Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Yönerge, gemi acentelerinin ulusal mevzuat ve uluslararası denizcilik kurallarına uygun olarak düzenli ve verimli bir şekilde faaliyet göstermelerini sağlamak, etkin hizmet temini için gerekli olan yüksek düzeyde profesyonel eğitim ve denetimi geliştirmek üzere Gemi Acenteleri Eğitim Komisyonu’nun kuruluşu, çalışma usul ve esasları ile alınacak eğitimleri ve sınavlarda uyulacak esasları belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, 13/11/2011 tarihli ve 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş ve 5/3/2012 tarihli ve 28224 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gemi Acenteleri Yönetmeliğine uygun olarak faaliyet gösteren gemi acenteleri personelini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 5/3/2012 tarih ve 28224 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gemi Acenteleri Yönetmeliğinin 17. ve 19. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede yer alan;
a) Deniz Ticaret Odası: İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası ile Mersin Deniz Ticaret Odasını,
b) Gemi Acenteliği Eğitim Komisyonu: Gemi acenteliği eğitim programlarının hazırlanması, uygulanması ve ücretlendirilmesi hususunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca oluşturulan yetkili komisyonu,
c) Gemi Acentesi: Yaptıkları anlaşmalarla gemi sahibi gerçek veya tüzel kişiler ile kaptan, işleten veya gemi kiralayanın nam ve hesabına hareket eden ve üçüncü kişi ve kuruluşlara karşı bunların haklarını koruyan, bu çerçevede yaptıkları iş ve işlemlerde kendi kusurları dışında sorumlu tutulamayan, anlaşmadaki kişi veya kuruluşu,
ç) Gemi Acentesi Personeli: Liman, gümrük, sahil sağlık ve emniyet idareleri ile ilgili diğer kurum ve kuruluşlarda, acentelik işlemleri yapan ve kendilerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca tanıtım kartı düzenlenen kişileri,
d) İdare: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını,
e) Sınav Komisyonu: Deniz Ticaret Odaları tarafından yürütülen eğitim semineri sonunda yapılacak olan sınavda İdarece ve Deniz Ticaret Odaları’nca görevlendirilen personeli,
f) Sicil: Gemi acente ve şubeleri ile acente personelinin İdare tarafından tutulan kayıtlarını,
g) Yönetmelik: Gemi Acenteleri Yönetmeliğini, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Eğitim Komisyonun Kurulması, Çalışma Usul ve Esasları, Görev ve Yetkileri
Kuruluş, çalışma usul ve esasları
(1) Gemi Acenteliği Eğitim Komisyonu İdare ve Deniz Ticaret Odaları’nca görevlendirilen yedi asil ve yedi yedek üyeden oluşur. Komisyonun üye dağılımı aşağıdaki gibidir.
a) İdareden üç asil ve üç yedek üye,
b) İMEAK Deniz Ticaret Odasından üç asil ve üç yedek üye,
c) Mersin Deniz Ticaret Odasından bir asil ve bir yedek üye.
(2) Komisyon üyelerinden kamu kurumu temsilcileri İdare, meslek kuruluşları temsilcileri ise Deniz Ticaret Odaları Yönetim Kurulları tarafından seçilir.
(3) Komisyon üyelerinin görev süresi dört (4) yıldır. Görev süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle boşalan üyelik için en geç bir ay içinde aynı usulle görevlendirme yapılır.
(4) Komisyona İdare asil üyelerinin kendi aralarından seçecekleri bir üye başkanlık eder. Başkan yardımcılığı görevi, Deniz Ticaret Odaları asil üyelerinin kendi aralarından seçecekleri bir üye tarafından üstlenilir ve başkanın bulunmadığı hallerde toplantılara başkanlık eder.
(5) Komisyon altı ayda bir olağan olarak toplanır. Toplantının yapılacağı yer Komisyon tarafından belirlenir. Kararlar oy çokluğu ile alınır. Gerekli görüldüğü hallerde başkan veya dört üyenin talebi ile olağanüstü toplantı yapılabilir. Komisyonun sekretaryası İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yürütülür.
Eğitim Komisyonunun görev ve yetkileri
(1) Ulusal mevzuat ve uluslararası denizcilik kurallarına uygun olarak gemi acenteliği meslek standardının geliştirilmesine yönelik gerekli eğitim programlarını hazırlamak.
(2) Eğitim müfredatını oluşturmak, ilgili eğitim dokümanlarını hazırlamak, hazırlatmak ve yayınlatmak.
(3) Eğitimlerin yıllık planlamasını yapmak.
(4) Eğitmenlerin seçimi hususunda kriterleri ve eğitmenleri belirlemek.
(5) Sınavlarda, İdarenin başkanlığında görev alacak diğer sınav personelini belirlemek.
(6) Eğitim seminerleri ve sınavlara ilişkin ücretleri belirlemek.
(7) Deniz Ticaret Odaları tarafından yürütülen eğim seminerlerini denetlemek
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Eğitim Programlarının Esasları
Eğitim esasları
(1) Gemi acenteliği eğitimi, ilgili Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılır. Eğitim ve sınav programları, bu Yönergenin 8. ve 13. maddelerinde belirtilen şekillerde Deniz Ticaret Odaları tarafından;
a) Belgelendirme Eğitim Semineri ve sınav,