müdürlüğünde görevli il göç uzman yardımcıları/il göç uzmanlan veya valinin onayına istinaden valilik bünyesindeki diğer personeller arasından görevlendirilen kişiyi,
k) Yönetmelik: 22/10/2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Geçici Koruma Yönetmeliğini,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Geçici Barınma Merkezlerinin Kurulması, Kullanımına Son Verilmesi, Kapatılması ve Barınanların İlk Kabulü
Geçici barınma merkezlerinin kurulması, kullanımına son verilmesi ve kapatılması
(1) Ülkemize yönelik kitlesel nüfus hareketi olması halinde acil durumun gerektirdiği koşullar ve ihtiyaçlar çerçevesinde geçici barınma merkezleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak Genel Müdürlüğün koordinasyonunda AFAD tarafından kurularak Genel Müdürlüğe devredilir.
(2) Genel Müdürlük, ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, valiliklerle eşgüdüm içinde geçici barınma merkezlerinin kullanımına son verilmesine ya da kapatılmasına karar verir.
(3) Aksine bir karar alınıncaya kadar mevcut geçici barınma merkezleri faaliyetlerine devam eder.
Geçici barınma merkezlerine ilk kabul
(1) Yeni inşa edilen bir geçici barınma merkezine kabul işlemleri aşağıdaki usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilir:
a) İnşa edilen ve boş olan geçici barınma merkezlerine Genel Müdürlük tarafından belirlenecek kişiler yerleştirilir.
b) Mevcut bir geçici barınma merkezinde barınan kişilerin hâlihazırda işletilmekte olan başka bir geçici barınma merkezine nakilleri ile hâlihazırda faal olan veya nakil sonrası kapatılacak olan geçici barınma merkezinden yeni kurulan geçici barınma merkezine yapılacak nakiller, özel ihtiyaç sahiplerine öncelik verilmesi şartı ile Genel Müdürlük tarafından belirlenecek planlama dâhilinde yapılır. Genel Müdürlük, bu yetkisini kısmen veya tamamen valiliklere devredebilir.
c) Kitlesel akın durumları hariç olmak üzere, geçici barınma merkezine ilk kez kabul edilecek veya başka bir geçici barınma merkezinden nakledilecek kişilerin gerekli güvenlik ve bulaşıcı hastalık kontrolleri, valiliklerin ilgili güvenlik ve istihbarat birimleri ile il/ilçe sağlık müdürlükleri tarafından yapılır.
ç) Güvenlik açısından sakıncalı bulunan yabancılar ile taşıdıkları bulaşıcı hastalıklar yönünden geçici barınma merkezine kabulü uygun görülmeyen kişiler, geçici barınma merkezlerine kabul edilmez.
d) Yapılacak planlamalarda bu fıkranın (c) bendinde yer alan kontrollerin gerçekleştirilmesinin alacağı zaman göz önünde bulundurulur.
e) Kitlesel akın durumunda bu fıkranın (ç) bendi, kişilerin geçici barınma merkezine kabulünden sonra uygulanabilir ve sakıncalı bulunan kişiler geçici barınma merkezinden çıkarılır.