Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
Bu Yönerge; gemilerin gemiadamları ile donatılmasının asgari gereklerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.
Dayanak
Bu Yönerge, 31/07/2002 gün 24823 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Gemiadamları Yönetmeliği” ne dayalı olarak hazırlanmıştır.
Kapsam
Bu Yönerge; herhangi bir Türk gemi sicilinde kayıtlı olsun olmasın Türk bayraklı gemileri ve bu gemilerde çalışan gemiadamlarını kapsar.
Gemilerin gemiadamları ile donatılması
Gemilerin gemiadamları ile donatılmasında, gemiadamlarının yeterlik dereceleri ve sayıları bakımından zorunlu en az gerekler bu Yönergedeki çizelgelerde gösterilmiştir. 50 net tondan büyük her gemi ile talep halinde tonajına bakılmaksızın bütün gemiler bu yönergedeki çizelgelere göre Ek-1’de belirtilen örneğe uygun olarak “Gemiadamları Donatımında Asgari Emniyet Belgesi” almak zorundadır.
Donatan, gemilerini donatırken bu Yönergede istenen yeterlik ve sayıdaki gemiadamından daha fazla sayıda gemiadamını görevlendirebilir. Kaptan ve başmühendis/başmakinist gemiadamı yeterlik belgesi olmayanlar, kaptan ve başmühendis/başmakinist olarak, birinci zabit ve ikinci mühendis/makinist yeterlik belgesi olmayanlar, birinci zabit ve ikinci mühendis/makinist olarak çalıştırılamazlar. Ancak, Gemiadamları Yönetmeliğinde belirtilen kazanılmış haklar saklıdır.
Gemilerin sahip oldukları teknik imkânların çeşitliliği ve kapsamı, seyir sahalarındaki mevsimsel deniz ve hava koşulları, seferin niteliği, yakınlığı ya da süresinin kısalığı, meydana gelen acil ve beklenmedik olaylar gibi nedenlerle bu Yönergedeki çizelgelerde gösterilen gemiadamı sayılarında değişiklik yapmaya İdare yetkilidir. Bu kapsamda yapılacak değişiklik;
a. Bir geminin periyodik olarak insansız bırakılan makine dairesi özelliği ve bu çerçevede 24 saat insansız işletilebilen makine dairesine sahip olduğunun belgelendirilmesi halinde,
b. Yabancı ülkelerde bir geminin bu Yönergede belirtilen gemiadamı sayısının herhangi bir nedenle eksilmesi durumunda, seferin niteliği, yakınlığı ya da süresinin kısalığı dikkate alınarak ticaretin kolaylaştırılması adına, geçici seferlik belge yayınlamak suretiyle eksik gemidamı ile seferin tamamlanması uygun görüldüğü hallerde,
c. Yabancı ülkelerde bir geminin bu Yönergede belirtilen gemiadamı sayısının herhangi bir nedenle eksilmesi ve 4(b) nin uygulanamadığı durumlarda, eksik gemidamları yerine ilk Türk limanına varışında işlerine son verilmesi şartıyla aynı yeterlik derecelerinde yabancı uyruklu gemiadamı çalıştırılabilmesi hallerinde,
d. Tarihsel ve kültürel değere sahip, ülkenin tanıtımına olumlu bir şekilde katkısı olan, sürekli faal durumda olmayan ve tarifeli sefer yapmayan yolcu gemilerinin donatımında, geminin kamara ve yatak kapasitesi ile sınırlı olmak şartıyla,
geçerlidir.
Uzak sefer bölgesi”nde belirli seferlere bağlanmış ancak, yabancı bir ülkenin “yakın kıyısal sefer bölgesi” içinde çalışan gemilerin, o ülke kurallarına ters düşmeden bu Yönergede belirtilen “yakın kıyısal sefer bölgesi” gereklerine göre indirimli gemiadamları ile donatılmasını belirlemeye İdare yetkilidir.
Gemiadamları Yönetmeliği 13 üncü Maddesinde belirtilen yerel trafikte düzenli sefer yapan yüz ya da daha fazla yolcu kapasitesine sahip her türlü gemide en az sınırlı kaptan yeterliğine sahip olanlar kaptan olarak görev yapar.
Gemiadamlarının yeterlik derecelerine göre sıralanışı
Gemiadamları Yeterlik Belgeleri gruplarına göre alt yeterlikten üst yeterlik derecelerine doğru sıralanışı aşağıda gösterilmiştir.
A. Tayfalar
1) Güverte Sınıfı
Grup-1: STCW II/4’e veya II/5’e uygun eğitim almış ve seyir vardiyası tutma yeterliliğine haiz Güverte Tayfası (Gv. Lostromosu, Usta Gemici ve Gemici)
Grup-2: STCW II/4’e uygun eğitim almamış ve seyir vardiyası tutma yeterliliğine haiz olmayan Güverte Tayfası (Gemici)
2) Makine Sınıfı
Grup-1: STCW III/4’e veya III/5’e uygun eğitim almış ve makine vardiyası tutma yeterliliğine haiz Makine Tayfası (Mk. Lostromosu, Usta Makine Tayfası ve Yağcı)
Grup-2: STCW III/4’e uygun eğitim almamış ve makine vardiyası tutma yeterliliğine haiz olmayan Makine Tayfası (Yağcı)
B. Kaptan, Başmühendis/Başmakinist ve Zabitler
1-Kaptan ve güverte zabitleri
a-500 GT ‘den küçük ve yakın kıyısal sefer yapan gemilerde çalışacak kaptan ve güverte zabitleri
1) Sınırlı Vardiya Zabiti
2) Sınırlı Kaptan
b-3000 GT ‘den küçük gemilerde tüm sularda çalışacak kaptan ve güverte zabitleri