Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, 18/2/2007 tarihli ve 26438 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemi Trafik Hizmetleri Sistemlerinin Kurulmasına ve İşletilmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında kurulmuş gemi trafik hizmetleri sistemlerinin denetlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Yönetmelik kapsamında kurulmuş tüm gemi trafik hizmetleri sistemlerinin denetlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 10/8/1993 tarih ve 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 18/2/2007 tarihli ve 26438 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemi Trafik Hizmetleri Sistemlerinin Kurulmasına ve İşletilmesine İlişkin Yönetmelik’e dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) dGPS: Diferansiyel küresel yer belirleme sistemini,
b) DF : Yön bulucuyu,
c) Gemi trafik hizmetleri (GTH): Sorumluluk sahasındaki deniz trafik verimliliğini de dikkate alarak, deniz emniyetini artırmak amacıyla, deniz trafiğini izleyerek değişen trafik koşullarına cevap veren ve aktif bir şekilde deniz trafiğini düzenleyip planlayan sistemi,
c) Gemi trafik hizmetleri merkezi: Gemi trafik hizmetleri operasyonlarının gerçekleştirildiği yeri,
ç) Gemi trafik hizmetleri otoritesi: Gemi trafik hizmetleri alanı içerisinde, gemi trafik hizmetlerinin yönetilmesi, işletilmesi ve planlanmasından İdare adına sorumlu olan kurum veya kuruluşu,
ç) İdare: Denizcilik Müsteşarlığını,
d) VHF: Çok yüksek frekansı,
e) Yönetmelik: 18/2/2007 tarihli ve 26438 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gemi Trafik Hizmetleri Sistemlerinin Kurulmasına ve İşletilmesine İlişkin Yönetmelik’i
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Denetimin Amacı ve Denetime Tabi Olacak Konular
Denetimin amacı
(1) Denetim, gemi trafik hizmetleri otoritesinin belirlenen hedefler doğrultusunda hizmet düzeyi ve işletim kalitesine sahip olup olmadığının tespit edilmesini amaçlar.
(2) İdare, yapılan denetimler sonrasında gerek görmesi halinde gemi trafik hizmetlerinin genişletilmesi veya geliştirilmesine yönelik taleplerde bulunabilir. İdarenin talepleri gemi trafik hizmetleri otoritelerince yerine getirilerek İdareye bilgi verilir.
Denetime tabi olan konular
(1) Denetlemelerde aşağıdaki hususlar dikkate alınr.
1) İç ve Dış Prosedürler
2) Operasyona Yönelik Hususlar
3) Donanım
4) Personel
a) Personel yeterlikleri
b) Eğitim
c) Sağlık
ç) Belgelendirme
5) Dokümantasyon
6) Fiziki Yapı
a) Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi
b) Trafik Gözetleme İstasyonları
7) GTH Bileşenleri
a) VHF/DF İstasyonları
b) VHF İstasyonları
c) dGPS İstasyonları
ç) Hidrografik Algılayıcılar
d) Meteorolojik Algılayıcılar
8) Planlama ve İşbirliği
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Denetleme Komisyonu, Denetim Planı ve Programı
Denetleme komisyonu
(1) Denetim, İdare tarafından görevlendirilen ve İdare bünyesinde görev yapan teknik ve operasyonel personel tarafından gerçekleştirilir. Denetleme Komisyonunun başkanlığını Seyir Emniyeti Dairesi Başkanlığının bağlı bulunduğu Genel Müdür Yardımcısı veya Daire Başkanı yürütür.
Denetim planı
(1) Gemi trafik hizmetleri sistemlerinin denetimleri rutin olarak senede bir kez yapılmakla birlikte, İdare tarafından gerek görülmesi halinde yıl içerisinde ilave denetlemeler yapılabilir.
Denetim listesi
(1) Denetim listesi denetime tabi konulara uygun olarak denetleme komisyonu tarafından hazırlanır.
Denetim görevinin bildirilmesi
(1) İdare, denetim görevinin yapılacağı GTH otoritesine denetimin amacını, kapsamını, tarihini, görevlendirilen personeli ve gerek görülen diğer hususları içeren bir yazılı bildirim yapar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
GTH Sistemlerinin Denetiminin Yürütülmesi
Açılış toplantısı
(1) Açılış toplantısında, denetleme komisyonu başkanı, ilgili GTH otoritesi yetkilileri ve diğer personel ile denetimin amacı, kapsamı, denetimde kullanılacak yöntemler, tahmini denetim süresi, denetime yardımcı olacak personel, denetim sırasında çalışanlardan beklentiler, İdarenin denetimden beklentileri, denetim sonuçlarının raporlanması konuları hakkında bilgi verir.
Kapanış toplantısı
(1) Yapılan denetimin sonuçları ile taslak raporda yer alacak tespit ve tavsiyeler denetlenen birim yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek kapanış toplantısında ele alınır. Ayrıca, bu toplantıda birim yöneticilerinin görüşleri alınır ve önemli bir değerlendirme eksikliği olup olmadığı belirlenir. Toplantıda yapılan görüşmeler ve yöneticilerin varsa aykırı görüşleri toplantı tutanağına bağlanır.
Sonuç raporlarının bildirilmesi