Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde görev yapan personelin genel tıbbi işlemlere esas ek ödeme tutarlarını belirleyen mesai içi ve mesai dışı net teşvik puanlarının tespiti amacıyla tabipler tarafından yapılan tıbbi işlemlerin tanımlanması ve bu işlemlere ilişkin puanların belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığına bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde görev yapan memurları, sözleşmeli personeli (663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 42 nci ve 45 inci maddesi uyarınca istihdam edilenler hariç), 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38 inci maddesine göre sağlık tesislerinde görevlendirilen personel ile 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 9 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde birlikte kullanım kapsamında hizmet sözleşmesi imzalanan üniversite personeli ve kadroları diğer kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan ve haftanın belirli gün veya saatlerinde veyahut belirli vakalar ve işler ile en az bir ay itibarıyla belirli bir süre için görevlendirilen sağlık personelini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 12/08/2022 tarihli ve 31921 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) ve (gg) bendlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede yer alan:
a) Genel tıbbi işlemler: Bakanlıkça belirlenen genel tıbbi işlemler puanına esas olan işlemleri,
b) Genel tıbbi işlemler puanı: Bakanlıkça belirlenen o dönem içinde genel tıbbi işlem yapanların her biri için mesai içi ve mesai dışı olmak üzere ayrı ayrı hesaplanan, genel tıbbi işlemler karşılığı elde edilen puanların toplamını,
c) Yönetmelik: 12/08/2022 tarihli ve 31921 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliğini,
ifade eder.
Genel tıbbi işlemlerin temel esasları
(1) Genel tıbbi işlemler puanının hesaplanmasında ekli Genel Tıbbi İşlemler Listesi esas alınır.
(2) Ekli listede yer alan ve puanı 1500 ilâ 5000 arasında olan ameliyatların, ekip hâlinde yapılması durumunda birinci ve ikinci hekime, koordinatör hastane ekibi ile yapılan kalp ve damar cerrahisi ameliyatlarında ise koordinatör hastane ekibindeki her hekime yapılan işlemin puanı bölünmeden ayrı ayrı verilir. Puanı 5000 ve üzeri olan ameliyatların puanları birinci ve ikinci hekime bölünmeden ayrı ayrı, üçüncü hekime ise puanın yarısı verilir. Bu fıkra kapsamındaki ameliyatlara yönelik anestezi uygulamalarının da ekip halinde yapılması durumunda birinci ve ikinci anestezi uzmanı hekime anestezi işlem puanı bölünmeden ayrı ayrı verilir.
(3) Ekli listede yer alan;
“701.031” kodlu “Kriyoablasyon, supraventriküler”
“701.041” kodlu “Kriyoablasyon, ventriküler”
“701.062” kodlu “Kriyobalon ile ablasyon, atrial fibrilasyon, pulmoner ven izolasyonu”
“701.063” kodlu “Kompleks haritalama yöntemiyle yapılan kriyoablasyon”
işlemlerinin ekip hâlinde yapılması durumunda birinci hekime puanın tamamı ikinci hekime ise puanın yarısı verilir.
(4) Aynı seansta birden fazla ameliyatın yapıldığı durumlarda;
a) Aynı kesiden yapılan ameliyatlarda puanı yüksek olan ameliyatın puanı tam, sonraki ameliyatların puanları ise her birinin % 30' u alınarak puanlandırılır.
b) Ayrı kesiden yapılan ameliyatlarda puanı yüksek olan ameliyatın puanı tam, sonraki ameliyatların puanları ise her birinin % 50'si alınarak puanlandırılır.
c) Yukarıdaki işlemler farklı branşlarda yapılmışsa, yüzdelik oranlarında yer alan rakamlara 25 ilave edilerek puanlandırılır.
(5) Mesai dışı çalışmada gerçekleştirilen, aşağıda belirlenen işlem kodları hariç ekli listede yer alan işlem puanları %20 artırımlı uygulanır. Aşağıda yer alan işlem kodlarına ait puanlar ise %50 artırımlı uygulanır.
“520.030” kodlu “Normal poliklinik muayenesi”
“520.033” kodlu “İç hastalıkları uzman hekim normal poliklinik muayenesi”
“520.034” kodlu “Yan dal uzman hekim normal poliklinik muayenesi,”
“520.040” kodlu “Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzman hekim normal poliklinik muayenesi,”
“520.041” kodlu “Çocuk sağlığı ve hastalıkları yan dal uzman hekim normal poliklinik muayenesi”
“520.043” kodlu “Ruh sağlığı ve hastalıkları uzman hekim normal poliklinik muayenesi”
“520.044” kodlu “Çocuk ve Ergen ruh sağlığı ve hastalıkları normal poliklinik muayenesi”
(6) Ekli listede yer alan “2. Hekim Muayeneleri ve Raporlar” başlık altındaki işlemlerden “520.007, 520.008, 520.009” kodlu ek puanlar ile “hastanın geçmiş sağlık verileri HBYS üzerinden değerlendirildiğinde” ilgili işlem kodlarına eklenecek puanlar, söz konusu başlık altındaki diğer işlem kodlarının açıklama kısmındaki artırımlar yapıldıktan sonra eklenerek uygulanır.