Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
1. AMAÇ
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda işletmelerinin resmi kontrollerinde uyulması gereken kuralları, şeffaflık uygulaması ve idari yaptırımların uygulanmasında izlenecek yol ve yöntemleri belirlemektir.
2. KAPSAM
Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğin Ek-1 (B) “Kontrol metotları ve teknikleri, sonuçların yorumlanması ve takip eden kararlar” konulu prosedürünü kapsar. İthalat ve ihracat işlemlerini kapsamaz.
3. DAYANAK
a) 13/6/2010 tarihli 27610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ”
b) 19/2/1959 tarihli 10139 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7201 sayılı “Tebligat Kanunu”
c) 31/3/2005 tarihli 25772 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5326 sayılı “Kabahatler Kanunu”
ç) 26/9/2004 tarihli 25611 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5237 sayılı “Türk Ceza Kanunu”
d) 28/7/1953 tarihli ve 8469 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun
e) 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik”, “Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik”, “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik”, “Gıda Hijyeni Yönetmeliği”
f) 27/12/2011 tarihli ve 28155 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Hayvansal Gıdalar için Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”
g) 5/7/2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Hijyen Eğitimi Yönetmeliği”
ğ) 19/2/2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”
h) 16/4/2021 tarih ve 31456 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Gıda ve Yemlerde Taklit ve Tağşiş Fiili ve İdari Para Cezalarının Hesaplanmasına Dair Yönetmelik”
ı) 31/1/2015 tarihli ve 29253 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Uygulama Yönetmeliği”
i) 6/12/2019 tarihli ve 30970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Gıda ve Yem İşletmelerinde Çalıştırılması Zorunlu Meslek Mensuplarının Belirlenmesine Dair Tebliğ”
j) 4/1/2012 tarihli ve 28163 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ”
4. TANIMLAR
Kanun ve yönetmeliklerdeki tanımlar geçerlidir.
5. GENEL HÜKÜMLER
a) Gıda güvenilirliğinin temininde asıl sorumluluk gıda işletmecisine aittir. Bakanlığımız 5996 sayılı Kanun kapsamında etkin ve yeterli denetim ve kontrolü yürütmek ve bu şekilde tüketici ürün güvenilirliğini sağlamak ile yükümlüdür.
b) Resmi Gazetenin idare tarafından günlük olarak takip edilmesi, prosedür ve yazışmalarda belirtilen hususlara uyulması, ilgili birimlere ve personele tebliğ edilmesi, mevzuat ve prosedürde açıkça belirtilmiş hususlarda mükerrer görüş istenmemesi ve gereksiz yazışmaların engellenmesi gerekmektedir.
c) Kontrol görevlisinin görevini, 5996 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda yapmasını sağlamak, her türlü etkiden ve çıkar ilişkisinden uzak, tarafsız, objektif ve bağımsız olarak karar almasını sağlamak il/ilçe müdürünün sorumluluğundadır.
ç) Kontrol görevlisi görevlendirilmesi halinde 5996 sayılı Kanun kapsamındaki gıda işi ile ilgili her yere kontrol amacıyla girebilir ve numune alabilir.
d) Kontrol görevlisi yalnızca mevzuata uygunsuzluğun tespiti ve adli mercilere delil olarak sunmak amacıyla fotoğraf ve/veya video çekimi yapabilir. Bu fotoğraf ve video çekimlerinden elde edilen her türlü materyalin güvenliğinin sağlanmasından il/ilçe müdürü sorumludur.
e) Gıda işletmelerinin resmi kontrollerinin, düzenli olarak, risk esasına göre, uygun sıklıkta ve prosedüre uygun olarak gerçekleştirilmesinden il/ilçe müdürü sorumludur.
f) Resmi kontrollerin etkin ve verimli olarak yürütülmesini sağlayacak şekilde, düzenli bakım ve onarımı yapılmış, uygun ve yeterli ekipman ve donanımın temin edilmesi il müdürünün sorumluluğundadır.
g) Gıda işletmelerinde yürütülen resmi kontrollerin etkinliği ile bu kontroller gereği canlı hayvan, tarla ve yemde yürütülen resmi kontroller ile uyumunu ve yeterli koordinasyon ve işbirliğini il/ilçe müdürü sağlar.
h) İl/ilçe müdürlükleri, il/ilçe özel idaresi, belediyeler ile il/ilçe sağlık teşkilatı arasında etkin ve yeterli işbirliğinden il/ilçe müdürü sorumludur.
ı) İl/ilçe müdürleri, kontrol görevlilerinin görevlerini yeterli ve etkili yapmalarını ve resmi kontrolleri düzgün yürütmelerini sağlamak üzere uygun eğitimi almalarını temin eder. Tüm kontrol görevlilerinin yetki alanları ile ilgili bilgilerini güncel tutmaları ve gerektiğinde düzenli olarak ilave eğitimler almalarından il/ilçe müdürü sorumludur.